Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Farsça şīr : süt.   Hemşīre aslında “beraber süt emmiş” demek: süttaş da denebilir. Farsçada kız-erkek ayrımı gözetmeksizin kardeş anlamına gelen bu kelime bizde neden sadece kızkardeş anlamını kazanmış? Bildiğimi sanmıyorum. Belki Farsça “olmuş, edilmiş, gibi” anlamını taşıyan -e takısı, zevce, valide, mahdume sözcüklerinden tanıdığımız Arapça dişil -e takısıyla karıştırıldığı içindir.    Hastanelerde hastalara yardımcı olan “kızkardeşlerin” Türk yaşamına girmesi 1852-56 Kırım Harbi sırasında Selimiye kışlasında karargâh kuran Florence Nightingale adlı İngiliz hanım sayesinde olmuş. Ancak İngilizce sister ve Fransızca soeur deyimlerinin Türkçesi olarak hemşire sözcüğünün dolaşıma girmesi sanırım 1908’den sonraki bir gelişme. Aslında hemşirenin böyle anlam kaymasına uğraması Türkçe için bir kayıp. Çünkü Türkçede sister anlamına gelen başka doğru dürüst kelime yok. Kızkardeş hem çok hantal, hem ablayı dışardığı için yetersiz. Bacı derseniz, bu kez sınıf sorunu devreye giriyor. 
Düşkünler Koğuşunda Yaşam Ve Ölüm    
“Başımı tekrar yere koyup dışarı çıktı. Kadının içinde ruh ve ateş vardı; hoşuma gitmişti. Kendi kanımın üstünde yuvarlanıp, hasta gömleğimi kirlettim. Bu ona iyi bir ders olurdu. Florence Nightingale başka bir dişi sadist ile geldi ve beni bir tekerlekli iskemleye oturtup yatağıma götürdüler.”
Reklam
352 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Dikkat spoiler içerir. Araştırmacı yazardan oldukça güzel bir araştırma eseri daha. Tarihe yön veren kadınlarla ilgili olarak detaylı bilgileri okuyucu ile paylaşıyor yazar. Kadınların önce hayat hikayelerini ve yaptıklarını anlatırken sonrasında da kısa kısa notlarla kadın hakkında özet geçiyor. Kleopatra, Hz. Meryem, Mao'nun karısı, Florence Nightingale, Jeanne D'arc, Kösem ve Hürrem Sultan gibi çok popüler isimlerin yanında Benazir Butto, Rose Parks, Harriet Beecher Stowe, Margaret Thatcher, Rahibe Teresa gibi isimlere de yer veren yazar, doğru zannettiğimiz pek çok şeyin aslında öyle olmadığını da belgeleri ile beraber açıklıyor. Mutlaka okunması gereken kitaplardan biri.
Tarihi Değiştiren Kadınlar
Tarihi Değiştiren KadınlarAli Çimen · Timaş Yayınları · 2008664 okunma
Geri120
304 öğeden 301 ile 304 arasındakiler gösteriliyor.