Saka Hanı

Temmuz 2014
Panama Yayıncılık

2019 14. kitabı
Okunma: 02 Eylül 2019 02:02
Alp Er Tunga. Soylu ve soyunun hakkını veren Türk hakanı. Adını ders kitaplarındaki saguda gördüğümüz ve o sagunun ardında yatan kutlu, yiğitçe hikâyeyi ve sonunda kahpece katledilişi bilmediğimiz adını destanlaştıran Atamızın hayatı. Yağısıyla mertçe savaşan, yağısı bile olsa zor gününde yardım eden, töresini hakkıyla uygulayan Atamız. İlk göz ağrısı Kaz Kız’ını Semerkand gibi kutlu ve en büyük yağısı olan İran budununun sınırı olan ile ilbay olarak atamış, Saka kadınına önem veren bir yiğidin kutlu destanı. Ahmet Haldun Terzioğlu’nun eşsiz, sade anlatımıyla okunulması aşırı keyifli olan bir kitap. Her Türk gencinin milli şuurunu pekiştiren, kazanılan zaferlere sevindiren, kutlu Atamızın İran entrikasına yenik düşmesiyle bizi hüzünlendiren büyüleyici bir roman. Herkese keyifli okumalar. Esenlikler.
2018 63. kitabı
Alp Er Tunga. Bir Türk. İranlılara konu olan bir Türk. Onların sahiplendiği ve bizim milletimizin sadece adını bildiği bir Türk. Ne denebilir ki? Aslında işin doğrusu şu. Sabah elimde Norman Spinrad – Druid Krallığı diye bir kitap vardı. Dedim Roma-Galya mücadelesi okumak yerine kendi tarihimi okurum. İkisi de tarihi roman ve bundan keyif alırım. Öyle de oldu. Yazarın daha evvel de kitaplarını okumuştum ve çok zevk almıştım. Bunda da aynı duyguları hissettim. Özellikle final kısmını oldukça iyi bağlamıştı yazarımız. Kendisine teşekkür etmek gerek. Alp Er Tunga adına yazılan bir şiir vardır herkes onu bilir, yazarımız gene çok güzel bir dilde bunun cevabını da şiirle vermiş. Bunlar o kadar güzel şeyler ki, Haldun Abi için söyleyecek söz bulamıyorum. Eline koluna diline yüreğine sağlık diyelim. Tarih okumayı sevenler, hele roman olursa tadından yenmez diyenler, tam da sizlere göre bir eser bu. Şimdiden keyifli okumalar. Yarın sabahın köründe kalkacağım için de cümleten iyi geceler. Kendinize iyi bakın, kitapla kalın efendim..
Tur Han Oğlu Zadşem Han Oğlu Peşenk Han Oğlu Alp Er Tunga Han
2022 34. kitabı
Alp Er Tunga deyince çoğumuzun aklına o meşhur sagu gelir daha doğrusu o ilk dörtlük “Alp Er Tunga öldü mü Isız acun kaldı mı Ödlek öcün aldı mı Şimdi yürek yırtılır…” Alp Er Tunga bundan çok daha fazlası. Kâh gülüp kâh ağlayacağımız bir kitap. Yazarın harika bir anlatımı var. Bir an bile tereddüt etmeden okuyun derim. Tek kelimeyle müthiş... Alp Er Tunga ölmedi O bir destan, yaşıyor Kahpe tuzak kursa da Erlik onu aşıyor Kötü fırsat gözetsin Gizli tuzak uzatsın Yiğidin adı ölmez Onu çağlar taşıyor Adeti böyle olsun Sahte sebepler dolsun Felek ettiğin bulsun Gerçeğe ulaşıyor Beyler hala at koşar Yiğit kaygısız yaşar
2025 223. kitabı
Okunma: 17 Eylül 2025 10:39
Alp Er Tunga, Türk yazar ve romancı Ahmet Haldun Terzioğlu tarafından Arasturma-İnceleme, Efsane ve Destan türünde yazılmış Tarihi romandır. Alp Er Tunga… Saka Türklerinin Büyük Hakanı… Adına yakılan bir ağıtın, bir sagunun günümüze kadar adını taşıdığı kahraman! Türk Milleti çok büyük kahramanlar yetiştirmiştir. Bu, Türk Milleti’nin en büyük hasletidir. Kahramanlar unutulmamalıdır! Kahramanlar yaşamalı, yaşatılmalı, hatırlanmalı… Gelecek kuşaklara anlatmalı, tanıtmalıyız onları! Çünkü bir millet, ancak kahramanlarıyla yaşar! Kahramanları yaşadıkça yaşar! Nesiller, onları örnek aldıkça yaşar! Alp Er Tunga… Büyük Türk Kahramanı… Bu kitap, onun çok az bilinen hayatına ışık tutsun, unutulmasın, adı yalnızca bir ağıt, bir sagu içinde kalmasın diye yazılmıştır! Tarihe, gerçeklere, bilgilere sadık kalınmıştır!
