Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Taktik:Onlardan biri olduğunuzu gösterin?
İtalyan diktatör Benito Mussolini kendine gururla "halk adamı" derdi ve küçük kasaba demiricisinin oğlu olarak mütevazı köklerini sık sık hatırlatırdı. İktidarının başlarında İdi Amin,Uganda'yı kendi sürdüğü, üstü açık bir jiple gezip halka açık etkinliklerde akordeon becerisini göstermeyi severdi. Muammer Kaddafi'yse bedevi kökenlerini unutmadığını kabile kıyafetleri giyip seyahatlerinde çadırda kalarak gösterirdi. Bir ulusun hayallerini gerçekleştirmek için onların hissettiğini hisseden, aynı şeyi düşleyen birinden âlâ kim var? Başarılı zorbaların öne çıkan özelliği kitlelerle aralarında böyle bir kaynaşma sağlayabilmeleridir. Öne çıkıp "Ben benim,sen de bensin. Biz kolektif bir organizmayız" derler. 📽Zorba Nasıl Olunur?
Kıtadaki sömürge karşıtı partilerin arasında Afrikacılar Marksistlerle dövüşürken Batı hükümetleri tek parti despotluğuna, yolsuzluğa ve daha kötü şeylere göz yummayı tercih ettiler -yerel diktatör bir piç olabilir ama o "bizim" piçimizdi. Bu Uganda'da, idi Amin; Zaire'de -eski Belçika Kongosu- Mobuto Sese Seko; Malavi'de Hastings Banda ve Kenya'da, Daniel arap Moi gibi diktatörlerin iktidarına yol açtı. Sovyet tarafında Etiyopya'nın canavar Mengitsu Haile Mariam'i ve Angola'nın MPLA'sının tuhaf, beceriksiz Marksistleri ile Mozambik'in Frelimo'su Moskova'dan destek alıyorlardı. Bu çok hevesle yapılmıyordu, çünkü Soğuk Savaş her yerde her karış toprak ve her aç, ürkek çocuk için savaşılmalıydı. Angola'da ABD rakip milliyetçi gerilla güçleri Unita'yı desteklemişti ama Afrikalı gözlemci Richard Dowden'ın iğneleyici bir biçimde söylediği gibi; "Angola'nın Sovyetlere kötü borçlar ve kışın generalleri için güneşten başka ne verdiğini kestirmek zordur."
Sayfa 539 - Yakamoz YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Vay canına :D
Ugandalı diktatör İdi Amin de bazıları hayli tuhaf olan birçok ödül ve unvana sahipti: Ömür Boyu Lider, Feldmareşal, Kahramanlık Nişanı, Hizmet Temayüz Madalyası, Askeri Kahramanlık Madalyası, Yeryüzündeki Tüm Yaratıkların ve Denizlerdeki Tüm Balıkların Lordu, Britanya Imparatorluğu Afrika ve Uganda Fatihi.
Sayfa 133 - İletişim Yayınları - Çeviri: Barış Özkul - I. Baskı, 2020Kitabı okudu
İfade Özgürlüğü Önemli
Uganda'ın eski diktatör başkanı İdi Amin'in BBC'ye verdiği röportajda "ülkenizde ifade özgürlüğü var mı?" sorusuna şöyle cevap vermiş: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ VAR ANCAK İFADE ETTİKTEN SONRA OLACAKLARI GARANTİ EDEMEM
İBRETLİK YAZI.... İki ay önce Doğu Afrika ülkelerinden dört ülkeye, bir hayır gezisi fırsatı bulmuştum... Bu ülkeleri tanıyınca duygu ve düşüncelerim allak bullak oldu; şaşırdım; sarsıldım... Dünyanın en güzel, en verimli, en zengin topraklarında, insanların nasıl bir fakirlik ve yoksulluk yaşamaya mahkum kılındığını, bu sömürü sistemini nasıl
Diktatör İdi Amin
İdi Amin her zamanki misafirleriyle 'normal' sohbetler yapmadan önce garsonlardan masaya kesik başları getirmesini ister, sonra yemeğine devam ederdi.
Sayfa 209Kitabı okudu
Reklam
Genel Kültür
Bir DİKTATÖR ile TİRAN arasındaki fark nedir? Bu iki kelime yakın anlamlarından dolayı sık sık karıştırılıyor ve birbirine alternatif olarak kullanılıyor. İkisi arasındaki farkı anlamak kelimelere daha derinden bakmayı gerektiriyor; Diktatör, ülkede tüm gücü elinde bulunduran ve kontrol edendir, Tiran ise daha çok, acımasız, zalim ve baskıcı liderler için kullanılan tanımdır. Bir diktatör zalim olmak zorunda değildir ama genellikle çoğu tiran olmaya meyillidir. Bu, ikisi arasındaki temel ayrımdır; Tiran zalim ve baskıcıyken, Diktatör tüm gücü elinde bulunduran olmasına karşın baskıcı ve zalim olmayabilir. Diktatör, ülkede tartışılmaz biçimde tüm gücü ve mekanizmayı elinde tutar, ülkenin yönetimini yolsuzluklar ile veya bir askeri darbe ile ele geçirmiş olabileceği gibi, demokratik seçimlerle de başa gelmiş olabilir. Demokratik sistem ile başa gelmiş ise de, gücü ele geçirdikten sonra yapacağı ilk iş, tüm sistemi ve politikayı, kendisinin bir daha o makamdan alınamayacağı bir biçime sokmasıdır. Bazı diktatör örnekleri: Benito Mussolini (1922 - 1943), Augusto Pinochet (1973 - 1990), Joseph Stalin (1929 - 1953) Tiran, inanılmaz baskıcı, adaletsiz ve zalim bir yöneticidir. Tüm gücü elinde bulundurmak Tiran için de geçerlidir yalnız bunu zulüm ve baskıyla sağlar. Bir diktatör iyi niyetle yola çıksa bile, zamanla sahip olduğu güç ile korkunç bir tirana dönüşebilir. Platon ve Aristo, Tiran'ı şöyle tanımlar; ''kendi insanları dahil tüm toplumu, kanunsuz, zalim ve aşırı taktikler ile yöneten kişi''. Bazı Tiran örnekleri: Adolf Hitler (Almanya), Pol Pot (Kamboçya), and Idi Amin (Uganda)
224 syf.
10/10 puan verdi
Tarihi Değiştiren Diktatörler, Ali Çimen’in ‘Tarihi Değiştirenler’ serisinin bir kitabı. Nisan 2010’da ilk baskısı yapılmış. Dünya tarihine, tabii ki menfi manada damgasını vurmuş olan belli başlı diktatörleri anlatıyor kitap. Kimler mi var? Stalin, Hitler, Mussolini, Mao, Pol Pot, Salazar, Franco, Bokassa, İdi Amin, Pinochet, II. Leopold,
Tarihi Değiştiren Diktatörler
Tarihi Değiştiren DiktatörlerAli Çimen · Timaş Yayınları · 2010489 okunma