TAŞLAYANLAR — Yezidisin Yezidi! Yezidi insan iti! Yezidisin Yezidi! Yezidi şeytanı! TELLAL- Kan içinde kaldı Yezidi daha taşlansın mı? Yoksa daire silinip yeni bir oyuna başlansın mı? TAŞLAYANLAR- Yezidide şeytan var Biz şeytanı taşladık Cümle müslüman olup Namazlara başladık. (Ezidinin çevresindeki daireyi silerler. Ezidi dairenin içerisinden sanki bir basamak merdiven varmış gibi dizlerini kırarak çıkar. Dairenin dışına çıkar çıkmaz canlandırdığı kişiliğin de dışına çıkar. “Kendisi” olur. Havvas Ağa bahşişini fırlatır. Ezidiyi oynayanın sırtını yumruklarlar. Taşlayanlar, namaz oyununa başlarlarken...) KAYMAKAM 'IN KARISI- Ay ben şimdi bu oyundan hiçbir şey anlamadım. Adam o kadar taşlandı da niye o dairenin dışına çıkıp kaçmadı. Aptal mı bu adam? KAYMAKAM Yezidilerin inancı böyle hanım. JANDARMA KOMUTANI'NIN KARISI— Ay bu ne biçim inanç! Hiç öyle şey olur mu yani? HAVVAS AĞA — Yezidilerin töresi böyledir yenganım. Her kim bir Yezidiyi daire içerisine alırsa, daireyi çızan, kendi elleriyle silmeden, o Yezidi dairenin dışına çıkamaz. KAYMAKAM'IN KARISI — Ay çok tuhaf. Ben bunu günümde anlatayım arkadaşlara. Peki kendi silse olmuyor mu? HAVVAS AĞA - Olmaz yenganım Kim çızdıysa daireyi, kendi elleriyle gene o siler. JANDARMA KOMUTANI'NIN KARISI— Peki ya çizen silmezse n'olacak?
Hayata Dair
TELLAL- Yezidi şeytan kuludur Oyunumuzun adı Yezidiyi taşlama oyunudur Her kim ki bir Yezidi taşlar Şeytanı taşlamış gibi olur. (Mahmud, kahrolurcasına kalakalır.) TELLAL- Haydi çıksın meydana Yezidi O kendi çıkmazsa şeytan çıkarır şimdi Şeytan nerde, işte şeytan burdadır Kimin inadı en büyükse, Daireye girecek Yezidi o olacaktır. (Ortaya şeytan giysilerine bürünmüş, maske takmış biri çıkar, herkese korku salar, saldırır her önüne gelene, herkesle ėğleşir, döne-oynaya ortalığı birkaç kez dolaşır. Sonra kalabalıktan birini, yakasından çekerek ortaya getirir. Yakasına yapışılan inatçılık belirtisi olarak direnecektir..) TELLAL- Yezidinin kim olduğu belli oldu. (Ezidiyi oynayacak olanın çevresini bir tebeşirle çizerek daire içerisine alır..) Yezidi daire içerisine hapsoldu Haydi artık Yezidiyi taşlama oyunumuz başlasın Allahına inanan her Müslüman Yezidiyi taşlasın. (Ezidinin çevresini halka içerisine alarak çevresinde dönmeye başlarlar. Herkes yerden taş alıyor, fırlatıyormuş gibi yaparak birbirini yineler. Ezidi, kendini taşlardan sakınıyormuş gibi yaparak, kendini taşlayanlara yalvarır. Daireyi silmeleri için ağlar, gözyaşı döker. Ezidiyi oynayacak olan gerçekten ağlamalıdır. Yoksa bahşiş alamaz. Ezidi, kendisini daireden çıkarmaları için taşlayanlara yalvarırken, üstünü başını parçalar, kırmızı boyayla sezdirmeden kan yapar tenine. Sezdirmemesi işinin hüneridir. Bu arada “Nedir günahım söyleyin” diye bitirir yakarmasını...)
Sayfa 32·Kitabı okudu
Hayata Dair
Ters Köşe Final Sevenler Buraya!
Bazı hikâyeler tam tahmin ettiğin gibi ilerler. Bazılarıysa son sayfada tüm bildiklerini sorgulatır. 🤯 Ters köşeleri seviyorsan, seni sonuna kadar merakta bırakacak 3 kitap önerisini keşfetmeye hazır ol!
