2006
Penelopiad

Mitoloji severlere
2020 60. kitabı
Okunma: 05 Temmuz 2020 17:17
Atwood, çok severek okuduğum bir yazar. Bu eseri mitoloji severlere önereceğim. Yoksa Penelopia, Helena, Odysseus sizi çok sarmayabilir. Konusu: Penelopia'nın hayatı üzerine. Bir kadını en iyi bir kadın anlatabilir diye düşünüyorum. Bu yönüyle Atwood harikalar yaratıp kadın arketipini çok iyi el almış.
2016 91. kitabı
Okunma: 25 Mayıs 2016 00:00
Dikkat spoiler içerir. Oldukça güzel bir mitolojik roman. Yazar, Truvalı Helen'in kuzeni olan Penelope'un çocukluğundan itibaren hayat hikâyesini farklı bir şekilde anlatıyor. Odysseus ile evlenmesinden sonra onun ülkesine geçmesi, Truva savaşı sebebiyle ayrılması, 20 yıl boyunca yolunu gözlemesi, 12 hizmetçisinin giderek azıtması, Talipler denilen insanların kendisini rahatsız etmesi ve en sonunda Odysseus'un geri dönmesini şarkılarla vb anlatıyor. Günümüz ile de ilişkilendirerek, Helen ile konuşmalarına yer veriyor. Bir solukta okunan keyifli bir roman. Mutlaka okunması gerekenlerden.
2020 38. kitabı
Okunma: 06 Haziran 2020 13:59
PENELOPİA-MARGARET ATWOOD Kitap mitolojik kahramanlar dizisi. İlyada'nın Odesa destanından alıntılar var, Zeus'tan tut Helena'ya ordan Penelopia başkarakterimiz aralarındaki husumetler anlatılıyor. Helena herkesin gözdesi bir prenses edasıyla, erkekler sıraya diziliyor onu görebilmek için, bir de diğer kulvarda kendini Helena kategorisine koyamayan sözde prenses Penelopia onunla birlikte saraydaki hizmetçiler, böyle eğlenceli bir kitap okumamıştım okurken güldüm de yeri geldi üzüldüm de on beş yaşında olduğunu arada bir yazdıklarıyla hissettim.
·126 syf.·
2021 53. kitabı
Benim gibi mitoloji severlerin hoşuna gidecek bir kitap. Homeros un odessia ve ilyadasında adı geçen mitolojik karakterlerinin hikayelerini başka yazarların kaleminden okumak da çok keyifli. madeline millerin ben kirke ve akhilleusun şarkısı kitaplarını sevdiyseniz bunu da beğenirsiniz. Yazarın hikayeyi bir nevi günümüze bağlama şekli de hoşuma gitti. 3000 yıl önce yaşamış olmalarına rağmen;ağzı laf yapan, insan kandırmayı çok iyi bilen, isterse her düğümü çözen,istemezse anlaşmazlığa ustaca bir düğüm de kendisi atan odysseus gibi adamlar, ve işveli,cilveli, entikalı, helen gibi kadınlar Unutkanlık Suyunu içip içip tekrar diriliyorlar. etrafınıza şöyle bir bakarsanız muhakkak görürsünüz... standart okur için dört dörtlük bir okuma...
2021 334. kitabı
Okunma: 23 Kasım 2021 00:22
İlyada ve Odysseia okumuş biri olarak kitabı çok beğendiğimi söyleyemem. Odysseia'daki muhteşem Penelopia'yı resmen gömmüş. Kitabın adını Sönük Bir Kadının Portresi koysaymış yerinde olurmuş. Destanda yüceltilmiş bir kadını vasat bir karaktere dönüştürmek iyi olmamış. Ayrıca çeviriden midir bilemedim, dili yavan ve basit geldi bana. Sonlarda biraz daha beğendiğim orjinal bölümler de vardı. Sonuç olarak yüksek beklentim vardı kitap onu karsilamadı.Ama Odysseia destanını kabaca özet olarak hatırlamak adına okunabilir.
2024 33. kitabı
BAYILDIMMM. Anlatım dili çok guzeldi. Mitlerde bahsedilen Penelope'a cok yakindi hafif esprili dili ve zekasiyla. Hizmetcilere de yer vermesi ve haklarını aramaya çalışmaları cok guzeldi. Özellikle koro bölümleri okuması çok eglenceliydi ve insanı adalet hakkında dusunduruyordu.
Asılan Sesler
2025 63. kitabı
Okunma: 27 Mayıs 2025 22:34
Kitap,Homeros’un Odysseia destanındaki olaylara Penelope’nin gözünden bakmakta. Hikaye,Penelope’nin ölümünden sonra Hades’te geçmişini anlatmasıyla başlar. Artık özgürce konuşabilen Penelope, Odysseus’un yokluğunda geçen 20 yılı, saray entrikalarını, toplumsal baskıyı ve kendi duygularını içten bir dille aktarır. Atwood, Penelope’yi yalnızca sadık bir eş olarak değil, aynı zamanda akıllı, sorgulayan ve hayatta kalmaya çalışan bir kadın olarak yeniden anlatır. Kitabın en dikkat çekici yönlerinden biriyse, öldürülen 12 hizmetçi kızın kitap boyunca koro hâlinde seslenmesidir. Bu koro, tarihte susturulmuş kadınların topluca sesi ve isyanı olarak öne çıkar. Roman,Penelope karakterini merkeze alarak, kadın bakış açısıyla yazılmış feminist bir kitapdır aslında. Atwood, bu eseriyle mitolojiyi sorgular ve susturulan kadınlara söz hakkı verir.
