Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Bissel Raporu'nda, "Başlıca görevimiz" diyor, "müttefik bulmak (hem kişi, hem örgüt), onlarla ilişki kurmak, onların aynı ilkeler için çalışmalarını sağlamaktır. Ancak böyle masum programlar bile, ABD hükümeti tarafından değil de, resmi olmayan kuruluşlarca (örneğin AID, Amerikan Vakıfları, Eisenhower Vakfı, Ford Vakfı gibi ya da o ülkenin özel girişimcileri ve örgütleriyle) yürütüldüğü vakit daha başarılı olur." Bu yöntem gizli işgal'in başarısıdır. Bu işgalde, Rockefeller'in yöntemi uygulanır. Ekonominin musluklarını ele geçiren yerli ve yabancılarla ortaklık kurmuş özel girişimciler eliyle, siyasal sisteme egemen olunur. Gizli işgal'in iç dinamiği işte bu yerli işbirlikçilerdir.
Teknoloji Ve Eğitim ( Yükselişin temelleri)
Kapsayıcı ekonomik kurumlar refahın iki lokomotifine daha zemin hazırlarlar: Teknoloji ve eğitim. Sürdürülebilir ekonomik büyümeye neredeyse her zaman insan (emek), toprak ve sabit sermayenin (binalar, makineler vs. ) daha verimli hale gelmesini sağlayan teknolojik yenilikler eşlik eder. Sadece 100 yıl kadar geriye gidelim ve bugün bizim kanıksadığımız uçaklardan, otomobillerden ya da çoğu ilaç ve sağlık hizmetinden yararlanma imkanı olmayan büyük-büyük-büyükbabalarımızı ve büyükannelerimizi düşünelim. Tabii sıhhi tesisattan, havalandırmadan, alış­veriş merkezlerinden, radyodan, sinemadan söz etmiyoruz bile. Hele enformasyon teknolojisinden, robotbilimden ya da bilgisayar kontrollü makinelerden hiç bahsetmiyoruz. Bir iki kuşak daha geriye gidersek teknoloji ve yaşam standartları düzeyi daha da geriler; o kadar ki çoğu insanın nasıl hayat mücadelesi verebildi­ğini bile anlamakta güçlük çekeriz. Bu ilerlemeler bilim ve Thomas Edison gibi karlı bir iş kurmak için bilimi uygulamaya koyan girişimciler sayesinde kaydedildi. Bu yenilik süreci özel mülkiyeti teşvik eden, sözleşmeleri uygulamaya koyan, eşit şartlar sağlayan ve yeni teknolojileri hayata geçirecek yeni iş sahalarının kurulmasına olanak tanıyıp bunlara teşvik sunan ekonomik kurumlar sayesinde mümkün oldu. Bu nedenle de Thomas Edison'ın Meksika ya da Peru' dan değil de Birleşik Devletler'den çıkması ne de günümüzde Samsung ve Daewoo gibi yenilikçi teknolojiler üreten şirketlerin Kuzey Kore yerine Güney Kore'den çıkması şa­şırtıcı olmamalıdır.
Reklam
Yeni ülkeye işçi taşınmasının doğal ticaretin de oluşmasına katkısı olacak. İlk pazarlar sadece mutlak gereksinimleri karşılayacak. Sığır, tahıl, iş elbiseleri, araç-gereç, silah gibi malzemeler pazarın ilk malzemeleri. İlk başta bunları komşu ülkelerden ya da Avrupa'dan edinmeye zorlanabiliriz, fakat bu durumu kendimiz için mümkün olduğu kadar özgürleştirmeliyiz. Yahudi girişimciler sonunda yeni ülkemizin sunduğu iş imkânlarının farkına varacaklar.
Sayfa 54 - ATAÇ YAYINLARI® Dünya Siyaseti: 1Kitabı okudu
Geri128
285 öğeden 281 ile 285 arasındakiler gösteriliyor.