Mecburiyet

Stefan Zweig

2022 26. kitabı
Okunma: 21 Ağustos 2022 00:31
Stefan Zweig; savaş karşıtı bir yazar. Eserlerinde de çoğu kez, özgürlük temasına yer verir ve savaşın yıkıcı etkilerini anlatır. Mecburiyet adlı eserinde ülkesindeki savaştan kaçıp, İsviçre'ye sığınan evli bir çiftin, yaşamla ölüm arasındaki duygu ve düşüncelerini iliklerinize işleyecek yoğunlukta anlatan bir hikaye. Ferdinand savaş karşıtı düşüncelere ve eşine olan sevgisi yüzünden savaştan kaçsa da görev insanı olması bunu yapmasını zorunlu kılıyordu. Karısına duyduğu sevgi ve görev duygusu arasında sıkışıp kalır. Kitabı okurken nelere mecbur kaldım düşüncesi sizinde içinizi saracaktır. Her ne kadar kısa bir hikaye de olsa her cümlesi duygu ve yoğunluk dolu bir eser.
2022 15. kitabı
Okunma: 11 Haziran 2022 02:45
Savaşmak, sınırlar, özgürlük, irade üzerine düşüneceğiniz keyifli bir okuma yapmak istiyorsanız tavsiyemdir. İnsan onuruna aykırı mıdır “zorunda” kaldığımız işler, durumlar? Yapmak istememek bizi rahat veya tembel ya da vatanını sevmeyen biri mi yapar illa? Her gün gitmek zorunda kaldığımız iş yerleri, derslikler orada mutsuzsak, özgür değilsek, bize dayatılanı yaşıyorsak cesaretimiz nerede bu otoriteye karşı koyacak? Nereye gizlenmiş veya neden ortaya çıkamıyor? Çıkarınca deli oluyoruz kimilerinin gözünde, gülüyorlar. Topluma karşı bireyleşebilme meselesi biraz da. Düşünceni davranışlarınla destekleme, kimi yerde karşı koyma. Güçlü olana o gücü tanımama. Çünkü Ferninand’ın eşinin dediği gibi “… bu gücü onlara biz veriyoruz. Ve sizler ödlekçe davrandıkça, güçlü olmaya devam edecekler. İnsanlığın gaddarlık diye adlandırdığı her şey aslında her memleketten on adamın güçlü iradesiyle meydana geliyor ve on adam daha çıksa bunu ortadan kaldırabilir. Bir insan, onları reddeden canlı tek bir insan o gücü yok edebilir. Ama başınızı eğdiğiniz ve ‘belki arada kaynar giderim’ dediğiniz müddetçe, onları kalplerinin tam orta yerinden vurmak yerine sorumluluktan kaçıp sıyrılmak istediğiniz sürece, anca köle olursunuz ve daha iyisini de hak etmiş olmazsınız.”
2021 12. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2021 14:18
Yine hayran kaldığım bir Zweig kitabı.Zweig bu kitabında ülkelerinde savaş çıkmış bir ressamı anlatıyor.Ülkesinde savaş çıktığı için ordan kaçan ressama daha sonrasında ülkesindeki savaşa gelmesi için bir mektup gelir.Karışı katiyen gitmesini istemese de ressamın kafası karışıktır.Gitmek ve gitmemek arasında kalmıştır.
2022 6. kitabı
Okunma: 06 Ağustos 2022 17:46
Mecburiyet 'in ana karakteri ressam Ferdinand da savaş sırasında askere alınmamak için İsviçre'ye kaçmıştır. Bir gün askerliğe elverişliliğinin tespiti için konsolosluğa davet edildiğinde, karısının şiddet karşıtı duruşuna ihanet etmemesi yolundaki telkinlerine karşın kendini gitmek zorunda hisseder...
2021 8. kitabı
Okunma: 22 Mayıs 2021 23:19
Savaşın soğukluğu ve korkutucu yüzü karakterler üzerinden okuyucuya başarılı bir şekilde aktarılmış. Günlük yaşantısında karıncayı bile incitemeyecek insanların savaş adı altında belki de nedenini bile bilmeden karşı karşıya getirilerek hiç anlamadıkları çıkar çatışmaları için birbirlerini öldürmeleri gerektiğine inandırılmaları ve aniden bu duruma sürüklenen bir sanatçının bahsedilen döngünün içinde nasıl sıkıştığının hikayesi.
2020 81. kitabı
Okunma: 19 Kasım 2020 17:20
Ah Zweig! O kadar acıttı ki bu kitap beni sebebi; Ferdinand ile yazarın hayatının benzerliği aslında yazar, o iğrenç savaş ve kıyım yıllarında yaşadığı tüm korkuları, ruhundaki ikircikleri, yaşama arzusunu ve savaşın tiksindiriciliğinin ruhunda yarattığı tüm hezeyanları yazdığı eser ile adeta çığlık çığlığa anlatmış. Ne gerçek ve bu yüzden ne acı.
2020 10. kitabı
Okunma: 16 Eylül 2020 19:21
Stefan Zweig'ın ''Satranç'' kitabını okuduğumda kurduğum cümlenin aynısını bu kitabı içinde kurabilirim. Çünkü 56 sayfalık bir kitaba neler sığabilir sorusunun cevabını vermiş yine. Başkalarının fikirleri ile hareket etmememizi ve onların her söylediğine evet demekle onlara itaat etmekten başka bir şey yapmadığımızı anlatıyor. ''Eğer içinden hayır diyorsan, dışından da hayır demelisin.'' sözleriyle de destekliyor. Ayrıca kitapta Ferdinand'ın kendi içinde yaşadığı hesaplaşmalar da net bir şekilde ifade edilmiş. Kitap çok akıcı ve keyifliydi özellikle kitabın konusu aslında hepimizin belki kendi içinde yaşadığı veya tanık olduğu ''mecburiyet'' leri de ele aldığı için okumanızı öneririm.
2020 85. kitabı
Okunma: 07 Mayıs 2020 10:35
Stefan Zweig, beni kendisine hayran bırakan yazar. Bu kadar az olay, birkaç insan ve sadece bir ya da iki günlük bir zaman döngüsü. Ama kahramanın hissettiği duygular o kadar gerçek, o kadar yoğun ve değişken ki... Bir solukta okuyup biten ama etkisi uzun süre devam eden kitap. Yazar tarif edilemez bir kelime ustası. Kitabı elinize alın ve ilk sayfayı okuyun gerisi zaten akıp giden, sizi de derinliklerine çeken kısa ama etkileyici, sorgulayıcı bir süreç. Kitap, Zweig hayranlarını şaşırtan bir ironi ile bitiyor.
2020 48. kitabı
Okunma: 13 Kasım 2020 13:40
Ünlü bir ressamın; karısıyla özgürlük uğruna kendi ülkesi Avusturya’dan İsviçre’ye kaçmış bir vatandaşın, devlet ve otorite karşısındaki korkuyla karışık çaresizliğini ele alıyor.Zweig’in bu düşündürücü ve belki de karamsar eserini okurken böylesine zorlu bir ikilemde kalan kahramanımız ne yapacaktır.Okuyalım anlayalım :)
2021 5. kitabı
Okunma: 27 Şubat 2021 13:51
Stefan Zweig ,gerçekten hayran olduğum bir yazar. Duyguyu o kadar net aktarıyor ki iliklerinize kadar hissediyorsunuz. Bu kısa kitabında, insanın mecburiyet durumunda kaldığında daha doğrusu insanlara bir durum dayatıldığında kişinin kendi iradesi dışında nasıl makine gibi hareket ettiğini , hareketlerinin olağan durumun dışında süregeldiğini görüyoruz.Ne kadar istemesek de , belki dışlanmaktan korktuğumuz belki de o bize dayatılan karara daha önce "hayır" diyemeyen insanlar olduğu için herkesin takip ettiği o yola, ruhumuzu başka bir yerde bırakarak adım atıyoruz.Adeta okurken kahraman biz oluyoruz. Kahramanın yaşadığı bu duygunun, çoğu okura eşlik etmesini isterim .Şimdiden size bir şeyler katabilmesi dileğiyle