2025 73. kitabı
Okunma: 04 Temmuz 2025 18:27
Selam. Bu ayın okuduğum ilk kitabı Margaret Atwood'dan Penelopia oldu. Bu defa farklı bir yazım ve bakış açısı ile bakılan Penelopia' bize ölüler dünyasından seslenir. Şimdi öldüğüme göre
Edebiyat Öykü Hikaye
·126 syf.·
2019 72. kitabı
Iyrenc olan eslinde hereketler deyil,dusuncelerdir.Iyrenc olan seks de deyil,insanlarin onu yasama bicimidir.Iyrenc olan daha pisi ise insanlarin her sey ucun yorum haqqini ozunde gormesidir.Kitabda en cox xosuma gelen yer Unutqanliq suyu oldu,reankarnasiyani xatirlatdi mene,inanmasam da buna,cox edebi bir gozelliye sahib oldugunu da inkar ede bilmerem. Men "Iliada ve Odisseya"ni yeniyetmelik dovrlerimde oxumusdum ve mende cox narahatedici hissler yaratmisdi.Elbette,o zaman hec ne anlamirdim,heyati yeni-yeni oyrenirdim.Amma indi gorurem ki,ne yaxsi ki,o qarisiqligi cox erken yasamisam,indi her seyi obyektiv deyerlendire bilirem.Insanlar hemise edaletsiz ve dunyagorussuz,heyvani instinktleriyle muhakime edecekler,yunan mifleri ile muasir dunyamizda bu barede hec ne deyismeyib.Yene de Helena var,Penelop var,Odisseus var ve yene de istifade edilen provakatorlar..12 xidmetci indi cox ferqli adlar altinda,amma eyni meqsed ucun istifade olunur.Ne deye bilerem,heyat heqiqeten de yorucudur.
2024 276. kitabı
Ne zaman yiğit, kurnaz Odysseus'un destanını ve hikâyelerini okusam "iyi hoş da Penelope'nin anasını ağlatmış it oğlu it," derim. Bu fikirlerime destekçi buldum sonunda. Seni gerilmeyen yayının ucuyla sikeyim herbokolog herif. Gözün kör olsun. Puh!

Margaret AtwoodYazar · 25 kitap
Margaret Eleanor Atwood 18 Kasım 1939 doğumlu Kanadalı yazar, şair, eleştirmen, denemeci ve feministtir. Yakın tarihin en onur duyulan kurgu yazarları arasında gösterilir. Arthur C. Clarke ve Prince of Asturias Edebiyat ödüllerini kazanmıştır. Aynı zamanda beş kez Booker Ödulleri listesinde yer almış, birini kazanmış ve yedi kez The Governor General's finalisti olmuş ve iki kez kazanmıştır. Daha çok roman yazarı olarak tanınmıştır. Aynı zamanda günümüze kadar 15 tane şiir kitabı yayınlanmıştır ve bu alanda da ödül sahibidir. Şiirlerini gençken ilgi duyduğu efsane ve peri masallarından esinlenerek yazmıştır. Atwood aynı zamanda Tamarack Review, Harper's, CBC Anthology, Ms. Saturday Night, Playboy ve bunun gibi birçok dergide kısa hikâyeler yazmıştır. Atwood, Kör Suikastçı (The Blind Assassin) adlı romanıyla 2000 Booker Ödülü'nü kazandı. Ottowa, Ontorario, Kanada' da Margaret Dorothy ve Carl Edmund Atwood'un ikinci çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Annesi Margaret Dorothy diyetisyen ve beslenme uzmanı babası Carl Edmund ise entomologdur. Babasının orman entolojisi araştırmaları nedeniyle çocukluğunun büyük bir kısmı Northern Quebec bölgesinin ağaçlık arazilerinde geçmiştir. 11 yaşına kadar tam zamanlı olarak okula gitmemiştir. Doymak nedir bilmeyen bir edebiyat okuyucusu olmuştur. En çok ilgi duydukları gizemli öykülerden oluşan Dell cep kitapları, Grimm's Peri Masalı kitapları , Kanadalı hayvan hikâyelerini anlatan kitaplar ve komedi kitaplarıdır. Leaside'da Leaside Hıgh School'da okumuştur ve 1957'de mezun olmuştur. Atwood yazmaya altı yaşında başlamıştır ve 16 yaşına geldiğinde profesyonel olarak yazmak istediğinin farkına varmıştır. 1957 yılında Toronto Üniversite'ne bağlı olan Victoria Üniversitesi'ne başlamıştır. Jay Macpherson ve Northrop Frye profesörleri arasındadır. 1961 yılında onur derecesiyle Sanat Bölümünden ve ikinci branş olarak Psikoloji ve Fransızca bölümlerinden mezun olmuştur. 1961'in sonlarında özel basımı yapılan Double Persephone adlı şiir kitabına verilen E.J Pratt Madalyası'nı kazandıktan hemen sonra Woodrow Wilson bursuyla Harvard's Redcliffe College'ta öğrenimine devam etti. 1962 yılında Radcliffe'de master derecesi elde etti ve ilerleyen çalışmalarını Harvard Üniversitesi'nde iki yıl boyunca sürdürdü fakat eğitimi 'The English Metaphysical Romance' konulu tezinin tamamlamadığı için yarım kaldı. British Columbia Üniversitesi (1965), Sir George Williams Üniversitesi Montreal (1967-68), Alberta Üniversitesi (1969-79), York Üniversitesi Toronto (1971-72) ve NewYork Üniversitesi gibi tanınmış üniversiteler de ders vermiştir.