Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
448 syf.
9/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Milli Mücadele Yükselirken
Taha Niyazi Karaca hocanın eserlerini okumak her zaman çok güzel gelmiştir bana. Her eserinde yeni bilgiler edinmek, kitabı okurkenki sürenin değdiğini hissettiriyor. Hoca hemen hemen her eserinde daha önce değinilmemiş konulara değinerek okuyucuya yeni bilgiler aktarıyor. Bu eser Taha Niyazi Karaca’nın doktora tezinin kitaplaştırılmış hali.
Milli Mücadele Yükselirken
Milli Mücadele YükselirkenTaha Niyazi Karaca · Timaş Yayınları · 20232 okunma
189 syf.
4/10 puan verdi
·
14 günde okudu
Karşıt okumalarıma bir inceleme ile başladım bu yıla...
Yazardan başlayalım. Günümüzde, kendisinin adını sıkça kullandığı halde, onu pek de okumuş olduğunu sanmadığım bir kitle var. Fikirlerinin tam olarak neye işaret ettiğini kavrayamamış, yüzeysel çıkarımlarla, anakronik yaklaşımlarla bu yazarı bayraklaştıran bu kitle; sorduğumda
Hüseyin Nihal Atsız
Hüseyin Nihal Atsız
'ı bana açıklayamıyordu. Ben, kendisi hakkında belgeseller
Türk Tarihinde Meseleler
Türk Tarihinde MeselelerHüseyin Nihal Atsız · Ötüken Neşriyat · 20181,830 okunma
Reklam
356 syf.
·
Puan vermedi
Emperyalistler her daim kullanışlı adamı sever. Yoksa Damat Ferid Paşa gibi bir aptalı 5 kez sadrazam yaptırmazlardı. Damat Ferid Paşa, Paris Barış (Paylaşım) Konferasında; "1878 Berlin Kongresi’nde belirlenen sınırlara dönülmesini"istemişti. Yani yedi düvele sözde kafa tutmuş ama Sevr'i imzalamıştı.
Damat Ferit Paşa Hükümetlerinin Milli Mücadele Karşıtı Politikaları
Damat Ferit Paşa Hükümetlerinin Milli Mücadele Karşıtı PolitikalarıOsman Akandere · Atatürk Araştırma Merkezi · 20116 okunma
84 syf.
10/10 puan verdi
TBMM öncesi Anadolu Hareketi'nin karar organı olan Heyet-i Temsiliye'nin 1919 Eylül- 1919 Aralık dönemi kararlarını içeren bir eserdir. Eserde Milli Mücadelesi'nin öncelikle Anadolu'da görevli olan yönetimlerin değiştirmesi ve kovuşturması ile beraber başlandığı gorulmektedir. Milli Mücadele'ye karşı tavır alan memurlar görevden alınmıştır. Bunun yanında Heyet-i Temsiliye Batı Direnişine Demirci Efe ve Çerkez Ethem'e yolladığı bazı emirlerle organize ettiğini görmekteyiz. Bunun yanında Damat Ferid Paşa hükümetinin düşmesinden sonra İstanbul Hükümeti ile gerçekleştirilen Amasya Görüşmeleri'nin kararları da eserde yer alır. Bu dönemde İstanbul Hükümeti ile Anadolu Hareketi ortak hareket ettiği görülmektedir. Heyet-i Temsiliye'nin günümüz Türkiye sınırları dışında bilhassa Batı Trakya için aldığı kararların fazlalığı dikkatleri çekmektedir. Bunun yanında Musul'dan bir aza talep edilmesi gibi kararlarda alınmıştır. Böylelikle direniş faaliyetlerinin Anadolu' dışında da var olmak istediği gayet açıktır. Eser Cumhuriyet tarihçilerinin mutlaka okuması ve bulundurması gereken I.el bir kaynaktır.
Heyet-i Temsiliye Kararları
Heyet-i Temsiliye KararlarıBekir Sıtkı Baykal · Türk Tarih Kurumu Yayınları · 198912 okunma