Geographer

Geographer
@ekliptik
Geographer bir yorumu yanıtladı.
Birisini çok çok seversek, onun için en kıymetli şeyimizi verirsek, ondan bize bir kötülük gelmeyeceğini biliriz.
Bu yorum görüntülenemiyor
Reklam
Geographer yorumladı.
Bilim mi daha önde gidiyor, Kur’an mı?
Geographer okurunun profil resmi
O biraz da bakış açısıyla ilgili. Hayatımızda yer alan en ufak detayı bile Kur'an a yordayabiliriz. Evet Kur'an da bazı olaylardan bahsediyor fakat bilimin çalışma ilkeleri çok ayrı. Neden-sonuç inceleme var bilimde yani en ufak ayrıntıya kadar inilebiliyor. Kur'an da ise genelleme söz konusu sadece olayın olacağı veya olduğu şeklinde ifadeler var. Doğmatik bir bakış açısına sahipsek Kur'an her şeyi anlamak için yeterli gelebilir ama araştırmacı bir yapıdaysak veya meraklı bir kişiliğimiz var ise, bilime de muhtacız demektir.
Ayşenur okurunun profil resmi
Doğmatik demek deneyden edilen bilgileri ve kanıtları yok saymak demektir. Konumuz bilimde ve Kur’anda bilgilerin ne derece detaylı olduğu değil hangisinin önce gittiği. Bilim, Kur’anı takip ediyor. Örnek verecek olursak Araf suresi 54.ayette diyor ki: “Görmüyorlar mı ki biz muhakkak kuvvetimizle arza (yere) gelip etrafından(uçlarından) noksanlaştırıyoruz.” Burada uçlarından büzülmesi ifadesiyle dünya kutuplarından basıklaştırılmış anlamına gelen dünyanın elips şeklinde olduğu anlatılmaktadır. Bilimde ise Macellan, dünyanın yuvarlak olduğunu kanıtlamak için ilk kez keşif seferlerine ise 1512 yılında çıktı. Bu tarihten asırlar önce gelen Kur’anı Kerim’de dünyanın şeklinin nasıl olduğu zaten yazıyordu. Gelelim bir başka örneğe, Zariyat süresi 47.ayette diyor ki: “ Biz, göğü kudretimizle bina ettik ve biz muhakkak durmadan genişlik vereceğiz.” Şuan astronomi biliminde de kainatın durmadan genişlemekte olduğu ve gezegenlerin, gök cisimlerinin birbirinden süratle uzaklaştığı söyleniyor. Tıpkı Kur’an da geçtiği gibi. Asırlar sonra Eintein ve ünlü fizikçi Huble nebülözlerin bizim galaksimizden hızla uzaklaştığını, Belçikalı matematikçi Abbelematikre kainatın genişlemekte olduğu teorisi ortaya atmıştır. Görüldüğü gibi aslında en başından beri Kur’anda bizlere Allah tarafından ayetlerle bildirilen şeyleri insanoğlu zamanla bilim adı altında keşfetmeye başlamıştır.
Geographer yorumladı.
"Tahta bir sırada oturup bütün ömrümü matematik, din, coğrafya dersi dinlemekle geçirmek budalalıktı.. Yo, hayır, coğrafya öyle değil. Her şeyin adını, ırmakların, ülkelerin adlarını bilmek güzel şeydi. Karnemi verdiklerinde içindeki yorum hep aynı oluyordu: "Coğrafya, tembellere ve serserilere özgü bir ders.."
Sayfa 15 - Can YayınlarıKitabı okudu
Geographer okurunun profil resmi
O zaman okuyacaklarım arasına bir yeni kitap daha eklendi :)