Betül Akdemir

208 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Okurken ne yazık ki bir bilimkurgu kitabı değil de günümüz gerçeklerini birebir yüzümüze vuran bir kitap olduğunu düşündüm zaman zaman. Romanda her ne kadar karakterin şüphe ve sorgularını okuyor olsanız da siz de kendinize birçok soru soruyorsunuz. Gördüğümüz bir rüyaya ya da yaşadığımız bi ana aslında daha önce de tanık olduğumuzu hissederiz bazen. Bunun anlaşılmazlığı rahatsızlık verir hatta. Montag’ın kitap boyunca buna benzer bir his içinde olduğunu düşünüyorum. Yaşamamız gereken bir senaryo çoktan yazılmış ve bunda en büyük etken sosyal çevremizmiş gibi. Herhangi bir durumda söylenecek şey hep belli. Her şey olması gerektiği gibi ve zamanında yapılmalı. En azından toplumsal eşitliği ve mutluluğu bu şekilde sağlayabileceklerini düşünenler var. Bunu kim belirler? Ölçütü nedir? Herkesin bir rolü var ve rolünü sorgulayabilen nadir insanlar gerçek mutluluğa ulaşabiliyor. Gerçekten de sonucu bize zarar verebilecek bile olsa doğru olduğunu bildiğimiz şeyi yapmak iyi midir yoksa doğru ‘bizim’ doğrumuz olduğu için mi böyle düşünürüz? Birçok insana karşı yabancılaşmamıza neden olan o şey kafamızın içinde mi kalmalı? Yoksa zarar ve fayda gözetmeksizin kendi doğrumuzun peşinden mi gitmeliyiz benliğimiz için? Bu soruları kendine sormuş olmalı Montag. Tıpkı bizim bir ‘kitabı’ okurken yaptığımız gibi.
Fahrenheit 451
Fahrenheit 451Ray Bradbury · İthaki Yayınları · 202290,1bin okunma
Reklam
Çivi ve tahta olmadan ev inşa edemezsin. Bir evin inşa edilmesini istemiyorsan çivilerle tahtaları sakla. Bir insanın siyasi açıdan mutsuz olmasını istemiyorsan, bir meseleyi iki farklı açıdan sunma ki kaygılara kapılmasın; tek bir açıdan sun. Daha da iyisi hiçbir açıdan sunma. Bırak savaş diye bir şey olduğunu unutsun. Huzur, Montag. İnsanlar en popüler şarkıların sözlerini, başkentlerin isimlerini veya geçen sene Iowa’da ne kadar mısır yetiştiğini hatırlayarak kazanacakları yarışmalar vereceksin. Onları yanmaz verilerle dolduracaksın, ‘gerçekleri’ boğazlarına tıkıştıracaksın, öyle ki kendilerini tıkabasa doymuş ama onca veri sayesinde kesinlikle ‘zeki’ hissedecekler. O zaman, düşündükleri hissine kapılırlar... Ve mutlu olurlar çünkü o türden gerçekler değişmez. Onlara bir şeyleri yorumlamaları için felsefe veya sosyoloji gibi kaygan zeminli şeyler vermeyeceksin.
Betül Akdemir

Betül Akdemir

, bir kitap okudu
208 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Fahrenheit 451
Ray Bradbury
7.9/10 · 90,1bin okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
56 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Kitap daha güzel bir adı hakedemezdi sanırım. Ferdinand bir asker kaçağı ve kendince kaçarak elde ettiği özgürlüğün aslında onu çaresizliğe sürüklediğini anlıyor. Bu yüzden bir sürü ikileme giriyor ve iç hesaplaşması da burda başlıyor. Çünkü artık mecbur. Bireysel düşündüğünüz zaman empati kurmadan edemiyorsunuz ve siz de kendinize paylar çıkartıyorsunuz. Aslında tam olarak mecbur kaldığımız şeyin ne olduğu gibi. Kitapta bahsedilen sadece basit bir gitmek kalmak ikilemi değil. Bunlara neden mecbur kalırız? Ya sorumsuzluğumuz yüzünden ya da çaresizliğimiz. Bunların olmaması için de sebepsiz mecbur olduğumuz bir şey var bence: düşünmek. Düşünmeye mecburuz.
Mecburiyet
MecburiyetStefan Zweig · İndigo Kitap · 201962,4bin okunma
Reklam
158 öğeden 136 ile 150 arasındakiler gösteriliyor.