sözler yetmez seni anlatmaya kalem yazamaz adının anlamını bir yürek var şu an avucumda bilmezsin senin için taşıdığımı.
“Uygurlar tarafından yıkılan Köktürk kağanlığı geriye kalan üyeleri ile Çin’e sığındı. Çin imparatorunca çok iyi karşılandı ve ağırlandılar.”
Reklam
"Aztek mitolojisine göre bu dört soy yok olduktan sonra beşinci soy ortaya çıkar. İşte bu son olarak ortaya çıkan soydur Aynı soylar Hesiodos tarafından da anlatılmaktadır. Hesiodos da bizim soyumuzdan önce dört soyun varolduğunu fakat bunların yok olduğunu, şimdi yeryüzünde bulunan insanların beşinci soya ait olduğunu anlatmaktadır..."
1. taş batı yüzü 1. satır: Bilge toñukuk ben özüm tawgaç ėliŋe kılıntım türk bodun tawgaçka körür erti “Bilge Tonyukuk, ben kendim Çin ülkesinde yaratıldım. (O sıralar) Köktürk halkı Çin’e tâbi idi.” Tonyukuk, doğum tarihini belirtmemiş olsa da doğduğu sırada Köktürklerin ve bağlı boyların Tang Hanedanlığı yönetimine tâbi olduğunu ifade etmiştir.
Kronik Kitap, epubKitabı okudu
Osman F. Sertkaya, Tonyukuk’un kendi yazıtında, Bilge Kağan ve kardeşi Köl Tegin’e üstü kapalı cevap verdiğini belirtmekte, Bilge Kağan’dan önceki kağanları ve devlet yöneticilerini âdeta hatırlatmak ve “siz abidenizde şöyle diyorsunuz amma, doğrusu benim anlattığım gibidir” demek istediğini ifade etmek suretiyle, her iki devlet adamının arasındaki sorunu anlatmaya çalışmaktadır. Dolayısıyla da Sertkaya hem “Göktürk Tarihinin Meseleleri: Bilge Tonyukuk’un Abidelerinin Tarihlendirilmesi Üzerine”¹³⁴, hem de “Göktürkçedeki ∫ (ny) Runası Üzerine”¹³⁵ başlıklı makalesinde Tonyukuk yazıtının, Köl Tegin yazıtından sonra yani 732-734 yılları arasında yazılmış ve dikilmiş olabileceğini önerir. Gerçekten de bu tarih aralığı, sıklıkla karşılaştığımız 720 yılı iddiasından çok sonra olsa da Tonyukuk’un Bilge Kağan ve kardeşi Köl Tegin’e karşı sürekli iğneleyici cevapları için daha anlamlı ve açıklayıcı olmaktadır. Bu sayede Tonyukuk’un, Köl Tegin yazıtındaki cümleleri gördükten sonra kendi yazıtını ona göre şekillendirdiği, hatta Köl Tegin ve Bilge Kağan yazıtlarında kendi adının bir kez anılmasına karşı, kendisi de Bilge Kağan’ın adını, İlteriş ve Kapgan Kağan’ın adlarından daha az, yalnızca üç kez anmak suretiyle bir nevi karşılık vermiş olabileceği de düşünülebilir.
Kronik Kitap, epubKitabı okudu
630’dan sonra Çin’deki Tang Hanedanlığı’nın kuzey bölümlerine yerleştirilen Köktürkler, bir süre burada yaşamıştı. Ancak en büyük emelleri ise Hangay Dağları bölgesine yani Ötüken’e tekrar kavuşabilmekti. Çünkü Ötüken, rahat bir yaşam sürülebilecek nadide yerlerden biriydi ve boylar arasına her türlü fitneyi sokan Tang Hanedanlığı’ndan yani Çin’den ve Çinlilerden de uzakta bulunmaktaydı. Bu nedenle II. Köktürk Devleti’ni kuran İlteriş Kağan’ın ve ona bağlı beylerin ve halkın en büyük hayali Ötüken topraklarına geri dönebilmek ve orayı Dokuz Oğuzlardan geri alabilmekti.
Kronik Kitap, epubKitabı okudu
Reklam
107 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.