Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Mekânın sahibi ne sensin, ne ben, ne de öteki; mekânın sahibi ötesi..
.."Akıllı insan, rasyonel ruhundaki Erdem'i arayan, bu ruhun kusurlarını özel olarak inceleyen, imkan ve kabiliyeti ölçüsünde söz konusu kusurları tedavi etmeye çalışan insandır."
İbn Miskeveyh...Kitabı okuyor
Reklam
"Allah, meleklere şehevi arzusu olmayan bir akıl verdi hayvanlara aklı olmayan arzular koydu. Adem'in çocuklarına ise bunların ikisini birden verdi Dolayısıyla kimin aklı şehevi arzularını yenerse o meleklerden daha üstün olurken kimin şehevi arzuları aklına galebe çalarsa o da hayvanlardan daha düşük bir seviyeye iner.."
Tahavi, el-Keşşaf..Kitabı okuyor
.."Tefekkürün kendisi bir 'yol'dur. 'Yol'a, ancak yolda kalarak cevap veririz."
M. HeideggerKitabı okuyor
16. yüzyılın en mühim karşılaşmalarından biri
1506’da, Sultan Bayezid’in bu sefer Michelangelo’yu İstanbul’a davet ettiği ve Haliç üzerine bir köprü yapılmasını istediği rivayet edilmektedir. …Roma’daki hayatından hiç memnun olmayan ve Floransa’ya kaçan Michelangelo, Galata’daki Fransisken cemaatinin başrahibi üzerinden gelen daveti hayırhaklıkla değerlendirir ve İstanbul’a giderek Sultan’ın hizmetine girmeye karar verir. Hatta kendisine zulmeden Papaya karşı kaleme aldığı eserini, “Türkiye’den yazan Michelangelo’nuz” imzasıyla bitirir. Büyük ressam ve heykeltraşın İstanbul’a gitmeyi kafaya koyduğunu duyan Floransa sancaktarı Soderini, “Türk için yaşayacağına, Papanın yanında öl, daha iyi!” diyerek onu kalmaya ikna eder. Dahası, işi sağlama almak için sanatçıyı Floransa Senyörlüğü’nün resmi Roma elçisi olarak atar. Böylece Leonardo da Vinci’den sonra Rönesans devriminin ikinci büyük ismi Michelangelo da İstanbul’a gitme şansını yakalayamamış ve belki de İslâm-Batı tarihinin en ilginç olabilecek karşılaşmalarından biri gerçekleşememiştir. Zira Michelangelo İstanbul’a gitseydi, kendinden on dört yaş küçük olan Mimar Sinan ile (1489-1588) karşılaşacak ve aralarında muhtemelen 16. yüzyılın en mühim karşılaşmalarından biri vuku bulacaktı.
Sayfa 250Kitabı okudu
Fatih’in izinden giden II. Bayezid, Haliç üzerinde bir köprü yapılmasını düşünmüş; fakat Leonardo da Vinci’ye inanacak olursak, bunu yapacak bir usta bulamadığı için vazgeçmiştir. Da Vinci, İstanbul’a hiçbir zaman gelmemiş; ama Haliç üzerine yapılmak üzere bir köprünün çizimlerini Sultan’a göndermiştir. Bu konuda rivayetler muhtelif olmakla birlikte, bu Rönesans dâhisinin projesinin gerçekçi bulunmadığı için reddedildiği tahmin edilmektedir.
Sayfa 248Kitabı okudu
Reklam
..Hakikatin tarih boyunca farklı toplum ve dillerde ifade edildiğine duyulan inanç, Müslüman filozofların Yunan, Hint, Çin ve diğer düşünce geleneklerine eleştirel fakat ön yargısız yaklaşmalara imkan sağlamıştır.
O Hakikat ki hep güzeldir, haketmiyenin elinde bile;
.."Nereden gelirse gelsin, ister bize uzak ve karşıt milletlerden gelsin, gerçeğin güzelini beyan için gerçekten daha değerli bir şey yoktur."
Sayfa 60 - * el-Kindî, RisâlelerKitabı okuyor
Husserl, Avrupalılara şu can alıcı soruyu sorar: “Tarihin, bir zincirin sonsuz halkaları gibi sanal bir ilerleme ve acı hayal kırıklığından başka bir şey olmadığı bu dünyada yaşamak mümkün müdür?”
Insan ki, her şeye ad koyandır;
..Fizik, astronomi, felsefe, psikoloji ve diğer bütün bilim dalları insanın kendini ve varlığı anlama ve anlamlandırma çabasının birer tezahüründen ibarettir.
Reklam
"Medenileştirme misyonu" sloganıyla hareket eden Avrupalılar, başka toplumları sömürmenin ve kendilerine benzetmenin, "Beyaz Adamın Yükü” olduğuna inanmışlardı.
Sayfa 288 - Avrupa sömürgeciliği, seyyahlar ve oryantalizmKitabı okuyor
ÖYLE BİR HİKÂYE Sinemadan çıktığım zaman yağmur yine başlamıştı. Ne yapacağım? Küfrettim. Ana avrat küfrettim. Canım bir yürümek istiyordu ki... Şoförün biri: – Atikali, Atikali! diye bağırdı. Gider miyim Atikali'ye gecenin bu saatinde, giderim. Atladım şoförün yanına. Dere tepe düz gittik. Otomobilin buğulu, damlalı camlarında kırmızı,
"Avrupa kavramı, Avrupa-olmayan şeyler tarafından inşa edilir ve hususi kimliğini bu Avrupa-olmayan varlıklarla karşı karşıya gelmek sûretiyle kazanır." İtalyan tarihçi Federico Chabod
Mekânın sahibi ne sensin, ne ben, ne de öteki; mekânın sahibi, ötesi.
Mekânın sahibi ne sensin, ne ben, ne de öteki; mekânın sahibi, ötesi.
1.378 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.