Puan vermedi·400 syf.·
2017 11. kitabı
Bir kitap iki defa okunur mu demeyin? Okunur. Hemde büyük bir zevkle... Çok büyük bir ataya sahibiz. Büyük bir tuzak sonucu adına sagu(ağıt) yazılan bir yiğit... Türkler yiğitlerin unutulmaması için adlarını ölümsüzleştirir. Onlara destan yazar. Onlardan bir tanesi de Alp Er Tunga atamızdır. Okuyun. Mükemmel bir roman.
2021 49. kitabı
Okunma: 28 Temmuz 2021 00:16
Hiç tarzım olmadığı halde , bir sohbet esnasında dikkatimi çeken Tomris Hatun’u okuyunca, Alper Tuğba’yı da okumak istedim. Öncelikle yazarın kurgusu ve dili çok akıcı. Hiç sıkılmadan, kendinizi o çadırları, savaş meydanlarını izlerken okuyorsunuz. Eski Türklerin kadınlara verdiği değer de zaten aşikar, kitapta buna da vurgu yapılıyor. Alper Tunga destanı dışında, hakkında pek bir şey bilmediğim bir Han’dı. Tabi ki yiğit bir kişiliği olmasa destanı olmazdı ama bu kadarını hiç düşünmemiştim. Bence kitap okunulası
Saka Hanı Alp Er Tunga
2020 14. kitabı
Okunma: 10 Mart 2020 17:25
Alp Er Tunga... Saka Türklerinin Büyük Hakanı... Adına yakılan bir ağıtın,bir sagunun günümüze kadar adını taşıdığı kahramanı! Türk milleti çok büyük kahramanlar yetiştirmiştir. Bu, Türk milletinin en büyük hasletidir. Kahramanlar unutulmamalıdır! Kahramanlar yaşamalı,yaşatılmalı,hatırlanmalı... Gelecek kuşaklara anlatmalı, tanıtmalıyız onları! Çünkü bir millet, ancak kahramanlarıyla yaşar! Kahramanları yaşadıkça yaşar! Nesiller,onları örnek aldıkça yaşar! Alp Er Tunga... Büyük Türk Kahramanı...
2020 11. kitabı
Okunma: 14 Mayıs 2020 13:52
Tarih kağıtla kalemle ne kadar yazılmışsa, bir o kadar da sözle yazılmıştır. Bunun içerisinde abartıdan, yorumlama farkından, eksik hatırlamadan kaynaklı gerçeklikten sapmalar kaçınılmazdır. Günümüzden yaklaşık 2500 yıl önce yaşamış bir Saka Hanının ismi bugünlere ulaşabilmişse onu anlatan bu kitap da zevkle okunmayı hak eder diye düşünerek ve bu sapmaları kabullenerek "Ahmet Haldun Terzioğlu'nun kitabını okumaya başladım. Okurken de bilgisayarımdan Google Earth'ü açıp, Alp Er Tunga'nın hayatının geçtiği ve günümüzde Kırgızistan, Özbekistan, İran sınırları içerisinde kalan, Isık gölü, Ordu-kent, Semerkant, Buhara, Tanrı Dağları, Fergana Vadisi'nde dolaştım. Tarihi roman sevenlere ve lise çağındaki çocuklarına okutacak kitap arayanlara tavsiye ederim.
Alp Er TungaAhmet Haldun Terzioğlu · Panama Yayıncılık · 2014983 okunma
LANET OLSUN İRAN'A BİZ HARA FARSLAR HARA !
