Eski Ozanlardan Sevda Şiirleri

2005
Can Yayınları
9789750741975

2020 73. kitabı
Aşk Olsun 18.04.2020 . Yüzyıllar hatta bin yıllar öncesinden Çin,Japonya ve Hindistan şairlerinin aşk temalı şiirlerinden oluşan bir çalışma.Ömer Hayyam en yakın ve sürpriz gelen isim oldu. . Kadın şairlerin sayısı fazla ve genel olarak erotizm teması baskın şiirlerde. . Kitapta da geçen,bilinen en eski aşk şiiri İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde.
2022 31. kitabı
Merhabalar, bugün Can Yayınları'ndan çıkan ve Celal Üster'in derleyip, çevirisini yaptığı "Aşk Olsun" Eski Ozanlardan Sevda Şiirleri adlı kitap ile geldim. Celal Üster, 1947'de İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde öğrenim gören Üster, 1983'te Yazko Çeviri dergisinin Azra Erhat Çeviri Ödülü'ne layık görüldü. Yeni Dergi, İzlerimiz, Notos vb dergilerde çevirileri yayımlandı. Birçok kitabın, Cumhuriyet gazetesinin, P Dünya Sanatı Dergisi'nin editörlüğünü, Can Yayınları'nın yayın yönetmenliğini yaptı. H.G. Wells, George Orwell, Paulo Coelho, Robert Louis Stevenson, James Joyce, D.H. Lawrence vb birçok yazarın eserlerini dilimize kazandırdı. ************************** Gelelim kitabımıza :) Aşk Olsun kitabında İÖ 2000'den, 17. yüzyıla kadar yazılmış aşk şiirleri bir araya gelmiş. Farklı zamanlarda yaşamış, farklı kültürlerden (Sümer, Eski Mısır, Yunan, Hint, Japon, Çin vb) gelen ozanların, şairlerin dizelerini okumak ilginçti. Bu kadar farklılığın tek ortak noktası tabii ki "Aşk". Kadın şairlerle de karşılaşmak güzeldi. Eserde yer alan şiirler ağırlıklı olarak, tene duyulan tutku üzerine yazılmış. Bunun yanında ayrı düşülen sevgilinin özlemi, Tanrı güzelliğine duyulan aşk vb konular da işlenmiş. Aşk Olsun'da Batılı ozanlar da var ama ağırlık Doğulu ozanlara verilmiş. Kitapta şairlerin hayatları kısaca anlatılmış ve sonrasında şiirlerine geçilmiş. Birçok şairi merak edip araştırdım. Sophokles, Sappho, Ovidius, Mabeyinci Pavlos, Ömer Hayyam gibi tanıdık isimlere rastlamak beni ayrıca sevindirdi. Bu kitabın seveni olduğu kadar, içindeki cinsel öğelerden rahatsız olup sevmeyeni de var. Değindiğim şeylerden rahatsız olmayanlar göz atabilir. Şimdilik bu kadar. Sanatla, kitapla ve sevgiyle kalın dostlar.
2021 37. kitabı
İÖ 3000 dolaylarından İS 17. yüzyıla uzanan çok geniş bir zaman kesitinde yazılmış şiirler… Bambaşka çağlar, farklı ülkeler, uygarlıklar… Ozanların kendi dillerinde söyledikleri, yazdıkları şiirler. Hepsinin ortak dili, aşkın dili… Hiçbir çağ, hiçbir uygarlık yoktur ki şiirsiz yaşanmış olsun. olsun. Aşka ve şiire kimse yasa koyamamış, Aşkın da şiirin de en yüce yasası kendisi olmuş. Aşk Olsun
Aşk OlsunKolektif · Can Yayınları · 2020185 okunma
Aşka mısra düşürmüş ozanların kitabı
Puan vermedi·144 syf.·
2024 8. kitabı
İÖ 2000 yıllarından 17. yüzyıla kadar uzanan şiirlerin bir araya getirildiği kitapta, farklı çağlar, ülkeler, uygarlıklıklardan şiirler bulunmaktadır. Farklı kültürler, uygarlıklar, dillerin tek ortak noktası var bu kitapta "Aşk". Tek bir aşkın değil binlerce aşkın olduğuna tanık olacaksınız. "Aşka mısra düşürmüş ozanların kitabı" na hoş geldiniz.
