Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Winston Churchill, 15 Kasımda yapılan genel seçimde yenilgiye uğradı. 1915'teki Gelibolu çarpışmasından 1922'deki Çanakkale krizine kadar yaşadığı deneyimler ona, Türklerin ve Mustafa Kemal'in ne denli önemli olduğun öğretmişti. Ama ikinci Dünya Savaşı sırasında Türkiye'yi Müttefiklerin yanında savaşa sokmak için ısrar etmesi o yıllardaki deneyimlerinden ders alarak Kemalist Türkiye'nin ulusal çıkarlarını koruma yeteneğini geliştirmeyi hiç anlamadığını gösteriyor.
Sayfa 417Kitabı okudu
“Dört aydır ilk olarak, az çok temiz bir havayı içime sindiriyorum. Çünkü Arıburnu ve dolaylarında teneffüs ettiğimiz hava çürümüş insan cesetlerinin kokusuyla zehirlenmişti.”
Sayfa 114 - Mustafa Kemal AtatürkKitabı okudu
Reklam
Beyin yok ki düşünebilsinler
Kaldı ki, eğer sonunda bir kurtuluş savaşı başlatmayı Vahdettin göze alabilecek idiyse, neden bu harekete, ülkenin işgal edilmesin­den sonra başvursun ki? Neden Çanakkale'yi geçemeyen düşman donanmasının İstanbul'a gelmesine izin versin ki? Yunan ordusu İzmir'e çıktığında, Güney Anadolu'nun tamamı işgal edildikten son­ra böyle bir savaşı başlatması için neden Mustafa Kemal'i Samsun'a göndermiş olsun ki? Eğer ülkenin içinde bulunduğu koşulları bir savaş için yeterli görseydi, ateşkesi imzalamaz, ilk günden direnişe geçerdi.
Sayfa 135 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
98 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
31 günde okudu
Üzerinde yaşadığımız cennet topraklarımız, kaderimizden de öte coğrafyamız, tarihimiz, geçmişimiz, zenginliklerimiz, kültürümüz, attığımız her adım, bıraktığımız her miras; atalarımız eseri, onların emaneti... Nice savaşlara şahit olan bu meydanlar, denizler, karalar; tarihimizin akışını, şeklini, önemini tekrar tekrar belirledi. Evet Çanakkale Savaşı... Azmin, imanın, fedakarlığın, cesaretin, stratejinin buram buram koktuğu o özel savaş. Geçilmedi, geçilmeyecek... Bu şuurla bir kez daha Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, tarihimize ve topraklarımıza sayısız hizmetleri olan tüm canlarımızı saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz.
All About History Türkiye - Sayı 3 (Mart-Nisan 2021)
All About History Türkiye - Sayı 3 (Mart-Nisan 2021)All About History Türkiye · Doğan Burda Dergi Yayıncılık · 2021117 okunma
520 syf.
·
Puan vermedi
·
10 günde okudu
Nerden başlanır, nasıl başlanır bilemedim. Bu vatan için gözünü kırpmadan Trablusgarp'ta, Çanakkale'de, İzmir'de, Sakarya'da savaşan ulu bir insan. Onun hakkında bilmediğim birçok şeyi öğrendim bu kitapta. Yeri geldi esprileriyle güldüm, yeri geldi onunla hasta oldum, yeri geldi onunla birlikte ağladım okurken. Böyle bir
Mustafa Kemal
Mustafa KemalYılmaz Özdil · Kırmızı Kedi Yayınevi · 201814,1bin okunma
176 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Ermenilerin mecliste "yurttaş" sayılma istekleriyle başlayan kitapta Cebeciyan'ın görev yaptığı doğu vilayetleri ve Marmara bölgesindeki anılarını görmekteyiz. Çanakkale savaşı sırasında Türk ordusu adına görev yapan Cebeciyan özellikle Çanakkale savaşı sırasındaki anılarında yakın tarihimizi aydınlatıyor. O dönemdeki toplumun durumunu, ailesi adına endişelerini, savaş döneminde unutamadıklarını güzel bir şekilde yansıtıyor. İlber Ortaylı birçok konuşmasında Türk subaylarının anı yazma konusunda eksikliğinden bahseder. Çünkü söz uçar, yazı kalır. Ermeni kökenli bir subayın Türk ordusu içinde görev yapıp savaş hatıralarını tutması da sanırım Ermeni "soykırımı" iddialarını sağlam bir cevap olacaktır. Birinci dünya savaşı döneminde ülkemizin durumunu bir subayın gözünden görmek isterseniz okunabilecek bir kitap. Keyifli okumalar.
Bir Ermeni Subayın Çanakkale ve Doğu Cephesi Günlüğü
Bir Ermeni Subayın Çanakkale ve Doğu Cephesi GünlüğüAvedis Cebeciyan · Aras Yayınları · 201513 okunma
Reklam
Diyorlar ki ama Enver Paşa Sarıkamış dağlarında on binlerce askerimizi dondurdu! Maalesef bunu söyleyenler Çanakkale Savaşı sürecinde Türk ordularının başkomutanının Enver olduğunu unutuyor.
Sayfa 84 - Kırmızı Kedi YayıneviKitabı okudu
Mekke Emiri Şerif Hüseyin İngilizlerle anlaşıp Birinci Dünya Savaşı'nda İngilizleri destekledi. Ama Arapların hepsi bunu yapmadı. Osmanlı'yı savunan Araplar da vardı. Çanakkale, Kafkas ve Balkan savaşlarında bizden yana oldular. Bu savaşlarda "iki yüz bin Müslüman Arap" şehit oldu. Yurt dışına gidip Osmanlı şehit mezarlıklarına bakın, Bağdatlı, Şamlı, Halepli, Trabluslu, Beyrutlu kişilerin mezarlarını göreceksiniz. ¹4 Arapların tümünü hainmiş gibi gösterip aldattılar. Bunun başka bir amacı vardı: "Müslümanlar arasındaki kini artır ve bir daha birlik olmasınlar..." Ne yani, Kurtuluş Savaşı'nda bazı Türkler hainlik yaptı diye Türklerin hepsine hain damgası mı vuralım? Osmanlı'nın son döneminde Avrupa'ya eğitime giden öğrenciler ulusalcı ve aşırı milliyetçi kafayla geri döndüler. Bunların takındığı tavır da Arapları olumsuz etkiledi. Bunu da unutmamak gerekir. Irkçılığa varan bir milliyetçilik yaparak “Türklerin de Arapları önden vurduğunu” söyleyebiliriz ki bu doğru olmaz. Tıpkı, “Arapların hepsinin bizi arkadan vurduğunu” söylemenin doğru olmadığı gibi….. Milliyetçilik politikası İngilizlerin kullandığı bir araçtı. Bölüp parçalamak için en iyi araçtı. Nitekim ünlü İngiliz tarihçisi ve istihbaratçısı Prof. Arnold Toynbee de İngilizlerin, o dönem Turancılığı ve Türkçülüğü Arapları ve diğer ırkları Türklerden koparmak için kullandıklarını yazar.
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.