Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Lev Tolstoy

Henri Troyat
Tolstoy karmaşık bir kişilik. Bir yandan eserleri ve düşünceleriyle dünyayı etkilemiş, müritler edinmiş büyük bir fikir adamı; diğer yandan kumara ve kadınlara düşkün, zaafları olan bir insan. Ömrü boyunca öğretisiyle yaşantısı arasındaki çelişkinin acısını çekmiş: Evrensel aşkı yüceltirken evde karısına kötü davranan, yoksulluğu öğütlerken lüks içinde yaşayan... Öğretinin yüceliği için “kendi”ni yok etmeyi salık veren; ama “kendi”yle ilgili her fiziksel sıkıntıyı defterlerine not etmeden duramayan biri. Henri Troyat, bu kadar kapsamlı bir Tolstoy biyografisi meydana getirebildiyse, bunu büyük ölçüde Tolstoy’un kendini not etmeye düşkün olduğu günlüklere, defterlere, mektuplara borçlu. Onlar sayesinde Tolstoy’un yaşamını kendi ağzından dinler gibi, neredeyse dakika dakika takip edebiliyoruz bu kitapta. Ve kitabın esas kahramanı Tolstoy ise, onu bu sayfalarda yeniden yaratan da, titiz çalışması ve usta kalemiyle Henri Troyat’dır. Edebiyat dünyasında bir Tolstoy mevcut olduğunda, bir edebiyatçı olmak kolay ve hoş oluyor. Ve insan hiçbir şey yapmamış olduğunun, hâlâ da yapmamakta olduğunun bilincinde olsa bile buna dayanabiliyor, çünkü Tolstoy herkes için yaratıyor ve yapıtları, edebiyata bağlanan tüm ümitlere ve tüm inançlara cevap veriyor.  
Yazar:
Henri Troyat
Henri Troyat
Çevirmen:
Işık Ergüden
Işık Ergüden
Çevirmen:
Z. Canan Özatalay
Z. Canan Özatalay
Tahmini Okuma Süresi: 27 sa. 53 dk.Sayfa Sayısı: 984Basım Tarihi: Haziran 2010Yayınevi: İletişim Yayınları
ISBN: 9789750507830Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
984 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
23 günde okudu
Bu zamana kadar okuduğum en iyi biyografi!
Hem bir Tolstoy hayranı hem de biyografi okumayı seven bir okur olarak bu kitabı okurken inanılmaz zevk aldım. Hatta bu kitaba sadece kitap demek az kalır diye düşünüyorum çünkü Henri Troyat öyle ustaca hazırlamış ki... Sanki doğumundan ölümüne kadar her gününü yanında yaşamış biri gibi anlatabilmiş ve bunu yaparken de öyle akıcı bir üslup
Lev Tolstoy
Lev TolstoyHenri Troyat · İletişim Yayınları · 201089 okunma
Reklam
984 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Bir dönem Tolstoy okumak benim için bir alışkanlıktı halen kütüphanemin bir rafı sadece Tolstoy kitapları ile dolu . Belki bu nedenle Henri Troyat'ın bu kitabından etkilendim. Kitabın büyük kısmı Tolstoy'un hatıra defterlerinden alınmış tabii burada ilginç olan diğer bir şey daha var Tolstoy karısı ile bir anlaşma yapıyor, her ikisi de hatıra defterlerini okuyabiliyorlar, böylece bu kitap aynı zamanda Tolstoy'un karısının hatıra defterinden alıntılarla dolu. Açıkçası bu kitap Tolstoy'un yaşamını bütün çıplaklığıyla ortaya koyuyor . Büyük yazarın bilmediğiniz yönlerini ,karısı ,kızı ve en yakın arkadaşı ( müridi demek daha doğru olur ) ile olan ilişkilerini, korkularını, felsefesini ve en önemlisi çar ve Rus sosyetesinin onu nasıl gördüğünü anlıyorsunuz. Tolstoy'un kitaplarındaki kahramanların karakterleri için çoğunlukla çevresindeki insanlardan esinleniyor . Tolstoy, yazdığı romanı bitirince akşamları birlikte yaşadığı insanlar ile ( en az yirmi kişi ) sobanın etrafında toplanarak yüksek sesle kitabı okumaya başlıyor. Bu sırada karakterler ortaya çıktıkça çevresindekiler bu benim bu benim diyerek tahminde bulunuyorlar. Belki küçük bir detay ama kitabı okuduktan sonra bazı kitapları daha fazla anlam kazanıyor.Örneğin ; Bu kitabı okuduktan sonra KREUTZER SONATI kitabını tekrar okudum . Çünkü Tolstoy bu kitabı, karısını piyano öğretmeninden kıskandığı için yazmış .
Lev Tolstoy
Lev TolstoyHenri Troyat · İletişim Yayınları · 201089 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.