İyiye ve kötüye yüreğim karar verir!
2022 77. kitabı
Okunma: 18 Eylül 2022 20:15
“Onun sesi gibi bir ses daha hiç çınlamamıştı Avrupa’da. Ne zamandır beklediğimiz, gereksinimini duyduğumuz bu ruh ezgisini işitince duyduğumuz heyecan titremesi başka nasıl açıklanır?” (s.8). Biri, yazdığı eserleri sayısız dile çevrilmiş, milyonlarca basılıp tekrar tekrar okunan ve bütün insanlığın kalbinde taht kurmuş dünya edebiyatından bir isim söyleyin diye sorsa, zannediyorum ilk aklımıza gelecek isimlerden biri de Lev Tolstoy olur. Zira yaşamında onun herhangi bir eserini okumamış birçok insan bile, en azından onun ismini ve kim olduğunu öyle ya da böyle duymuştur. • • • Gerçekten de Tolstoy, “İvan İlyiç’in Ölümü”nden “Krutzer Sonat”a, “Savaş ve Barış”a, “Anna Karenina”ya ve “Diriliş”e kadar kendi toplumundan hareketle kaleme aldığı dev eserleriyle gençliğe, aileye, ekonomiye, eğitime, siyasete, dine, sanata, adalete, savaşa ve barışa kadar neredeyse insanlığın tüm evrensel sorunlarına kafa yormuş. Yazdıklarıyla James Joyce’den Romain Rolland’a, Ludwig Wittgenstein’e ve Mahatma Gandhi’ye kadar birçok yazar, düşünür ve devlet adamını derinden etkilemiş. • • • İnsan ister istemez halen ölümsüz eserleriyle insanların kalplerine dokunmaya, dünya düşünce ve edebiyat hayatını yönlendirmeye devam eden böyle büyük bir ismin eserlerini kaleme alırken yetiştiği ortamı, aldığı eğitimleri, etkilendiği yazar ve filozofları, bu dev eserleri kaleme alırken geçtiği yolları merak ediyor. Neden mi? Çünkü Goethe’nin de dediği gibi, “Büyük yapıtları çok iyi anlayabilmek için onların yalnızca mükemmel halini değil, mükemmelliğe giden oluşumlarını da incelemek gerekiyor.”* • • • Bu yönüyle Nobel Edebiyat Ödülü almış olan üç Fransız yazardan biri olan Romain Rolland’ın** kaleme aldığı “Tolstoy’un Yaşamı”nı okumak Tolstoy gibi büyük bir dehayı tanıma adına bambaşka bir ufuk oldu benim için diyebilirim. Doğrusu Rolland, eserinde klasik bir Tolstoy biyografisi sunmuyor bize. O, Tolstoy’un yetiştiği aile ortamından başlayarak J.J. Rousseau ve Schophauer’dan nasıl etkilendiğini, ilk kaleme aldığı “Çocukluk” eseriyle edebiyat dünyasında ismini nasıl duyurmaya başladığını, sırasıyla “Sivastapol”, “Kazaklar” “Savaş ve Barış”, “Anna Karenina”, “Diriliş” ve “Hacı Murat” gibi eserlerini kaleme alırken geçirdiği düşünsel değişim ve dönüşümleri analitik bir şekilde ortaya koyuyor. • • • Romain Rolland, tüm bunların yanında Tolstoy’un zengin bir ailede dünyaya gelmesine rağmen ömrünün sonuna kadar bir köyde neden yaşadığını, servetini neden köylülere dağıttığını, neden bir eğitim modeli geliştirmeye çalıştığını, kiliseyle yaşadığı sorunları, gezdiği Avrupa şehirlerini, ömrünün sonuna kadar yaşadığı gelgitleri, ruhsal ıstırapları, eşi ve ailesiyle olan ilişkilerini, eserlerini kaleme alırken eşinin yaptığı fedakârlıkları ve katkısını, o dönem devlet adamlarıyla