Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"Kral Mezarı"
Mezarlardan en etkileyici buluntulara sahip olanının içine yüzeyden bir rampa ile inilmiş ve mezar odasının erkek (asker) ve kadın refakatçıların bedenleriyle birlikte toplam 74 iskelet, ayrıca cenaze törenine ait 6 öküz tarafından çekilen iki arabayla karşılaşılmıştır. Anlaşıldığı kadarıyla kral ölünce maiyetindekiler de kurban edilmiş ve birlikte gömülmüşlerdi.
Sayfa 65 - İletişim Yayınları - 7. Baskı - Erken Hanedanlar DönemiKitabı okuyor
Sümer heykelleri, belden üstü çıplak veya sağ omuzu açıkta bırakan ve tek parçadan oluşan bir elbise giydirilmiş biçimdedir. Eller ibadet pozisyonunda, göbek üzerinde birleştirilmiştir.
Sayfa 64 - İletişim Yayınları - 7. Baskı - Erken Hanedanlar DönemiKitabı okuyor
Reklam
Mezopotamya'nın ilk uygarlığı, en az Mısır kadar eski olan Sümer uygarlığıdır.
Sayfa 19 - Umuttepe YayınlarıKitabı okudu
Bu yüzyılın başında Mezopotamya ile ilgili bilgiler çok sınırlıydı ve bun­lar büyük ölçüde eski Yunan ve Mısır metinlerine dayanıyordu. 1840'lı yıllardan sonra yapılan kazılar, insanlığı bu zengin uygarlığın kalıntılarıyla buluşturdu.
Sayfa 18 - Umuttepe YayınlarıKitabı okudu
Bunun gibi eski Çin-Hint-Anadolu-Mezopotamya-Pers uygarlıklarında da iktisadi sorunların algılanıp çözüm yollarının arandığına dair birçok ipucu bulunmaktadır.
Sayfa -6 - Arkeoloji ve Sanat YayınlarıKitabı okuyor
Uruk Hanedanı Gılgamış…
(…) bütün Önasya’da bilinen Tufan, Yaratılış ve Ölümsüzlük Arayışı gibi mitlerin en ünlü kahramanlarından biridir.
Sayfa 63 - İletişim Yayınları - 7. Baskı - Erken Hanedanlar DönemiKitabı okuyor
Reklam
Mezopotamya’nın Kuzey sınırını oluşturan Toroslar’ın eteklerindeki Çayönü yerleşmesi, 10 binyıl öncesinde yapılan ilk yuvarlak kulübelerden, geniş odalı yapılara kadar yaşanan aşamaları gösteren mimari kalıntılara sahiptir. Burada yaşayanlar, mimari alandaki performanslarının yanı sıra, çanak çömlek aşamasından önce, taştan stilize figürin yapmayı, doğada bulunan bakırı ısıtarak-döverek boncuk, bız ve halka biçiminde işlemeyi başarmışlardı.
Sayfa 41 - İletişim Yayınları - 7. Baskı - Mezopotamya tarihinin kaynaklarıKitabı okuyor
Paleolitik dönemde Mezopotamya’da yapılan aletler ile Suriye-Filistin, Anadolu ve İran’da üretilenler arasında az da olsa bir benzerlik olduğu gözlenmektedir. Bu da bölgedeki insanların izole bir yaşam sürmediğini ve komşu bölgelerle ilişkide olduğunu gösterir.
Sayfa 39 - İletişim Yayınları - 7. Baskı - Mezopotamya'nın tarihöncesiKitabı okuyor
Mezopotamya’da Musul yakınlarında Paleolitik dönemin başlarında yapıldığı tahmin edilen taş aletler belirlenmiştir. Kuzey Irak’ta Küçük Zap bölgesinde Barda-Balka adlı “atölye” veya “kamp alanı” günümüzden yaklaşık 80 binyıl öncesine tarihlenir.
Sayfa 38 - İletişim Yayınları - 7. Baskı - Mezopotamya'nın tarihöncesiKitabı okuyor
Önasya’da ilk köylerin kuruluşundan itibaren, kesici ve delici alet yapmak için Doğu Anadolu ve Orta Anadolu’daki volkanik dağların çevresinden elde edilen obsidyen (volkanik cam) kullanılmaktaydı. Büyük bir obsidyen kütlesi (çekirdek) üzerine başka bir sert taşla vurularak veya baskı uygulanarak kenarlardan parçalar (yongalar) ve aletler elde ediliyordu.
Sayfa 38 - İletişim Yayınları - 7. Baskı - Mezopotamya'nın tarihöncesiKitabı okuyor
Reklam
(…) Önasya’da insanoğlunun uzak geçmişi genellikle üretilen taş aletlere göre Paleolitik (Eski Taş), Mezolitik (Orta Taş) ve Neolitik (Yeni Taş) Çağ olarak adlandırılır.
Sayfa 38 - İletişim Yayınları - 7. Baskı - Mezopotamya'nın tarihöncesiKitabı okuyor
Eski Mezopotamya hakkında ayrıntılı bilgilerimizin tümünü böyle fırınlanmış kil tabletlere borçluyuz. Bu uygulamadan yavaş yavaş doğan yazıya, kil üzerinde bı­rakılan izlerin benzerliğinden dolayı, çiviyazısı denir.
Batılı ülkelerin 19. yüzyıl başlarında bölgeye gönderdikleri diplomatların amatör birer arkeoloğa dönüşerek, taşınabilir eski eser bulabilmek amacıyla kazılara başlamaları Mezopotamya tarihi bakımından bir dönüm noktası olmuştur.
Sayfa 24 - İletişim Yayınları - 7. Baskı - Mezopotamya tarihinin kaynaklarıKitabı okuyor
(…) Babillilerin mart ayının sonlarında, büyük resmi katılımla gerçekleştirdikleri Yeni Yıl Şenlikleri’nin resmi programı, tanrı heykellerinin ve tören alayının hangi sıra ile ünlü İştar Kapısı’ndan geçeceği yazılı belgelerden öğrenilebilir.
Sayfa 23 - İletişim Yayınları - 7. Baskı - Mezopotamya tarihinin kaynaklarıKitabı okuyor
Diyarbakır'da bulunan Üçtepe Höyüğü...
(…) Yukarı Dicle bölgesindeki Üçtepe Höyüğü, M.Ö. 3. binyıldan Roma dönemine kadar sırasıyla Eski Assur, Hurri-Mitanni, Orta Assur, Hellenistik ve Roma döneminde yerleşim görmüş ve burada inşa edilen yapıların yıkıntılarıyla, yaklaşık 50 m. yüksekliğindeki höyük oluşmuştur.
Sayfa 22 - İletişim Yayınları - 7. Baskı - Mezopotamya tarihinin kaynaklarıKitabı okuyor
542 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.