Ancak Gökalp'e göre, Türklerde sonradan görülen baba-yanlı ailesi tarihteki ataerkil aileye benzemez. Çünkü ataerkil ailede babalsrın çocukları ve karısı üzerinde mutlak hâkimiyeti vardır. Oysa baba- yanlı ailesi eşitlikçi ve demokratik bir yapıya sahiptir. Gökalp eski Türkleri demokrat ve feminist olarak tanımlar. Ona göre feminizm Türklerin demokratik toplum yapısının zorunlu sonucu olduğu gibi, eski Türk inancı olan şamanizmin de sebep olduğu bir durumdur. Şamanizm kadının gücüne dayanmaktadır. Erkek şamanlar da güçlerini ortaya koyabilmek için kadına benzemek zorunda kalmışlardır.
Vatani Ahlak
Dünyanın en demokratik kavmi eski Türkler olduğu gibi, en feminist nesli de yine eski Türklerdir.
Sayfa 148 - Bilge Kültür-SanatKitabı okudu
Reklam
Dünyanın en demokrat kavmi eski Türkler olduğu gibi en feminist toplumu da yine eski Türklerdir. Zaten kadın hakları, demokrasinin, yani eşitliğin kadınlara ait bir görünüşünden ibarettir.
160 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Damızlık Kızın Öyküsü ve Ahitler gibi son dönemde öne çıkan kitaplarıyla tanınan Kanadalı duayen yazar Margaret Atwood’u özellikle “yeniden yaratım” edebiyatına sağladığı katkılardan dolayı yakından takip ediyorum. Penelope de bildiğimiz bir hikâyenin bambaşka bir bakış açısından yeniden yazımı. Söz konusu olan mitolojik hikâyenin yüz yıllardır öne çıkan karakteri Antik Yunan’ın biraz da şaibeli kahramanlarından Odysseus’ken bu sefer, Atwood’un kaleminden her şeyi bir de yirmi yıl kocası Odysseus’un yolunu gözleyen Penelope’nin ve onun on iki hizmetçisinin ağzından dinliyoruz. Yazarın yaklaşımı tam olarak “bize bu mitolojik hikayeyi Penelope anlatsa nasıl olurdu acaba?” sorusunun cevabını arıyor ve dolayısıyla bildiğimiz mitteki çatışma noktalarının da yerleri değişiyor. Her şeyden önce Penelope bir zaman yolculuğuna çıkar gibi anlatıyor, bizim zamanımızın da tanıklığını yapmış gibi bir hâli var ve bu da anlatıma feminist ve kültürel birtakım dokunuşlar olarak yansımış. Öte yandan, eser bir roman olmasına rağmen türler arası bir özellik taşıyarak Antik Yunan tragedyalarının koro unsurunu ödünç almış ve on iki hizmetçiyi çeşitli formlarda bu koroyu seslendirirken görüyoruz. Anlatımın doğası gereği metne dahil olan mitolojik karakter ve unsurlar ile yazar, Yunan mitolojisine hâkim okurlar için okunması çok keyifli bir eser koymuş ortaya. Değişik bir roman okumak isterseniz tavsiye ederim.
Penelope
PenelopeMargaret Atwood · Alfa Yayıncılık · 2017267 okunma
Hüda, Atatürk'le görüşmesini anılarında şöyle anlatır: "İstanbul'daki konferansın sonunda, Türkiye'nin kurtarıcısı Mustafa Kemal Atatürk'ün düzenlediği bir kutlamaya davet edildik ... Makamının yanındaki salonda, davetli delegeler bir yarım daire oluşturacak şekilde bekliyordu, kısa bir süre sonra kapı açıldı ve Atatürk etrafında bir görkem ve azamet haresiyle içeriye girdi. ... Sıra bana geldiğinde çevirmen olmaksızın doğrudan onunla konuştum. Doğulu bir Müslüman kadının Uluslararası Kadınlar Sözcüsü olarak bulunduğu ve Türkçe konuşarak ona Türkiye'de yürüttüğü özgürleşme hareketi için Mısırlı kadınlar adına teşekkür ettiği benzersiz bir andı. Ona şöyle dedim: ... doğunun bütün ülkelerini özgürleşmeye ve kadın haklarını talep etmeye teşvik ettiniz, ve dedim ki: Türkler size Atatürk yani Türklerin babası ismini verdiler. Ben ise size 'Ataşark' ('Şarkın Babası') demek istiyorum. ... ve bana yarattığım büyük etki için teşekkür etti, ben de cenaplarından L'Égyptienne dergisinde yayımlanmak üzere bir resim istedim."
239 syf.
·
Puan vermedi
Ahmet Mithat Efendi, Namık Kemal’in Magosa sürgününden birkaç gün sonra Rodos’a sürülmüştü. N. Kemal’e Ziya Paşa türünden bir yakınlığı yoktu ama Abdülaziz’in muhalefete izin vermediği 1872 yılında onun yazdıklarını da uygunsuz bulmaları doğaldı ne de olsa Yeni Osmanlılığın babası Mithat Paşa’nın yetiştirmesiydi, hatta ismindeki Mithat mahlası
Jöntürk
JöntürkAhmet Mithat Efendi · Beyaz Balina Yayınları · 2005339 okunma
Reklam
92 öğeden 51 ile 60 arasındakiler gösteriliyor.