José Saramago’nun Bütün İsimler adlı eseri, adeta zamanın ve kimliğin izlerini süren bir yolculuğa çıkmanızı sağlıyor. Kitap, bireysel varoluşun sorgulanmasından çok, toplumsal hafızanın, kimliklerin ve hayatların unutulmaz bir şekilde kayboluşunu ele alırken, aynı zamanda da bizi derin bir içsel keşfe davet ediyor. Saramago, sıradan bir bürokratın, adı bile anlamını kaybetmiş bir işçinin, sistemin anonimleştirdiği bir insanın, varoluşunu sorgulayan bir hikâyeye açıyor kapılarını. Ama bu sadece bir varlık sorgusu değil; kimlik, bellek ve yaşamın anlamını bulma mücadelesi.
Kitabın baş karakteri, José, sıradan bir adalet dairesinde çalışan, resmi belgeleri kaydeden, dosyaların arasında kaybolmuş, hayatını neredeyse tamamen unutarak sürdüren bir adamdır. José'nin hayatı, her gün yaptığı rutinlerle şekillenirken, tüm gerçekliği, bilincindeki bu yetersizliğe sıkışıp kalmıştır. Ancak bir gün, sıradan bir dosya üzerinde çalışırken, kendini bir başka dünyaya çekildiğini hisseder. Bir ismin peşinden gitmeye karar verir; fakat bu isim, bir insanın değil, bir kaybolmuş kimliğin, bir iz bırakmayan hayatın parçasıdır. Bu takıntı, José’nin hem kendisini hem de toplumsal yapıyı derinlemesine sorgulamasına yol açacaktır.
Saramago’nun anlatım tarzı, ilk bakışta karmaşık gibi görünse de aslında tüm detaylar, karakterlerin içsel yolculuğu ve yaşamın anlamına dair sorgulamaları arasında son derece derin bir bağlantı kurar. Kitap, hayatta kaybolmuş, silinmiş ve bir şekilde unutulmuş kimliklerin izlerini arayan bir bulmacadır. Saramago, bu kaybolmuş kimlikleri bulmaya çalışan José'nin hayatı üzerinden, insanlar arasındaki anonimleşmenin ve kapitalizmin bireyi nasıl "görünmeyen" hale getirdiğini ustalıkla işler.
José'nin her gün takip ettiği rutin, aynı zamanda onun kendine