Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
·
Puan vermedi
Yarım bıraktım. Çünkü: Sonuna kadar okumaya tahammül edemedim. Halbuki 20 s. kadar kalmıştı. Bana eziyet gibi geldi. Hassaten, rahatsız ediciydi. Sözün özü: Aşk Olsun, bir “derleme” kitabı. Eksi 2000’lerden 17. yüzyıla uzanan geniş bir zamanı kapsayan aşk (!) şiirlerinden "erotizm" üzerine seçmeler yapılarak derlenmiş. Nadiren
Aşk Olsun
Aşk OlsunKolektif · Can Yayınları · 2020130 okunma
344 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Bir Şairin Rüyası, Her Zaman Yarım
Ut pictura poesis kavramı, şiir ve resim arasında kurulan bir benzerlik ilişkisine işaret eder ve kökleri Keoslu Simenides, Plutarkhos ve Horatius’a kadar geriye götürülebilir. Ekfrasis ise, en dar anlamıyla, bir görsel sanatın sözlü veya yazılı olarak tasvir edilmesine dayanmaktadır. Amacı bir görsel sanatı açık, anlaşılır ve canlı bir biçimde,
Sonsuzluğun Yüzleri İkinci Yeni Şiirinde Görsel Sanatlar
Sonsuzluğun Yüzleri İkinci Yeni Şiirinde Görsel SanatlarTurgay Anar · Ketebe Yayınları · 20197 okunma
Reklam
320 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
16 günde okudu
Japon Şiiri
Gününün koşullarına göre çok iyi hazırlanmış. Seçilen şiirlerin yanısıra kitabın başında oldukça kapsamlı bir bilgi notu var ki en az şiirler kadar önemli. Japon şiiri denince aklımıza hay-ku gelir ama bir çok farklı geleneksel şiir örnekleri de var. Japon şiirinin iki temel özelliği; oldukça kısa ve doğanın içinde olmaları. Her şiirde doğayı betimleyen dizeler var. Bir resmi anlatır gibi. Okura basit gibi görünse de hiç kolay değil aslında bu tür şiirleri yazıp söylemek. Japonca da dilimiz gibi eklemeli bir dil olduğu ve şiirleri hece ölçüsüne dayandığı için severek okunuyor, kulağa hoş geliyor. Ne yazık ki yeni baskısı yok ama şiire ilgi duyanların okuması gereken kitaplardan biri diye düşünüyorum.
Japon Şiiri
Japon ŞiiriSami Akalın · Varlık Yayınları · 196212 okunma
176 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Her ne kadar kendime ait bir şiir teorisi görüşüm olsa da bu incelemeyi salt okuyucu gözüyle yazmak istiyorum. Kitap on iki asır önce kadim Japon halk şiiri ustası Başo'nun gezileri ve bu esnada yazdığı ve alıntıladığı 'haiku' (hakku) geleneği ile bezenmiş şiirlerden oluşuyor. Çağdaş Japon edebiyatçı Nabuyuki Yuasa'nın uzun sunuşu ve ayrıntılı
Kuzeye Giden İnce Yol
Kuzeye Giden İnce YolBaşo (Matsuo Bashō) · Kırmızı Kedi Yayınevi · 20211,600 okunma
96 syf.
9/10 puan verdi
·
14 saatte okudu
Dünyanın en kısa şiiri olan Haiku'lar gerçekten şiir sayılmalı mıdır? Yazar Zen anlayışını ve bazı kavramları açıklayarak Haiku'ları oluşturan zihniyeti ortaya koymuş ve Haiku'ların neden şiir sayılması gerektiğini açıklamış. Haiku konu itibariyle Batı şiiriyle karşılaştırıldığında yukarıdaki soru akla geliyor ancak yazar, Haiku'ları şiir yapan unsurun Japon dünya görüşü olduğunu, Batı'lı şairlerin aynı konuyu ele aldığında ne şekilde farklı olduğunu da göstermiş. Haiku konusunda ilgiliyseniz, zaten Türkçe bulabileceğiniz birkaç kaynaktan birisi, kitap gayet güzel bir şekilde açıklıyor.
