Ay Vadisi

Jack London

2020 44. kitabı
Genç,işçi bir çiftin,boğucu bir sanayi şehri olan Oakland'dan kaçarak,hayallerindeki çiftliği kurabilecekleri özgür topraklar aramalarının öyküsüdür.Özellikle Monterag'da gezen bölümleri bir rüya gibi.
2017 77. kitabı
Jack London'un bu kitabı, 1913 de ilk baskıya girmiştir. İlginç bir tarih. 1.nci Dünya Savaşının soluk nefesinin hissedildiği, 20.nci Y.Y ilk çeyreği.. Toprak muhteşem bir üretim aracı, tren aktif bir ulaşım aracı, ama henüz kara yolları çok aktif değil, dolayısıyla at ve at arabası hala, bilhassa tarım girdileri ve ürünleri için önemli bir taşıt. Kısa bir süre önce modern tarım araçları kırsalda, kentlerde ise fabrikalarda ve çeşitli iş alanlarında emeğin yerini almakta modern makinalar. Ama hala bakir, el değmedik vahşi tabiat açmış kucağını insanları da bekler bir durum arz etmektedir. Kentlerde sıkışıp kalmış insanlar, grevler, sarı sendikalar, vahşi kapitalizmin ezdiği insanların hayat kavgası, mücadelesi de bir başka pencereden yansımaktadır kitapta. Bunun en güzel kanıtı şu sözlerle ifade ediyor yazar: "Birbirinin ağzından kemik kapmaya çalışan köpekler gibi kavga eder insanlar insanın kemiği ise 'iş' tir." Başka tarzda izah edile bilinir mi? İşte bu ahvalde Yazar bu kitabı yazdığında elimize bir roman vermemiş, aslında Amerika'nın sosyo ekonomik, sosyal politikasının analizini uzatmıştır bize. Kitap, Amerika'da toplum yaşamını insan yaşamlarını, iş koşullarını Ben bu kitabı okurken hep aklımda JOHN STEINBECK'in Gazap Üzümlerinin izlerini hayal ettim. Bu kitap yazıldığında J. Steinbeck henüz 11 yaşındadır. London bunu yazdığında da henüz 1929 Dünya Ekonomik Buhranı yaşamamıştır. Gazap Üzümleri ise işte bu bunalımın izlerini taşır... Yani sözüm şuraya varmaya çalışıyor. İki kitap da iki yazar da aynı kazanda zıtlaşan ama benzerlik taşıyan iki akraba çorba pişiriyor. Tabii bu bir roman nihayetinde okuyucuya bunları bu çerçevede yansıtıyor görüş ve izlenimlerini. Bu Roman, pastoral bir anlatımla, çok güzel ve saygıya laik aşk öyküsünün paraşütüyle
Özgürlük Arayışı
2025 6. kitabı
Okunma: 12 Temmuz 2025 12:15
Jack London'ın diğer kitaplarının aksine, bir tık az keyif aldığım bir romandı. Tabi yer yer çok keyifle okuduğum kısımları oldu fakat genel anlamda beni çok yükselten, etkileyen bir kitap olduğunu söyleyemem. Jack London okumayı seven insanlar tercih edebilir ama yazarı bu romanla tanımanızı istemem ki bence zaten tanıyamazsınız. Yazarı keşfetmek için doğru kitap bu değil. Size öğrettiği bir çok şey var. Orta halli ya da toplumun dibinde olan insanların özgürlük peşindeyken gösterdiği mücadele zaman zaman ruhunuza dokunuyor. Kitabın ana karakterlerinin hiç birinin olağanüstü özellikleri yok. Belki senden benden çok daha basit, belki aynı seviyede belki çok az daha iyiler. Ancak başardıkları şeyler ve kendilerine yarattıkları yeni hayat bir harikaydı. Şanslarının yaver gitmesinin de etkisi çok. Zaten bence ana fikir burada yatıyor. Kitabın olayı aslında yarısından itibaren ''yolda olmak'' üzerine kurulu. Yolda olun ki görmediğiniz şeyleri görün, keşfetmediğiniz her şeyi keşfedin, bakış açısı ve vizyon kazanın. Sürekli bir şeyler öğrenin. Olduğunuz yerde hayatınız kolay kolay değişmeyecek ve durmadan ayağınıza fırsat gelmesini bekleyerek çok zaman hatta bir ömür kaybedeceksiniz. Yoldayken ise, her saat ve de her dakika değişkendir. Fırsat çok daha fazladır. Şans bir anda artmaya başlar. Ay Vadisi, hayatınızdaki rutinleri değiştirmenize ve farklı bakış açıları kazanmanıza yardımcı olabilir. Biraz da nasıl bir psikolojiyle ve nasıl bir beklentiyle okuduğunuzla alakası var. Dediğim gibi, ilk Jack London kitabınız olmasın ama listenize almanızı tavsiye ederim. İyi okumalar.
