26 Aralık 2025 Cuma Sohbeti
Bütün öğrendiklerimiz, anlamaya çalıştıklarımız, hepsi Rabbimizin ayetlerini, vahyini öğrenmek içindi, anlamak içindi.
Rabbimizi tanımak içindi, kendimizi anlamak içindi.
Kim olduğumuzu bilmek içindi, nerden geldiğimizi, neye geldiğimizi, ne yapmamız gerektiğini, nasıl kaybedeceğimizi, nasıl kazanacağımızı öğrenmek içindi, anlamak içindi.
Rabbimiz mü'minleri anlatırken "Hakiki mü'minler Allah zikredilince, Allah’ı zikrettiklerinde kalpleri ürperen, titreyen, onlara Allah’ın ayetleri okunduğunda imanlarını artıran, bütünüyle Allah’a tevekkül edenlerdir." Hakiki müminler... Gerisi? Ne kadar Allah’ı zikrettiğinde, Allah dendiğinde ürperiyorsa Rabbinin azameti karşısında, ne kadar ayetler okununca imanı artıyorsa, Allah’a olan Muhabbeti artıyorsa... İmanı veren Allah’tır.
Biz Allah’ın ayetlerini ciddiye alınca "Rabbim bana böyle söylüyor, benim böyle yapmam lazım, böyle olmam lazım, böyle düşünmem lazım, böyle konuşmam lazım" dediğimizde Rabbimiz sever.
O, sevince iman olur. ben onu seviyorum demek iman değil, O bizi sevince iman gönlümüze tecelli eder. Onun için Rasullah Efendimiz aleyhivesselatu vesselam öyle buyurmuştu; “iman bir nurdur Allah onu kalbe indirir”
O indiriyor, O seviyor.
Onun sevgisi, Rahmeti, mağfireti, tecelli ediyor. Onun için hem buradaki hem dışarıdaki bütün kardeşlerimiz için ders budur.
Kur’an dersi Ramazana kadar bir kere Kur’an’ı baştan sona ders edinme dersi, hem kendi kendine okuyacak tamamlayacak, hem aralarında bir araya geldiklerinde mescidlerde dergahlarda bir araya geldiklerinde aralarında Allah’ın ayetlerini ders edinirler, edinmeleri gerekir. Yarım cüzden biraz fazla yaparlarsa yeterlidir. Ramazana kadar tamamlamış olurlar. Bir gün üç sayfa yapar, bir gün beş sayfa