Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Atatürk’e gelinceye kadar, hiçbir devrimci, hele hiçbir devlet kurucusu, kendi eserini, kendi kurduğu devleti ve başlattığı devrim hareketini, gençliğe, hem de yalnız o günün gençliğine değil, daha sonra gelecek olan, kendisi hayattan ayrıldıktan sonra da gelecek olan genç kuşaklara emanet etmeyi düşünmemişti.
Sayfa 148Kitabı okudu
İslâm adına aklınıza her ne geliyorsa bu "emanet" kavramının içindedir ve "Mukaddes emaneti ne yaptınız?" diye sormak, her gencin vazifesidir.
Reklam
Mustafa Kemal, 15-20 Ekim 1927'de mecliste okuduğu Nutuk'unda Türkiye Cumhuriyeti'ni gençliğe emanet etti.
(Gençlik sözcüğü Fransız İhtilali ülkülerine [özgürlük, eşitlik, kardeşlik] bağlılığı, feodalliğe, mutlak monarşiye karşıtlığı belirliyordu.) O dönemlerde Genç İtalya ve Genç Almanya hareketleri vardı. Atatürk de Cumhuriyet’i gençliğe emanet ederken herhalde bunu amaçlıyordu. (Meşrutiyet, mutlak hükümdarlığın karşıtı, demokratik hükümdarlıktır.)
Mustafa Kemal'in, Cumhuriyet'i gençliğe emanet ettiği Türkiye'den, her rejim bunalımında gençliğin potansiyel suçlu sayıldığı bir Türkiye'ye.
Sayfa 97 - Can Yayınları
NUTUK'un okunuşu günde 6 saatten altı gün, toplam 36 saat 31 dakika sürdü. 20 Ekim 1927 günü saat 20.15'ti. Gazi NUTUK'un sonuna gelmişti: "Efendiler, bu beyenatımla, milli hayatı son bulmuş sanılan büyük bir milletin, bağımsızlığı nasıl kazandığını ve ilim ve fennin en son esaslarına dayanan, milli ve çağdaş bir devleti nasıl kurduğunu ifadeye çalıştım. Bugün ulaştığımız sonuç, yüzyıllardan beri çekilen felaketlerin doğurduğu uyanış ve bu aziz vatanın her köşesini sulayan kanların bedelidir. Bu sonucu Türk gençliğine emanet ediyorum." Bu ifade, bir millet atasının, devlet kurucusunun gelecek kuşaklara vasiyeti niteliğindeydi. Sonra doğrudan gençliğe seslendi: "Ey Türk gençliği! Birinci vazifen Türk bağımsızlığını, Türk Cumhuriyetini sonsuza kadar korumak ve savunmaktır..."
Sayfa 285Kitabı okudu
Reklam
"Yahu kardaşım! Hazreti Atatürk, Cumhuriyet'i gençliğe emanet etti! Sen nasıl gençsin! Ne Cumhuriyet kaldı, ne devlet!
Sayfa 240 - LitaratürKitabı okudu
Atatürk bunları niçin böyle yaptı? Çünkü Türk gençliği onun en büyük ümidi, tesellisi ve hasreti idi, büyük eserini o, bu inançla gençliğe emanet etmiş, onun yetişmesini en yüksek ideallerinin başına almış ve bu necip idealini orduya ve millete benimsetmeyi vatanî bir ihtiyaç bilmişti. O, vasiyetnamesiyle, gençliğe büyük haklar tanıyor, aynı zamanda da büyük mesuliyetler gösteriyordu. bu hakları ve bu mesuliyetleri iyiye kullanabilmek için gençlik yetişmeliydi. Atatürk gençlik zekasına, kabiliyetine ve vatanseverliğine inandığı kadar belki hiçbir şeye inanmamıştır. Bu imanladır o, yeni Türkiye’nin istikbalini Türk gençliğine emanet etti.
Sayfa 77 - Türk Tarih Kurumu Yayınları ﴾Dünya, 6 Nisan 1953﴿
En doğru işi cumhuriyeti gençliğe emanet etmesiydi Atatürk'ün. İşte şimdi gençlik, emekçileri bilinçlendirip, işçi ve köylüleri örgütleyerek Türkiye'yi sosyalizme erdirecekti. Cumhuriyet; halkın gerçekten egemen olduğu yönetim, ancak sosyalizmle cumhuriyet olacaktı. Bunun için emperyalizme, kapitalizme karşıydı gençlik. Baştaki yöneticiler de halka ve gençliğe karşıydılar. İşçiye ve uyanan köylüye karşıydılar. Onun için gençliğin üstüne polisi, köylünün üstünejandarmayı sürüyorlardı. Devlet güçlerinin tarafsızlığı diye bir şey yoktu.Hepsi bir sınıf savaşımında kapitalistlerden yana yer alıyorlardı. Bu yüzden zordu gençliğin işi. Ama gerekliydi. Başardıkları zaman çok onurlu. Halka hizmet edebilmek için büyük yoksunlukları göze almak gerekiyordu.
HAVADA KIRILAN OK-PdfKitabı okudu
İslam adına aklınıza her ne geliyorsa bu "emânet" kavramının içindedir ve "Mukaddes emaneti ne yaptınız?" diye sormak, her gencin vazifesidir.
Sayfa 41
142 öğeden 81 ile 90 arasındakiler gösteriliyor.