Stefan ZweigYazar · 187 kitap
Stefan Zweig, Avusturyalı yazar ve gazeteciydi. Edebi kariyerinin zirvesinde olduğu 1920'li ve 1930'lu yıllarda, dünyanın en çok çevrilen ve en popüler yazarlarından biriydi. Zweig, Viyana, Avusturya-Macaristan'da büyüdü. Honoré de Balzac, Charles Dickens ve Fyodor Dostoyevski gibi ünlü edebiyatçılar hakkında Üç Büyük Usta (1920) ve belirleyici tarihsel olaylar hakkında Yıldızın Parladığı Anlar (1927) adlı tarihsel incelemeler yazdı. Ayrıca Joseph Fouché (1929), Mary Stuart (1935) ve Marie Antoinette'nin biyografilerini yazdı. Zweig'ın en bilinen kurgu eserleri arasında Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu (1922), Amok Koşucusu (1922), Korku (1925), Karışık Duygular (1927), Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat (1927), psikolojik roman Sabırsız Yürek (1939) ve Satranç (1941) yer almaktadır. 1934 yılında Almanya'da Nazi Partisi'nin yükselişi ve Avusturya'da Ständestaat rejiminin kurulmasının bir sonucu olarak Zweig, İngiltere'ye göç etti ve 1940 yılında kısa bir süre New York'a ve daha sonra yerleştiği Brezilya'ya taşındı. Son yıllarında bu ülkeye aşık olduğunu ilan edecek ve Brezilya, Geleceğin Ülkesi adlı kitabında bu ülke hakkında yazacaktı. Yıllar geçtikçe Zweig, Avrupa'nın geleceği konusunda giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradı ve umutsuzluğa kapıldı. 23 Şubat 1942'de Petrópolis'teki evlerinde eşi Lotte ile birlikte aşırı dozda barbitürattan ölü bulundu. Eserleri birçok film uyarlamasına temel oldu. Zweig'ın anı kitabı Dünün Dünyası (1942), I. Franz Joseph yönetimindeki Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun çöküş yıllarındaki yaşamı betimlemesiyle dikkat çeker ve Habsburg İmparatorluğu hakkındaki en ünlü kitap olarak anılır.