Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Dünyanın durumu ne tuhaf. Her coğrafyada bir yangın var. Bu yangını sabah akşam bağırsan yaşam ıskalanıyor; sesini çıkarmasan birileri suç ortağı ilan ediyor. Bağırsan da bağırmasan da, bir şey yapabilecek olanlar kılını kıpırdatmıyor. Bir insanlık çıkmazı... Matsuo Başo, "Unutma, cehennemde yürüyoruz çiçeklere bakarak," derken bundan
Akhilleus: Çin mutfağı hakkında benden fazlasını biliyor olabilirsin Bay T, ama bahse girerim Japon şiiri hakkında ben seni geçerim. Hiç haiku okudun mu? Tosbağa: Korkarım hayır. Haiku ne? Akhilleus: Haiku Japonların on yedi heceli şiiri -ya da şiircik, mis kokulu bir gül yaprağının ya da hafif çisentide nilüferin bizde çağrışımlar uyandırma gücüne benzer çağrışımlar uyandıran bir şey.
Reklam
112 syf.
8/10 puan verdi
·
23 günde okudu
Uzakdogu edebiyatından bir kaç eser okumuştum. Bu kitabin ilk dikkatimi çeken kapak resmi oldu. Yabancısı olduğum bir edebiyat türü , özellikle "haiku" şiir türünü ilk defa duydum. Kitabin ortalarına gelince tekrar başa döndüm. Yazar hakkında,  dönemin şiir türü hakkinda , yaşanılan dönem hayati hakkında biraz daha araştırma yapıp tekrar
Kuzeye Giden İnce Yol
Kuzeye Giden İnce YolBaşo (Matsuo Bashō) · İthaki Yayınları · 20221,589 okunma
104 syf.
9/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Bambaşka Bir Kalem
Oruç Aruoba herkesin kolay anlayacağı türden şiirler yazmıyor. Bir Japon edebiyatı ürünü gibi yazıyor yani şiiri sen tamamla istiyor. Bundandır ki kitap içerisinde yer alan şiirler kesik bırakılıyor. Ne yazık ki birçok olur “ben ne okudum?” gibi talihsiz cümleler kuruyor. Yadırgamamak lazım, onlar hayatın dümdüzlüğü gibi her şeyin dümdüz anlatılmasına alışmış. Bu yüzden bu yazım tarzı onlara yabancı dolayısıyla anlaşılması güç. Tabii ki anlaşılmayan şiir iyi şiirdir düsturu bence mantıksız ki bu mantık ile yazılan bir eser de değil. Velhasıl Oruç Aruoba okumayı çok isteyim, çokça ertelediğim bir kalemdi sonunda kendimde cesareti buldum ve okudum. İyi ki de okumuşum. Kulağı tersten göstermenin en güzel örneği. Standart şiir kitabı okuyacağınızı düşünerek alacaksanız kesinlikle almamanızı öneririm. Çünkü o kadar harika bir kalem ki standart değil hiçbir işi.
Oguzhan Duman
Oguzhan Duman
Geç Gelen Ağıtlar
Geç Gelen Ağıtlar
Oruç Aruoba
Oruç Aruoba
Geç Gelen Ağıtlar
Geç Gelen AğıtlarOruç Aruoba · Metis Yayıncılık · 2017829 okunma
112 syf.
·
Puan vermedi
Başo’nun haikularla (bir tür Japon şiiri) bezediği bir kitabı
Kuzeye Giden İnce Yol
Kuzeye Giden İnce Yol
Başo uzun seyahatini kısa notlarla bezeyip anlatmış. Online alışverişle aldığım bir kitaptı, içeriği hakkında bir bilgim yoktu. Buraya da bakmamıştım açıkçası. Yoksa almazdım sanırım. Benlik bir kitap değil çünkü. Seyahat kitabı okurken betimlemelerin daha fazla olmasını bekliyor insan. Ancak sadece yaptığı şeyleri akşam günlüğüne yazar gibi kısa kısa yazarak anlatmış Başo. Az sözcükle çok şey anlatmaya çalışan haiku şairi biri için normal gelebilir ancak bana hitap etmedi. Betimlemeleri uzun uzun zihnimde canlandırmayı severim, zaten o nedenle kitapları uzun sürede bitiririm :) Normalde kitabı okurken haritadan faydalanırım ancak burada o kadar çok yer ismi vardı ki, bu kez içimden gelmedi. Dümdüz okudum geçtim, aslında hiç yapmam. Göz attığım incelemelerde bahsedilen yerleri araştıran okurlar olmuş. Keşke ben de öyle yapsaymışım, dedim sonra. Okurken kendimi derinlikli bir sanat eserini anlayamıyormuş gibi hissettim. Klasik bir eser olmasından mütevellit böyle düşündüm sanırım. Japon Edebiyatına ait okuduğum ilk eserdi. Bence daha çok ilgimizi çekecek eserleri muhakkak vardır. Benim izlenimlerim böyle. Japon Edebiyatına ait hoşunuza giden eserler varsa yazabilirsiniz yoruma. Okumayı düşünenlere keyifli okumalar…
Kuzeye Giden İnce Yol
Kuzeye Giden İnce YolBaşo (Matsuo Bashō) · İthaki Yayınları · 20221,589 okunma
Reklam
Uymadan katlanır, savaşmaya alışmadan dire­nirim: hep şaşkınımdır, hiçbir zaman cesaretim kırılma­mıştır; bir Daruma bebeği, durmadan şaplak yiyen, ama içindeki bir düzen (ama benim düzenim nedir? Aşkın gücü mü?) yardımıyla sonunda gene doğrulan bacaksız bir hacıyatmazımdır. Bu Japon bebeklerine eşlik eden bir halk şiiri de bunu söyler: "Böyledir yaşam Düşersin yedi kez Kalkarsın sekiz kez."
Sayfa 131Kitabı okudu
168 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
hislerin, renklerin, doğanın, şiirin ve duyguların muhteşem birlikteliği..
Bu kitaba inceleme yapıp, hakkın da yorumlar yapabileceğimi hiç düşünmüyorum. Soseki Dazai'den sonra benim favori japon yazarım dedim ama sanırm dazai'nin önüne geçti.. Her bir kelimede her bir satırda her bir sayfada ruh barındırıyor. Soseki'nin dili o kadar sade ama bir o kadar dolu ki anlatılmaz. Kitabın konusu çok hoştu.
Üç Köşeli Dünya
Üç Köşeli DünyaNatsume Soseki · İthaki Yayınları · 20221,038 okunma
232 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Çağın görmezden geldiği basit incelikleri hatırlatan bir şiir mangası
Çizgi roman dünyâsında manganın konumu çeşitli sebeplerle şahsına münhasırlaşmış durumda. Bir arketipten bile söz edilebilir: Olabildiğince yüksek oranda aksiyon, mümkünse fantastik, alabildiği kadar şiddet içerikli, mücâdele temelli ve sâir özellikleri içeren Japon yazar-çizer takımının çizgi romanlarına manga denir. Ha bir de lütfen sağdan sola
Yürüyen Adam
Yürüyen AdamJiro Taniguchi · İthaki Yayınları · 2023146 okunma
229 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.