2021 419. kitabı
Milleti millet yapandı düş. Gelecek kurandı düş. Gelecek olandı. #125379822       ...                      "Ölüm helâl Fars'lara Biz hara Fars'lar hara" "İran’la Turan düşmandır. Acun durdukça da düşman kalacaklar. Ta ki biri tamamen yok olana dek."           "Yol, devlet demektir. Gidemediğin yere nasıl sahip çıkacaksın? Devlet yolun her şeyine özellikle yolcusuna sahip çıkmak zorundadır. Devlet olmak aynı zamanda yolunun üzerinden geçenleri de bilmek demektir..."                                       "İran hep İran olarak kalmıştır ve İranlılar orada yaşamışlardır. Çin hep Çin olarak kalmıştır ve Çinliler orada yaşamışlardır. Türkler ise hep göçmüşler ve gittikleri yerleri yurt yapmak için savaşmışlardır. Her yere bir eser, bir ad bırakmışlardır..." ... Hepimizin bildiği üzere geçmişten beridir süregelen tarihsel  diyalektiklerden biri de İran - Turan kavgasıdır. İran-Turan ilişkileri bir savaşlar tarihidir. Bu savaşların çoğunu kazandık ama azında da olsa yenildik. Aslında Alp Er Tunga destanı Türkler tarafından yazı olarak pek kayda geçirilmemiş, geçirilse de bu kaynaklardan yalnızca hepimizin bildiği dört mısralık şu söz kalmıştır. #120939482 Nasıl ki Mete'nin Teo'nun ; o zamanki savaşan devletler ve coğrafyalar olduğu bakımından; destanları , efsaneleri , savaş hikayeleri Çin kaynaklarında yer alıyorsa Alp Er Tunga ile ilgili doğru ve en geniş anlatım da İran Kaynaklarında "Efrasyab" olarak geçiyor. [ Kaynak: Hüseyin Nihal Atsız // Makaleler I ]
2020 86. kitabı
Doğuştan kaderi belliydi Alp Er Tunga ' nın. Bir savaşçı olarak geldiği dünyada, haince öldürülene kadar savaşmaya devam etti. Hayatını, savaşlarını ve o dönemi içinde hissettirerek anlatan bir kitap. Her zaman dediğim gibi "tarih seviyorsanız okuyun"

Ahmet Haldun TerzioğluYazar · 92 kitap
1960 yılında, Trabzon, Beşikdüzü İlçesi, Takazlı Köyü'nde doğdu. Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Mezunudur. Ayrıca Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni bitirmiştir. Devlet memuru olarak Türkiye'nin hemen her bölgesinde; doğudan batıya, kuzeyden güneye görev yapmış ve 2006 yılında hizmet süresi dolar dolmaz, kendi isteği ile emekli olmuştur. Evli ve iki çocuk babasıdır. Edebiyat hayatı tarım konularında broşürler hazırlayarak ve makaleler yazarak başlamıştır. Bir dönem mesleki bir derginin yayın kurulunda görev almış ve köşesinde sürekli makaleler yazmıştır. Kısa bir dönem derginin editörlüğünü yürütmüştür. Bazı kurum, kuruluş, siyasi parti ve kişiler için özel çalışmalar yapmış, yazıları, fikirleri, projeleri, hazırladığı afişler ve sloganları kullanılmıştır. Pek çok dergi ve kitapların düzenlemesinde ve çıkarılmasında katkı sağlamıştır. Çeşitli kurum ve kuruluşlar için tanıtıcı film senaryosu yazmış, bunların hazırlanmasına katkıda bulunmuştur. İlgi alanını Türk Tarihi ve Mitolojisi üzerine yönlendiren yazarın iki adet yayınlanmış mitolojik romanı bulunmaktadır. (Gök Tanrı'nın Çocukları ve Oğuz Han) 2006 IV. Gila Kohen Öykü Yarışmasında, "Veresiye defteri" isimli öyküsü yayınlanmaya layık bulunmuş ve hazırlanan kitapta yer almıştır. 2007 Yılı Mustafa Necati Sepetçioğlu Tarihi Roman Yarışmasında "Alp Er Tunga" İsimli Mitolojik Romanı ile Birincilik Ödülüne layık görülmüştür. 2008 Yılında Gelir İdaresi Başkalığı'nın düzenlediği, Vergi konulu Tiyatro yarışmasında, Çocuk Oyunu Dalında "Karınca Kararınca" isimli oyunu ile ikincilik ödülü almıştır. Oyunu yayınlanmış ve sahnelenmiştir. 2008 İLESAM "Esere ve Emeğe Saygı" Öykü yarışmasında "Gitti Hatıralarım" isimli öyküsü mansiyon kazanmıştır. Daha birçok edebi yarışmada ödülleri bulunmaktadır.