Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Ülkemiz fiziki mekânlarda (ev, bahçe, piknik, sokak, okul...) oynanan oyunlar bakımından da hayli zengin. Türkiye genelinde oynanan oyunların sayısı iki bin civarındadır. Oyun zenginliğimiz dijital oyunlarda alternatif kurgular bakımından fırsatlar sunacaktır. Ayrıca hikâyelerimiz, masallarımız, destanlarımız da, dijital oyunlara ilham olabilecek muhtevaya ve aşamalara sahip.
Türklerde Destan
Destansı bir tarih oluşturmak her milletin harcı değildir..
Sayfa 21 - Panama yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Anlayamadığım bir inanç gelişimi var bizim toplumumuzda; bir şey Türkiye sınırları dışında yapılıyorsa güvenilir, bizim topraklarımızda yapılıyorsa bir kuşkun olsun. Bu yüzden mi bir şeyler yaratmaya, markalaşmaya karşı korkularımız var. Bizim bu tarz masallarımız olmayabilir çünkü tarihimizde krallar, prensesler, prensler yoktu. Bizim hikâyelerimiz, destanlarımız var. Genelde destanlarımızı, hikâyelerimizi okullarda ders olarak sıkıcı hale getirip veriyoruz. Toprağımızda dünyaya gelen insanların mantığına kendi tarihimizi, duygusuna ise yabancı tarihi sokuyoruz. Unutuyoruz ki insan güzelin peşinde, güzel de duyguda gizli. Bunun farkına varanlar satıp satıp duruyor dışı güzel içi boş projeleri. Sadece çocuklar değil biz yetişkinler de bunların esiri olmuş durumdayız. Dünyadaki en çok izlenen filmler içinde büyücü, krallıklar, mistik güçler barındıran filmler. Acaba destanları-mızdaki kahramanlık öyküleri ilgi çekmiyor mu?
400 syf.
7/10 puan verdi
·
20 günde okudu
Issız acun kaldı mı..
Türk Tarihinde çok bilinmeyen, kiminin destan diyip inanmadığı kahramanımız Saka hanı Alp Er Tunga’nın hayatını anlatan roman. Ahmet Haldun Terzioğlu her zamanki gibi sade bir dil kullanmış. Kitap, kitap okumayı sevmeyenlerin dahi kolaylıkla okuyabileceği bir anlatıma sahip. Hikaye oldukça akıcı ilerliyor ve Türk törelerine sürekli değiniyor yazarımız. Türkçe kökenli kelimeler kullanmakta gösterdiği özen de kitaba artı puan ekliyor benim nezdimde. Sakaların hanı, destanlar destanı Alp Er Tunga, kahramanımız. Eskiden Türkler kahramanlarını yazmazdı, nesilden nesile anlatıldıkça hiç unutulmaz sanarlardı. Bu yüzden günümüzde fazla kanıt içermeyen bu destanların gerçekliğine inanıyorum. Adını hak etmeden ad alamadıkları zamanlarda, hak etmedikleri yiğitliklerle anılmaları düşünülemez. O zaman destanlarımız bizimdir, gerçektir, tarihtir. “Destana inanmayan kişioğlunun usundan şüphe etmeli!”
Alp Er Tunga
Alp Er TungaAhmet Haldun Terzioğlu · Panama Yayıncılık · 2014864 okunma
Köroğlu'yum korkum yoktur Dostumdan düşmanım çoktur.
Sayfa 105Kitabı okudu
Bolu beyi
Karardı artık gayrı dünya bana, Ezeli takdir böyleymiş vah bana! İki tay getirdim Bolu beyine Ya rab! İki gözden eyledin beni
Reklam
Oğuz Kaan
Fakat, Oğuz bir kez karar verdi mi, cihan gelse, fikrini değiştirmezdi.
Sayfa 141Kitabı okudu
Başa dönüyoruz Gia. Dönmeliyiz. Yaptığın gibi anonimleşerek. Türümüzün yaratıcılığının ilk ifadesi kırk bin yıl öncelere giden mağara resimleri. Hepsi anonim. Ehramlarda freskler, katedrallerde heykeller, camilerde çiniler…Hangisinde imza var? Tarihimizin bilinen ilk kitabı Gılgamış’ı, İngiliz edebiyatının ilk eseri Beowulf’u kim yazdı? İzlanda’dan destanlarımız. İmzasız. ’Ben, ben, ben’ devrimiz kapanmanın eşiğinde. Birey Don Quijote’yle başladı, totaliter rejimlerde susturuldu, 68 kuşağıyla canlandı, günümüzdeyse kimlik şaşkınlığında uzatmalara oynuyor. Kimsenin adını bile duymak istemiyorum.
Bizim tüm destanlarımız günümüzdeki Türklerin milli kimliğini simgeliyor. Toplumumuz hâlâ destanlarımızdan güç alıyor. Oğuz Destanı da Ergenekon da Türeyiş Destanı da milli birliğin, milli kimliğin oluşumuna katkı sağlıyor. Ancak ben Türklerin tarihin başlangıcından günümüze kadar bir ana destan akımı olduğunu kanaatindeyim.
256 syf.
·
Puan vermedi
Devlet Rejimdeyken Ne Yer?
Replika romanların çağından geliyorduk. En hazin öykülerin kangren tufanı trajedisi, sansasyonel aşk hikayelerinin müstehcen pastöryeleri, halihazırda mukavva kıvamına getirilen tarihin oynaşmaya müsait zeminine fayans takviyesi ve daha nicesi. Her biri yaşamaya değer bir hayat numunesi uzatıyordu kendi zaviyesinden. "Yaşamaya değer"
Minyeli Abdullah
Minyeli AbdullahHekimoğlu İsmail · Timaş Yayınları · 20123,246 okunma
61 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.