2021 435. kitabı
Okunma: 16 Haziran 2021 22:13
Jack London’un çok uzun bir kitabı var mı diye sorup duruyorum. Hay dilime... Kitap konu olarak epey iyiydi bence. Yani bu sefer şu altın ve bunun peşine düşenler yerine iki insanın hayallerinin peşine düşmelerini anlatan bir öyküyü elbette tercih ederdim. Bunun dışında grev ve bunun konularına odaklanırken de yazarın çok ince siyasi detaylar verdiğine şahit oluyoruz. Oldukça psikolojik yazılar yazmış ve insan bir tarafı haklı gördüğünde ve haklı gördüğü tarafın kötü durumda olduğuna inanınca bu bir kurgu dahi olsa sinirlenmeden edemiyor ki. Okunma sayısına acayip takıldım. YKY ya da İş Bankası bu kitabı yayımlasın bakalım neler oluyor. Gerçi kim bilir gelecekte keşfederlerse epey ekmek yerler bu kitaplardan. İyi olup da çok fazla bilinmeyen eserleri ayrı bir sahipleniyorum dürüst olayım. Hem az bilinen hem de iyi olan şeyler beni mutlu ediyor. Sizlere de mutlaka benzer hisler oluyordur diye düşünüyor ve iyi okumalar diliyorum..
2021 479. kitabı
Jack London severlere tavsiyemdir. Eğer bir kitabını okuduysaniz hepsini okursunuz zaten ayrıca bir çok öyküde geleceği gördüğünü düşünüyorum bu adam bir yazar mı yoksa bir kahin miydi???
2017 1. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2017 21:21
" Bir akşam Billy, pek de dinlemediği tartışmadan bir tek sonuç çıkarabiliyordu: Bütün bu konuşmacılar dünyada her şeyin çürümüş her şeyin bozuk olduğuna inanmışlardı. " - benim gibi...
2023 3. kitabı
Billy ve Saxonne adında iki amerikalı gencin evliliklerini, dönem içerisinde yaşanan sıkıntılar-grevler, işçilerin sıkıntıları vs- ve şehir hayatından ayrılıp kırsalda yaşamaya başlama serüvenini anlatan akıcı ve merak uyandıran roman. Ay Vadisi
2024 15. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2024 00:00
​"Ay Vadisi", sanayileşmiş Oakland’ın ağır çalışma koşulları ve grevlerle sarsılan kaosundan kaçan işçi sınıfı bir çiftin, Saxon ve Billy’nin, ideal yaşamı arayış öyküsüdür. Kitap, kentin yozlaştırıcı etkisinden ve sendikal şiddetten kurtulmak isteyen çiftin, Kaliforniya kırsalında kendilerine ait bir toprak parçası ve huzurlu bir yaşam bulmak üzere çıktıkları yolculuğu anlatır. Jack London, karakterlerin doğaya dönüş mücadelesi üzerinden kapitalizm eleştirisi, toprağa bağlılık ve emek temalarını işlerken, modern dünyanın zorluklarına karşı tarımsal bir ütopya ve kişisel mutluluğun mümkün olup olmadığını sorgular..
