Emre

Emre
@emremrah
Hâsılı bu millet karşılıksız hizmet yapmaya alışmış bir milletti. Onun için büyük, onun için kuvvetliydi.
Tercüman Bergamalı Ahmet Cevdet Efendi'nin sözüKitabı okuyor
Reklam
Dua edip kutlayayım efendim: Karlı kara dağların yıkılmasın! Gölge veren ulu ağacı kesilmesin! Coşkun akan güzel suyun kurumasın! Her şeye gücü yeten Tanrı seni namerde muhtaç etmesin! Akıyla bozuyla atların koştururken tökezlemesin! Vuruştuğunda kara çelik has kılıcın körelmesin! Cenk ederken renkli mızrağın kırılmasın! Aksakallı babanın mekânı cennet olsun! Ak saçlı ananın yeri cennet olsun! Son nefeste halis imandan ayırmasın! Amin diyenler Tanrı'nın cemaline mazhar olsunlar! Ak alnında beş cümle dua ettik. Kabul olsun! Allah'ın verdiği umudun kırılmasın! Bir araya getirsin, gayret versin! Günahlarını adı güzel Muhammed Mustafa'nın Yüzü suyu hürmetine bağışlasın! Ey efendim!
Bazıları da gelecekteki günlerde meşgalesi olmayacağını, rahatça çalışabileceğini, üzücü ve engelleyici işlerden kurtulacağını hayal eder. Gençlik günlerindekinden daha çok boş vakte sahip olacağını düşler. Fakat müşahede edilen gerçek, durumun tam tersine olduğudur. Sevgili okuyucu kardeşim, yaşın ilerledikçe mesuliyetlerin de artacaktır. Alakalann çoğalacak, vakitlerin daralacak, gücün, takatîn düşecektir. Yaşlılıkta vakit daha dar, vücut daha zayıf, sıhhat daha bozuk, takat daha azdır. Yapılması gereken işler ile meşgaleler ise hem daha çok, hem de daha ağırdır. Bu sebeple, ömrünün saatlerini iyi değerlendir, çünkü uçup gidiyor...

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
"İlim, oradan buradan toplanan, Bir şey üstüne bir şey koymaktır. Böyle devam eden bir insan, Bir gün hikmete ulaşacaktır. Çünkü sel kocamandır, lakin, Damlalardan oluşmaktadır."
Yaradan yaratmış be...
Beynin yarısının çıkarılması, uzun dönemde ne tür sonuçlar doğuracaktı? Anlaşıldığı üzere, şaşırtıcı ölçüde hafif olacaktı bu etkiler. Cameron’un vücudunun bir yarısı, diğerinden daha güçsüz; ancak bunun dışında onu sınıfındaki diğer çocuklardan ayırt etmek pek mümkün değil. Ne kullanılan dili, ne de müziği, matematiği, hikâyeleri anlamada sorun yaşıyor. Okulda iyi bir öğrenci olmanın yanında, spor etkinliklerine de katılıyor. Böyle bir şey nasıl mümkün olabildi? Mesele, Cameron’un beyninin bir yarısına ihtiyaç olmaması değil, kalan yarısının eksik işlevleri devralmak üzere dinamik biçimde yeniden düzenlenmesi ve bütün işlemlerin normal beyin hacminin yarısına sıkıştırılmasıydı. Cameron’un iyileşmesi, beynin harikulade bir yeteneğini vurgular: Beyin, eldeki girdiler, çıktılar ve yapılacak işlere uyum sağlamak üzere, devrelerini yeni düzenlemelere tabi tutabilir. Kritik önem taşıyan bu yöntem, beyni dijital bilgisayarlardaki donammdan temelde farklı kılar. Beyin, sahip olduğu “canlı” donanımla kendi devre sistemini kendisi düzenler.
Sayfa 207Kitabı okudu
Reklam
Reklam