Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gökhan Taşpınar

Yalnızca organik hayatta değil, zekanın işlemesinde de bilinçaltı olayları büyük bir rol oynar. Zihnin bilinçli hayatı, bilinçaltı hayatının yanında pek az bir etkiye sahiptir.
Reklam
Milletlerin başına gelecekler artık yöneticilerin huzurunda değil, kitlelerin ruhunda hazırlanmaktadır.
Açık olan şudur ki bize İslam'ı öğretenler İranlılardır, Araplar değil.
Sayfa 114Kitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Son zamanlarda tarih ve edebiyat fakültelerinde bile "Osmanlıca bilir" gibi abes bir deyiş sozkonusu olmaya başladı. Oysa Osmanlıca, sadece Türkçenin Arap harfleriyle yazılmasıdır. Bunun ayrı bir dil olamayacağı çok açıktır.
Bir konuyu ısrarla belirtmek isterim;300 yıllık Türkiye modernleşme tarihinde bir tek Atatürk döneminde mümkün olmuştur ki iyi niyet ve istekle Türk tarih ve toplumsal düşüncesinin cihana açılmasına çalışılmıştır. Çünkü Atatürk, Türk tarihini bir cihan tarihi olarak düşündüğü için sözkonusu tarihin bilinmesi gerektiğini düşünüyordu...
Reklam
1920'lerin Avrupa'sını tetkik ve mütalaa etmeden hiçbir şekilde İstiklal Savaş'ını ve savaşın dış politikasını anlayamazsınız. Zaten Ankara hükümetini tasavvur ve tasvir etmek mümkün değildir;yoksa yavan, hatta yanlış bilgilerle oyalanırsınız. Ya da İngilizler Mustafa Kemal'i işbaşına getirmişler diye biri bir laf eder, inanılacak şey değil. Herkes kendine inanacak ve sözlerini tekrarlayacak safdillerini bulur. Enteresandır ve doğrudur, hafızası olmayan toplumların nerelere gideceğinin, sürükleneceğinin, dahası neler yapabileceğinin hesabı olamaz.
Türk kimliğini anlamanız için sadece etrafındaki bölgeyi değil, tüm dünyayı bilmeniz gerekiyor.
'Türkiyeli' ismi tercüme edilemez, içeriği bakımından bu kelimeyi teklif edenlerin amacını da zaten karşılamaz. Başka bir kimlik kullanmak isteyenler bu ifadeyi kullanabilirler ama bu amaçla ülke yurttaşlığının ve kimliğinin adını değiştirmelerine lüzum yoktur, hakları olduğunu da zannetmiyoruz...
Mahatma Gandi'ye dininin ne olduğu sorulduğunda "Ben Hıristiyanım...Yahudiyim...Budistim...Hinduyum...Ben bütün bunların hepsiyim." diye yanıt vermiştir.
Tıpkı kainat gibi beynin kendisi de bir kuantum bilgisayarı...
Sayfa 444Kitabı okudu
Reklam
Günümüzde fizikçilerin şüphe duymadıkları bir şey varsa, o da ne kadar tuhaf görünürse görünsün, kuantum teorisinin fiziğin en sağlam temeli olduğudur.
Sayfa 307Kitabı okudu
Şayet atomlar, aralarındaki mesafeden bağımsız olarak birbirlerine bağlıysalar ve biz atomlardan oluşuyorsak, hepimiz birbirimize bağlıyız demektir.
Sayfa 306Kitabı okudu
Einstein'in 'Tanrı zar atmaz' dediğini duyan Bohr, 'Einstein, Tanrı'ya ne yapıp yapmaması gerektiğini söylemeyi bırakın!' diye cevap vermiştir.
Sayfa 296Kitabı okudu
Einstein'in temel görüşü, dünyanın bizden bağımsız var olduğu ve her şeyin sebep sonuç ilişkisiyle birbirine bağlı olduğuydu...Olasılıksal hareket, mikroskobik düzlemde sebep-sonuç ilişkilerini görmekteki yetersizliğimizden doğan bir yanılsama sadece. Fakat gerçeklik olasılıksal değil, determinist çünkü "Tanrı zar atmaz"...
Sayfa 296Kitabı okudu
1927'de Heisenberg belirsizlik ilkesini formüle etti.Bu prensibe göre, bir parçacığın konum ve momentumunu aynı anda ve tam doğru bir şekilde ölçmek imkansızdı...
Sayfa 292Kitabı okudu
1.537 öğeden 1.516 ile 1.530 arasındakiler gösteriliyor.