"... Kendiliğinden basit olan şeyleri, insanın entelektüel hevesi karmaşıklaştırıyor. Üstelik de hayatı kendine zehir ederek..."
773 syf.
·
Puan vermedi
Varlık fenomenolojisi bağlamında esas olan nedir? Varlık ve Varoluş, varlığı yokluktan ayıran akılda kalan ve incelikli mekan, yokluğun imkânı, ölümden ayrı bir olguyu oluşturuyor. Bunlar, Sartre'ın "Varlık ve Hiçlik"te, bazen görünürdeki kanıtların inkarının saçmalığına değinen entelektüel bir alıştırmada benzersiz bir şekilde ele
Varlık ve Hiçlik
Varlık ve HiçlikJean-Paul Sartre · İthaki Yayınları · 2018891 okunma
Reklam
Ölümün, ister özünden gelen yetersizlikten ister deneyimle kazanılmış kötü ününden olsun, kurbanlarını yaşadıkları hayatın süresine göre seçmediği kesindir ve bu çok iyi bilinmektedir, bu olgu, konu hakkında konuşan felsefi ve dini sayısız otoritenin sözlerine kulak aşacak olursak, sonunda insan üzerinde, refleks olarak, çeşitli ve bazen çelişkili yollardan, doğal ölüm korkusunun entelektüel biçimde yüceltilmesi gibi paradoksal bir etki doğurmuştur. Ancak, Ölümün asla suçlanamayacağı tek şey, her gecen gün daha da yaşlansın diye bir ihtiyarı, bilinen ya da göze çarpan herhangi bir erdemi yokken, süresiz olarak dünyada bırakmaktır. İhtiyarlar ne kadar dayanırlarsa dayansınlar, saatleri hep gelir.
Kanun bu değil miydi. Maddi sefaleti doğuran entelektüel sefalettir. Pislik ve haşereler katolikliğin muzaffer olduğu yerde yerleşmiştir. Onun geçtiği yerde toprağı kısırlaştıran, insanları gamlı bir tembelliğe ve aptallığa düşüren bir ölüm rüzgarı esmiştir. Çünkü o, hayatı inkar eder, yavaş ve emin bir zehir gibi modern milletleri öldürür.
Anarko fütüristler, Anarko Hyperboreanlar, A. Nihilistler
Bizim melankolimizin şiiri budur! Biz yasak tanımıyoruz! Hümanistlerin inleyen duygusallıkları bizim için değildir. Biz çelişkilerin, nefret ve sevginin demir mantığıyla su verilmiş halkların muzaffer entelektüel kardeşliğini yaratacağız. Özgür birliğimizi, Afrika'dan kutuplara dek, her duygusal dostluk düzeyine karşı, dişlerimizle tırnaklarımızla savunacağız. Her şey bizimdir, bizim dışımızdaki yalnızca ölümdür! Başkaldırının kara bayrağını yükselterek, insanlık dışına düşmemiş, uygarlığın zehirli soluğuyla uyuşturulmamış, tüm yaşayan insanlara çağrıda bulunuyoruz! Herkes sokaklara! İleri! Yıkın! Öldürün! Sadece ölümün geri dönüşü yoktur! Eskiyi yok edin! Gök gürültüleri, yıldırımlar, elementler, hepsi bizim! İleri! Yaşasın uluslararası düşünsel devrim! Dünya uygarlığına ölüm!!!!
Analiz gibi analiz...
Modernleşme, insan varoluşunun tüm dişsal şartlarının radikal dönüşümünü ima eder. Bu dev dönüşümün motor gücü, sık sık söylendiği gibi, son çaglann bilim temelli teknolojisidir. Yalnızca maddi alanlarda bile, bu gelişme çok geniş bir olaslklar dizisini beraberinde getirdi. Nesilden nesle aktarılan son birkaç teknolojik araçta maddi varoluşun
Reklam
686 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.