Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Ebû Hanîfe sadece bir mezhebin öncü şahsiyeti değildir. O, aynı zamanda fıkıh alanının müstakil bir ilim dalı haline gelmesinde büyük rolü olan bir âlimdir.
Sayfa 12 - TDV YayınlarıKitabı okudu
İmâm-ı A'zâm Ebû Hanîfe
"Bizim kanaatimiz ve ulaşabildiğimiz en güzel görüş budur. Bundan daha iyisini bulan olursa şüphe yok ki doğru olan onun görüşüdür."
Sayfa 12 - TDV YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Onun en az eleştirdiği halife Mansur'dur ancak yeri geldiğinde ve bir yanlışlık ya da haksızlık gördüğünde onu da eleştirmekten çekinmemiştir.
Sayfa 11 - TDV YayınlarıKitabı okudu
Ebû Hanîfe bir taraftan kazancına haram ve şüpheli gelir karıştırmamak için hassasiyet gösterir, diğer taraftan kazancıyla çevresindeki ilim adamlarına ve öğrencilere maddi destek verirdi.
Sayfa 11 - TDV YayınlarıKitabı okudu
Ebû Hanîfe'nin aslının Nesâ, Enbâr ya da Tirmîz şehrinden olduğu, babasının Fars, annesinin Hint kökenli olduğu ya da Türk asıllı olduğu gibi bazı rivayetler de kaynaklarımızda bulunmaktadır.
Sayfa 3 - TDV YayınlarıKitabı okudu
Osmanlı Sultanları'da devletlerini,Hanefi mezhebi esâslarına göre tesis etmişlerdir. Bu da ,büyük bir fazilettir.
Reklam
İmam Mâturidi rahimehullah,itikadî meseleleri ,İmâm-ı Âzam Hazretleri'nin usulü üzerine bina etmiştir.......... Bu sebeple Hanefi Mezhebi'ne mensup olanlar,itikadda Mâturîdî'dirler.
Ebu Hanife ve İmameyn bir konuda ittifak etmişse, zaruret hali hariç, başka görüşe göre fetva verilmez.
Ebu Hanife bir konuda fetva verip de kendisine bu görüşe aykırı sahih bir hadis haber verildiği zaman tereddüt etmeden onu esas alarak kendi ictihadından vazgeçmiştir.
Ebu Hanife’nin ictihad yöntemi
“Biz önce Allah’ın Kitab’ında olanı alırız. Onda bulamazsak Hz.Peygamber’in sünnetine bakarız. Orada da bir şey bulamazsak ashabın ittifak ettiğini benimseriz, ihtilaf etmişlerse dilediğimizin görüşünü alırız. Başkalarının görüşlerini onlara tercih etmeyiz....”
85 öğeden 41 ile 50 arasındakiler gösteriliyor.