Homeros'un Odysseia'sı bu sefer, ölüler diyarında Penelope ve 12 hizmetçi kızın, koro halindeki konuşmalarında, kadınların gözünden anlatılıyor. Kolektif bilinç ve arketiplere yoğunlaşan anlatı, Odysseus'un kahramanlığından ziyade, Penelope üzerinden kadınların hikayesine odaklanıyor.
Kahramanlıkların hep erkeklere atfedildiği ataerkil düzende, erkeğine sadık, çok güzel olmasa da akıllı, kararlı Penelope'nin bekleyişindeki süreci okuruz. Entrikalar, iktidar, ana-oğul ilişkisi (odipal durumlar), güç, kahramanlık, sadakat, baştan çıkaran (Kalypsso, sirenler, Kirke,...), söz hakkı olmayan kadınlar (Penelope, 12 hizmetci kız,...) anlatımın temelinde.
Yani Penelope ve 12 hizmetçi ile, ruhlar dünyasındaki diyaloglarla, arketiplere kolektif bilince uzanan, modern edebiyatla mitolojinin birleştiği,kadınların hikayesidir, Damızlık Kızın Öyküsü ile de tanıdığımız Margret Atwood'un Penelope'si.
Destanda, Truva savaşı sonrası İthaka kralı Odysseus'un dönüş yolculuğu anlatılırken, Penelope'de, Sparta kralı Ikorios ile su perisi Naiad'ın kızı Penelope anlatılır. Penelope, kocasının yokluğunda saraya gelen talipleri oyalamak için gündüz ördüğü örgüyü gece söker, bu yüzden sadakat simgesi olarak da bilinir. Erkek egemen düzende kendisince stratejiler geliştiren güçlü bir kadındır.
Peki bu tarihi kim yazıyor? Biz kadınlar kolektifle yüzleşmeli, belki de Lethe ırmağının unutkanlık sularında kaybolmalıyız.
#homeros #ilyada #penelope #odysseus #helena #ithaka #truva #destan #mitoloji #arketip #kolektifbilinç #naiad #superisi #edebiyat #novella #okudumbitti #kitapönerisi #booklover #bookstagram #bibliophile #booklover #margretatwood