Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Şervin evren

Şervin evren
@evrenservin
13 okur puanı
Temmuz 2022 tarihinde katıldı
Sabitlenmiş gönderi
“Şenliğine bedenin katılmadığı hiçbir düşünceye güvenmemeli.”
Reklam
Güzel şeyler yarattık ama kendimizi bu görkemli çabaya değecek varlıklar olarak anlamlandırmayı başaramadık.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
“Hükümdar erkekler arasında en güçlüsü olduğu gibi,nitekim ruhsal hoca da öyledir,gerçekten onun Aşa’sından dolayı:iyi aklın yetenekleri yaşamın efendisi için çalışanlarındır;ve Ahura’nın gücü bağışlanmıştır ona,yoksul kardeşlerine yardım edene.” Avesta’da geçen ve zerdüştiliğin öz esasını barındırdığına inanılan” Ahura Vairya şiiri. Avesta’da diğer öğretilere göre özel bir konumdadır şiir. Doğru anlayanın inancın özüne ulaştığına inanılır.
Zerdüşt şöyle demişti: Doğru söz Doğru düşünce Doğru eylem (Avesta)
Reklam
Şimdilerde Frederich Nietzsche okuyorum. Müthiş ve zaman zaman aşırı sert eleştiriler. Müthiş akıl aşırı zevk alıyorum. Acımamış abim.(iyinin ve kötünün ötesinde)
Hakkikat dışının yaşamın koşulu olduğunu kabul etmek: açıkçası bu,tehlikeli bir biçimde alışıldık değer duygularına direnmek demektir;buna cüret eden bir felsefe yalnızca bunu yapmakla bile iyinin ve kötünün ötesinde konumlanır.
Matematiksel noktalar hakkında ne tür tartışmalar yürürse yürüsün,fiziksel noktalar, yani gözle ya da muhayyileyle bölünmesi ya da azaltılması mümkün olmayan izam parçaları olduğunu kabul etmek gerekir.
Saçmalık ve insanın kendi düşünememe çabası sonuç-itki ilişkisi taşır. Toplum insanlarının en büyük hastalığı tam olarak budur. Nedendir bilinmez ama böylesi en kabul görendir.
Tüm doğada zihin ile bedenin birliğinden daha gizemli bir ilke var mıdır? Sözde manevi töz maddi töz üzerinde o kadar etki elde ediyor ki,en incelikli düşünce en kaba maddeyi hareketi geçirebiliyor. Gizli bir dilekle bize dağları yerinden oynatacak ya da gezegenleri yörüngelerinde kontrol edecek güç verilseydi,bu kapsamlı otorite bile daha olağanüstü ya da idrakımızın daha ötesinde olmazdı. Fakat bilincimizin yoluyla istençteki herhangi bir güç ya da enerji algılıyor olsak,bu gücü bilmemiz gerekir;sonuçla bağlantısını bilmemiz gerekir yani zihin ile bedenin gizli birliği ve birçok örnekte birinin diğeri üzerinde etkide bulunmasını sağlayan niteliklerini bilmemiz gerekir.
Reklam
Esneklik,yerçekimi,parçaların bağıntısı,itki yoluyla hareket aktarımı;muhtemelen doğada bulup bulabileceğiniz nihai nedenler ve ilkeler bunlardır ve eğer doğru bir inceleme ve muhakemeyle belli görüngülerin izini bu genel ilkelere ya da yakınına kadar sürebilirsek kendimizi yeterince mutlu sayabiliriz. Doğal türde en kusursuz felsefe bile cehaletimizi ancak bir süre daha savuşturur.
David Hume az önce Locke’u eleştirdi. Kandırmışlar seni dedi cidden:)
87 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.