·140 syf.·
2021 4. kitabı
Sümer, Antik Yunan, Roma, Hindistan, Japonya, Çin gibi çeşitli uygarlıklardan ve coğrafyalardan şiirlerin derlendiği hoş ve kısa bir eser "Aşk Olsun". Eğer şiir okumayı seviyor ve günümüzden yüzyıllar önce yaşamış ozanların, aşk kavramını nasıl ele aldığını merak ediyorsanız bu esere bir şans verebilirsiniz.
Aşk OlsunKolektif · Can Yayınları · 2020185 okunma
Yarım bıraktım. Çünkü: Sonuna kadar okumaya tahammül edemedim. Halbuki 20 s. kadar kalmıştı. Bana eziyet gibi geldi. Hassaten, rahatsız ediciydi. Sözün özü: Aşk Olsun, bir “derleme” kitabı. Eksi 2000’lerden 17. yüzyıla uzanan geniş bir zamanı kapsayan aşk (!) şiirlerinden "erotizm" üzerine seçmeler yapılarak derlenmiş. Nadiren ayrılık hüznünü okuyabilirsiniz. Amma baskın tema cinsellik. Mesela bir Sümer tabletinden, Aşk Tanrıçası olduğu bilinen İnanna adına söylenmiş bir şiir var. ... Kitabın önemli bir bölümü Eski Yunan ozanlarının şiirlerinden oluşuyor. Güzel tarafı, şiirlerini almadan önce, ozan/şair hakkında bilgi vermesi. İlgilisince, bu kısımlar sırf öğrenmek için okunabilir, b e l k i. Ortak tema için “aşk /sevda" şiirleri denilse de... aslında bilhassa cinsellik mefhumu baskın olduğu için rahatsız edici buldum ve yarım bıraktım. (bakınız: s.18 ve s71) İmparator Augustus’un, Latin şiirinin ustası denilen şair Ovidius’u “Aşk Sanatı” kitabı nedeniyle ahlaksızlıkla suçlayıp, sürgüne göndermesi; ... "İmparator Augustus‘un ahlaksızlıkla suçladığı şair, çok geçmeden kendini Karadeniz kıyılarında sürgünde bulmuş. Sonradan, hükümdar belki bağışlar diye, alaycı bir özeleştiri niteliği taşıyan Remedia Amoris’ni (Aşkın Çaresi) yazdıysa da para etmemiş." s.18 vallahi öyle. Kendim için de ayrıksı bu şiir diye yazılanlar. muhibece, gönlümden bir kaç kelam edeyim efendim.. Bir hanım olarak çok utandım zira aşk bu değil. Evet, aşk olsun!.. H e m d e her daim olur inşaallah! Ancaaak, aşk önce edeptir, bu fakire göre. Erotizmi / nefsi çağrışımları “aşk” adı altında kaldıramayacak kadar edeptir, perspektiftir, güzelliktir, yaşamdır, nefestir, ... duyarlılıktır şiir. Şiirin kendisi aşktır zira. Her hissedileni yazmaksa ASLA ŞİİR DEĞİLDİR. Hem, aşk, aşığı Vahdet'e, birlik
2026 15. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2026 20:37
Bu kitapta, İÖ 2000’lerden 17. yüzyıla uzanan şiirler var. Sümerce, Eski Mısır dili, Yunanca, Latince… Diller farklı ama söylenen hep aynı şey. Aşk. Altını çizdiklerim, kalp koyduklarım oldu çok fazlaaa çünkü bazı dizeler insanı yüzyıllar öncesinden yakalıyor.
Şiirin geçmişi
2026 3. kitabı
Yeryüzü ve insanlık sanki hiç değişmemiş. Şiirler şarkılar insanın sığınağı olmuş her zaman. 3000 4000 yıl önce yaşamış insanların duyguları bugünden farksızmış. Hepimiz aynı şeyleri yaşamışız belki de. Çin şiirinden, japon şiirine, hindulardan, antik yunana hepsi bunun içinde. Tavsiye edilir.
