Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"Delphi Tapınağında yazılı olan "Kendini Bill (Gnothi Seauton)" mesaji, Sokrates'in tam olarak hayat görüşünü yansıtmaktadır. Sokrates'e göre birey ancak kendini tanırsa gerçek anlamda mutlu olabilecektir."
Kendini Tanımak Üzerine..
Antik Çağ'ın Delfi Tapınağı'ndaki meşhur yazıtı, biraz da bu nedenden dolayı , 'Kendini Tanı' (Gnothi seauton) ikazında bulunuyordu. Kastedilen şuydu : Tanrı değil de bir insan olduğunu ,yani mükemmel olmadığını idrak et. Kendini abartma ,bu sana acı verebilir. Bir şey yaratamazsın, nerede kaldı ki kendini yaratabilesin. Tanrı' ya denk olamazsın,yine de olmaya çalışırsan ,mükemmellikten uzaklığından ,kırılganlığından ,cehaletinden ve faniliğinden ötürü dövünüp durursun sürekli.
Reklam
Gnothi seauton = Kendini Bil!
Hakikati bulmak isteyen insanın önce kendini tam anlamıyla tanıması gerektiğini iddia ediyor. Ve bunu yapmak için, o insanın geleneksel bakış açılarından, hatta yaşadığı çağdan ve ülkeden kendisini ayırması gerektiğini ve sonra da o mesafeden kendisine bakması gerektiğini söylüyor.
Antik Çağ'ın Delfi Tapınağı'ndaki meşhur yazıtı; "Kendini tanı" (Gnothi seauton) ikazında bulunuyordu. Kastedilen şuydu: Tanrı değil de bir insan olduğunu, yani mükemmel olmadığını idrak et. Kendini abartma, bu sana acı verebilir.
''Kendini Tanı'' (Gnothi seauton)
''Tanrı değil de bir insan olduğunu, yani mükemmel olmadığını idrak et. Kendini abartma, bu sana acı verebilir. Bir şey yaratamazsın, nerede kaldı ki kendini yaratabilesin. Tanrı'ya denk olamazsın, yine de olmaya çalışırsan, mükemmellikten uzaklığından, kırılganlığından, cehaletinden ve faniliğinden ötürü övünüp durursun sürekli.''
Mükemmelliği aramak, ümit kırıklığına vesileler bulmak demektir. Antik Çağın Delfi Tapinagi'ndaki meşhur yazıt, biraz da bu nedenden dolayı, "Kendini tanı" (Gnothi seauton) ikazında bulunuyordu. Kastedilen şuydu: Tanrı değil de bir insan olduğunu, yani mükemmel olmadığını idrak et. Kendini abartma, bu sana acı verebilir. Bir şey yaratamazsin, nerede kaldı ki kendini yaratabilesin. Tanrıya denk olamazsın, yine de olmaya çalışırsan, mükemmellikten uzaklığından, kırılganlığından, cehaletinden ve faniliginden ötürü dövünüp durursun sürekli.
Sayfa 16
Reklam
Antik Çağ'ın Delfi Tapınağı'ndaki meşhur yazıtı, biraz da bu nedenden dolayı, "Kendini tanı" (Gnothi seauton) ikazında bulunuyordu. Kastedilen şuydu: Tanrı değil de bir insan olduğunu, yani mükemmel olmadığını idrak et. Kendini abartma, bu sana acı verebilir. Bir şey yaratamazsın, nerede kaldı ki kendini yaratabilesin. Tanrı'ya denk olamazsın, yine de olmaya çalışırsan, mükemmellikten uzaklığından, kırılganlığından, cehaletinden ve faniliğinden ötürü dövünüp durursun sürekli.
Antik Çağ'ın Delfi Tapınağı'ndaki meşhur yazıtı, biraz da bu nedenden dolayı, "kendini tanı" (gnothi seauton) ikazında bulunuyordu. Kastedilen şuydu: Tanrı değil de bir insan olduğunu, yani mükemmel olmadığını idrak et. Kendini abartma, bu sana acı verebilir. Bir şey yaratamazsın, nerede kaldı ki kendini yaratabilesin. Tanrıya denk olamazsın, yine de olmaya çalışırsan, mükemmellikten uzaklığından kırılganlığından, cehaletinden ve faniliğinden ötürü dövünüp durursun sürekli.
220 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
MÖ 469 yılı civarında doğan, "Gnothi Seauton" yani "Kendini Bil" felsefesini savunan ve Yunan felsefesinin kurucularından olan Sokrates, maalesef bizlere yazılı kaynak bırakmamış, öğrencilerinin ve ardıllarının dolaylı anlatımıyla günümüze ulaşmıştır. Bu anlatımlar, Sokrates ve muhataplarının bir konuyu soru-cevap tarzında
Sokrates'in Savunması
Sokrates'in SavunmasıPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202353bin okunma
171 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.