Zen ve Haiku
Zen ve HaikuD. T. Suzuki · Okyanus Yayıncılık · 201714 okunma
168 syf.
6/10 puan verdi
·
10 günde okudu
Japon edebiyatından okuduğum ilk kitaptı, heyecanla başlamasına rağmen kitap çok durağan ilerlediği için sıkıldığım zamanlar oldu. Betimlemeler okuyucuyu içine alacak türdendi. Benim sıkıldığım pek çok sayfa oldu fakat içinde altı çizilecek anlamlı ve insanı düşündürecek cinsten pek çok cümle vardı. Şiiri ve resmi sevenler için okuması daha zevkli ve kolay bir kitap olabilir, bana çok hitap etmedi.
Üç Köşeli Dünya
Üç Köşeli DünyaNatsume Soseki · Konu Kitap Yayınları · 20201,051 okunma
Reklam
216 syf.
8/10 puan verdi
Haiku ve Noo Üzerine
Günhan Özhan'ın okuyucuya sunduğu Japon Şiiri (Haiku) ve Noo Tiyatrosu adındaki bu kitapta iki ayrı bölüm olarak Haiku ve Noo Tiyatrosu ele alınmış. Haiku ve Noo Tiyatrosunu ele alan yazar, bunu yaparken Haikulardaki ve Noo Tiyatrosundaki birtakım unsurları Japon felsefe sistemine, Konfüçyüs'e, Lao Tzu'ya ve Zen'e bağlı olarak incelemiş, anlayacağınız kitapta sadece Haikular ve Noo Tiyatrosu hakkında bilgi edinmiyor, Japon Kültürüne de tanıklık ediyorsunuz. Bu durum kimi zaman beni biraz yorsa da genelde ilgimi çeken, hoşuma giden bir unsur oldu. Kimi okuyucuyu yorma olasılığı olabilir. Japon felsefesine, Haikulara, Tiyatroya ilgi duyuyorsanız önerebileceğim bir kitap. İçerisinde oldukça güzel Haikulara yer verilmiş.
Japon Şiiri (Haiku) ve Noo Tiyatrosu
Japon Şiiri (Haiku) ve Noo TiyatrosuGünhan Özhan · Hitabevi · 20166 okunma
168 syf.
5/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Üç Köşeli Dünya'da şehir hayatından uzaklaşan bir sanatçının dağlara doğru yaptığı yolculuk anlatılıyor. Anlatıcı şiiri, resmi ve kendi benliğini arıyor... Kitaptaki karakter sayısı 10u geçmez belki de. Alan sınırlı, kişiler sınırlı, bol betimlemeli bir kitap. Okurken japonya hakkında bir şeyler öğrenmiş oluyor japon kültürünü tanıyorsunuz, yeni terimler öğreniyorsunuz. Başrol yazar ve ressam. Bu sanatçının gözünden farklı bir pencereden bakıyoruz dünyaya. Şahsen başından sonuna betimlemelerle dolu olduğu için biraz sıkıldım. Yer yer düşündüm. Bazı kısımlar hoşuma gitti paylaştım. Bir oturuşta okunacak bir kitap değil, ara ara okuyup düşüneceğiniz bir kitap. Kitabı puanlayacak olursam 5/10 veririm ama bu puan tabi ki de kitabın kalitesini belirlemez kötü olduğu anlamına gelmez. Ben bol betimlemeli kitaplarda biraz sıkıldığım için hoşuma gitmedi. Yoksa çok güzel sözlerin geçtiği kısımlar vardı. Siz de benim gibiyseniz ona göre başlayın kitaba.
Üç Köşeli Dünya
Üç Köşeli DünyaNatsume Soseki · Konu Kitap Yayınları · 20201,051 okunma
56 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.