MAHMUD- Kırk! Kırkı tamam eyledik! YEZİDA - Şükür seni kırk gündür gösterene. MAHMUD - Hep bu korkuyla mı yaşayacağız Yezida? Hep günleri sayarak mı? Hep ölümle, hep sevdayla mı yaşayacağız? Kaç bana Yezida, kaç da korkulu günler dinsin artık. Bak Dilek Ağacı bile artık kollarını kaldıramıyor. Onun da takati tükenmiş. Al al olmuş rengi, kızgın, öfkeli... YEZİDA - Ya bir de köyler öfkelenirse Mahmud? Aşiretler öfkelenirse? Bu topraklar kızarsa kanla sulamak gerekir o zaman. Kanla serinletmek gerekir bu toprakları. Ne beni sağ korlar Mahmud, ne de seni. MAHMUD- Kaçarız Yezida. Tümden kaçarız buralardan. Nereye istersen oraya kaçırırım seni. İzimizi bile bulamazlar Yezida. YEZİDA- Bulurlar Mahmud. Hangi köye gidersek gidelim bulurlar. Ezidiler öcünü yerde komaz. Bir Müslümana kaçan Ezidi kızı vurulmadan, o kızın kanı akıtılmadan, canı alınmadan törelerin ruhu rahat vermez kimseye. Ne ekinler göverir, ne yağmur, ne evlerde dirlik-düzenlik. Her şeye sebeptir kaçan o Ezidi kızı. Kanı alınmadan hiçbir yerde, hiçbir Ezidi rahat yüzü görmez. Törelerimiz böyle der. MAHMUD— O zaman izin ver isteteyim seni ağandan-babandan? YEZİDA - Töremizi bilmez gibi konuşursun Mahmud. Hangi Ezidinin, bir Müslümanla evlendiği görülmüştür Mahmud? Hangi kitapta yazar bu? Sevda, aklını dumanlandırmıştır. MAHMUD- Seni isterem Yezida. Başka bir şey bilmem. YEZİDA - Sen delirmişsen kurban? Daha seni köyün kapısında vururlar. İlk adımını kana bularlar. Al kanın bana şerbet diye içirip, beni kilitlere vururlar. MAHMUD - Peki ne yapacağız Yezida? Ne olacak bu işin sonu?
Sayfa 16·Kitabı okudu
Hayata Dair
Türkiye'de aynı zamanda siyasal da bir kimlik durumuna evrilen Kürtlük ile Gayrimüslim Ermeni, Rum, Yahudi, Süryani, Ezidi kimlikleriyle inançsal bir kimlik olarak Alevi kimliğinin "belalı" kimlikler olduğu tarihsel/sosyolojik bir vaka. Bunların yanına dışlanan bir grup olarak Çingeneler katılabilir. İşin aşağılanma boyutuyla da Araplık ve Lazlığı da bu listeye iletebiliriz.
Sayfa 186·Kitabı okudu
Sosyoloji
bu coğrafyada kadın olmak...
MAHMUD - Naçar bırakma beni Yezida. Bir it gibi severem se­ni, bir it gibi. Dileğin buyruğum olacaktır. Daha ne ister­sen? YEZİDA - Aha bir it de ben olmuşam sevda uğruna. Lakin iki­miz yalnız değiliz dünya üstünde Mahmud. Ve bizim dün­yamız üç-beş köyden öteye geçmez. Sanma ki seni sev­miyrem, sanma ki sevdam azalmıştır, muhabbetim eksil­miştir. Her gördüğümde kırk misline çıkar sevdanı. Mu­habbetim Leyla ile Şirin'e emsaldir. Lakin her bir müşkü­lü düşünmek ve de aklıma vurmak zorunda kalmışem. Çünkü ben bir Ezidiyem Mahmud. Ben bu topraklar üzerinde çok kimsesizem, ve de dişiyem. Yarın bir gün sen ölende tutunacak dalım olmaz, yaslanacak ağacım. Sen hiç Ezidi olmamışsen Mahmud, nerden bileceksin yüreğimin gizlisini?
Sayfa 24 - Metis Yayınları, Mahmud, Yezida·Kitabı okuyor
Oyun
Ezidilerin bu kutsal kitabında, Melek Tavus'un kendisi vasıtasıyla ilk insanı irşat ettiği, böylelikle evrensel gücü kazandığı söyleniyor. Mushaf-ı Reş'de ise Ezidilerin yaratılış hikâyesine yer veriyor. Melek Cebrail ile Fahreddin'in değerine vurgu yapılıyor, Ezidi hükümdarların isimleri sıralanıyor. Ayrıca dini açıdan yasaklanan konulardan da söz ediliyor. Kitap, ikinci bir yaratılış rivayetiyle sona eriyor.
Sayfa 85