yaşadığı sorunları ve ölümünden sonra bazı eserlerinin neden yasaklanmak istendiği vb. birçok konuyu özet olarak anlatıyor. • • • Özcesi, “Tolstoy’un Yaşamı”nı, ona hayranlık duyan başka bir büyük yazarın ağzından okumanın çok büyük bir keyif olduğunu söylemeliyim. İnce bir kitap olmasına rağmen Rolland, Tolstoy’un yaşamı ve eserlerinin adeta röntgenini çekiyor. Bunu onu göklere çıkarmadan samimi, içten, objektif ve yalın bir dille yapıyor. O nedenle okurken sizi yormuyor. Tolstoy’un yazarlık serüvenini ilk kitabından başlayarak ve sık sık da eserlerinden alıntılar yaparak anlattığı için okura bir yönüyle bir Tolstoy okuma rehberi sunuyor. Kitabı bitirdiğinizde aynı zamanda “neden Tolstoy okumalıyım?” sorusunun da cevabını buluyorsunuz. • • • Bu itibarla, ağır okumalardan sonra bir nefes molası vermek, kitap okuma alışkanlığı kazanmak, kitap bitirememe kaygısını yenmek, insan ve toplumların ruhuna nüfuz etmek ve insanlığın sorunlarına onun bakış açısıyla kafa yormak isteyen her yaştan okura Tolstoy’un eserlerini mutlaka okumalarını öneririm. Onun eserlerini okurken daha çok yararlanabilme adına Romain Rolland gibi bir ustanın yalın ve anlaşılır bir dille kaleme aldığı “Tolstoy’un Yaşamı” kitabını okumalarını tavsiye ederim. İncelememe Tolstoy’un, “Neyin iyi, neyin kötü olduğuna insanların söyledikleri ve yaptıkları değil, benim yüreğim karar verir” (s.32) sözüyle son verirken… Sağlıklı ve kitap dolu günler dilerim! ............................................................. *Stefan Zweig, Dünün Dünyası, s.177 (#108074570). **Romain Rolland için Bknz. tr.m.wikipedia.org/wiki/Romain_Rol....
Tolstoy’un YaşamıRomain Rolland · Yapı Kredi Yayınları · 2021118 okunma
2.578 Gösterim
Tolstoy gibi bir cevheri anlatmak pek kolay olmasa gerek. Ve onu okumak başka bir yazardan çok keyifli olmalı. İncelemeniz için ve bu kitabı bizimle tanıştırdığınız için teşekkürlerimi sunuyorum. 👏👏🤓
nalkan
Aynen ifade ettiğiniz gibi Tolstoy gibi büyük bir yazarı anlatmak gerçekten çok zor. Romain Rolland onu bu kitabında özet olarak anlatıyor. Aslında daha detaylı anlatmasını isterdim. O nedenle önümüzdeki günlerde Henri Troyat'ın daha kapsamlı olan Lev Tolstoy kitabını okumayı düşünüyorum.👌 Değerlendirmeniz ve katkınız için ben de teşekkür ederim.🙏📚
Seneye yapmak istediğim Tolstoy okuması için iyi bir ek kitap bu. Listeme alayım. Teşekkürler...
nalkan
Kitap, Tolstoy'un çocukluğundan başlıyor sırasıyla ilk yazdığı eserden son yazdığı esere kadar bir kronoloji çerçevesinde ilerliyor. Dolayısıyla kitabı okuyup kendinize bir okuma plânı çıkarabilirsiniz.👌 Ben de teşekkür ederim.🙏📚
Kaleminize yüreğinize sağlık .Romain Rolland kalemini beğendiğim yazarlardan biridir . Jean-Christophe 1 serisi kitabını da okumayanlar için tavsiye ederim .
nalkan
Değerli yorum ve öneriniz için çok teşekkür ederim.🙏 Kitabı okuma listeme aldım. Keyifli okumalar dilerim.📚🦋