2022 31. kitabı
Antik (Eski) Yunandan başlayarak doğuya doğru uzanan yolda geçmişte yaşamış şairlere ait şiirlerin yer aldığı bir şiir kitabı. İçerisinde şairler ve şiirler hakkında bilgiler bulabileceğimiz sıkı ve temiz bir çalışma sonucunda elde edilmiş bu kitap şiir sevenler için güzel bir eser. Kitabın içerisinde bulunan bazı şiirler beni etkilerken bazılarını anlamakta (tarih açısından) biraz zorlansam da genel anlamda beğendiğim bir kitap oldu.
“ “Eskilerin Diliyle “ “
2025 84. kitabı
Kitabın sayfalarını çevirdikçe, yüzlerce yıl öncesinin kalp çarpıntılarını duyuyorsun; bir aşık, bir derviş, bir ozan…… Hepsi aynı ateşle yanmış. Fark şu: Biz artık o ateşi bilimle, felsefeyle, psikolojiyle tanımlıyoruz; onlar ise sözcüklerle, nefesle, türküyle anlatmış. Kitap ortalama bir derleme ne çok büyüleyici, ne de zayıf. Ama insana o eski sözlerin içindeki ruh hala geçerliymiş gibi hissettiriyor. Ozanların dilinde aşk, bir sevdanın yanından geçip Tanrı’ya uzanıyor; dünyeviyle ilahi iç içe geçmiş. O saf, arı duyguların ardında hep aynı insan var seven, özleyen, bekleyen, sitem eden. Zaman değişmiş ama kalp hala aynı nabızla atıyor. “İnsanın sıkıntıları hiç değişmiyor” . Bin yıl önceki ozan da aynı yalnızlıktan yakınıyor, aynı vuslatsızlıktan dem vuruyor. Bugün bir mesaj gönderemediğimizde hissettiğimiz şeyle, o zaman bir haber alamamanın acısı aynı kökten geliyor. Sonuç olarak ; insanın tabiatı hiç değişmiyor . Aşkın, özlemin, acının bin yıl önce de aynı tınıyla söylendiğini duyuyorsun. Ve o anda fark ediyorsun insanlık ilerlemiş, teknoloji gelişmiş ama kalp hala ilk ozanın sazındaki tınıda çarpıyor.

KolektifYazar · 15711 kitap
Kolektif eser, tek bir yazara atfedilmeyen, birden fazla yazarın ortaklaşa yazdığı veya katkıda bulunduğu eserlere verilen isimdir. Bu eserler, yazarların önceden belirlenmiş bir plan doğrultusunda birlikte çalışmasıyla veya her bir yazarın farklı bölümleri veya karakterleri ele almasıyla oluşturulabilir. Kolektif eserler, farklı türlerde karşımıza çıkabilir: - Romanlar: Birden fazla yazarın farklı bakış açılarını ve deneyimlerini bir araya getiren romanlar, kolektif eserlere güzel bir örnektir. Örneğin, "Kelebeğin Rüyası" adlı kitap kolektif bir şekilde oluşturulmuştur. - Hikaye Kitapları: Farklı yazarların yazdığı kısa hikayelerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan kitaplar da kolektif eserler arasında yer alır. Örneğin, "26 Yazardan Tek Bir Hikaye: Adalet" kolektif şekilde yazılan bir hikayeden oluşur. - Şiir Antolojileri: Birden fazla şairin şiirlerinin bir araya getirilmesiyle oluşan antolojiler de kolektif eser kategorisine girer. Örneğin, "Güzel Yazılar - Şiirler" gibi antolojilerde birçok şairin eseri yer alır. - Deneme ve Makale Derlemeleri: Farklı yazarların deneme ve makalelerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan derlemeler de kolektif eserler arasında sayılabilir. Örneğin, "Sivil İtaatsizlik" gibi yayınlar.