2019 4. kitabı
Okunma: 05 Mart 2019 15:54
"Ben de makine gibi çalışmış adamım, ve herkesten çok iş çıkarabilirim. Ama neye yarar? Yola çıktığımızdan bu yana kafama iyice dank eden ne, biliyor musun? Çalışma, yaşamın en önemsiz bölümü. Tüm yaşam çalışmak olsaydı eğer, bu yaşamdan kurtulmak için bir an önce kendimi öteki dünyaya göndermeye acele ederdim." İnsanoğlu hep daha çok kazanmak için elinden gelen hiçbir şeyi ardına koymayan aç gözlü bir varlıktır. Ve bu aç gözlülük insanı yavaş yavaş kendi sonuna yaklaştırmaktan başka bir anlama gelmiyor. Çok kazanmak için hem fiziksel hem zihinsel anlamda sağlığını hiç eder ama kazandığını da sağlığı için harcar. Günümüz dünyasında insanın en çok ihtiyaç duyduğu güç psikolojik destektir. Ama ne yazık ki insanlar ne gezmeye, ne yeni insanlarla, ne fikir ve düşüncelerle tanışmaya ne de kendilerini doğaya bırakmaya zaman bulamazlar. Çünkü kafalarını kurcalayan yegane şey para kazanmaktır... Jack London bu kitabında bizlere yeni kararlar alma konusunda asla korkmamamız gerektiğini ve eğer gönülden ararsak aradığımızı bulabileceğimizi öğütlüyor. Bunun için ihtiyacımız olan tek şey vereceğimiz kararları gerçekleştirme yolunda kim(Ler)in yanımızda olacağıdır...
2025 27. kitabı
Okunma: 16 Kasım 2025 03:04
Bir kadının bir erkeği dönüştürebileceği gerçekliğini güzel bir aşk hikayesiyle okuyucuya sunmuş Jack London. En bariz çıkarımım buydu bu hikayede… İki insan birbirine gerçek bir sevgiyle bağlıysa, birbirlerine inanıp güveniyorsa, hiçbir sıkıntı aşılamayacak değildir… Saxon ve Billy Roberts çifti sizi seviyorum “ Seninle Ben, o Ay Vadisi’ni bulana kadar yollara düşeceğiz…”
Ay Vadisi (2 Cilt Takım)Jack London · Kapra Yayınları · 2021275 okunma

Jack LondonYazar · 120 kitap
12 Ocak 1876’da San Francisco’da doğdu. Gerçek adı John Griffith Chaney’dir. Evlilik dışı bir çocuk olarak dünyaya gelen Jack London, soyadını, henüz sekiz aylıkken annesinin evlendiği John London adlı savaş gazisinden aldı. Maddi sıkıntılar nedeniyle küçük yaşta okulu bırakıp gazete satıcılığı, tayfalık, balıkçılık, istiridye korsanlığı, gazetecilik, sahil koruma devriyeliği gibi çeşitli işlerde çalıştı ve Amerikan işçi sınıfını tanıdı. 1894’te serserilik suçlamasıyla otuz gün hapis yattı. Hapisten çıktıktan sonra hayatını değiştirmek arzusuyla liseye kayıt yaptırdı. Lise öğrenimini bir senede tamamlayarak 1896 yılında Kaliforniya Üniversitesi’ne girdi. Bir dönem okuyabildiği üniversiteden maddi zorluklar sebebiyle ayrıldı. 1897’de Klondike bölgesinde altın arayanlara katıldı ama bir yıl sonra yine yoksul ve işsiz olarak geri döndü. Yoğun bir çalışma programı hazırlayarak şansını yazarlıkta denemeye karar verdi. Soneler, baladlar, nükteli fıkralar, anekdotlar, korku ve serüven öyküleri yazmaya başladı. 1909’da yazdığı Martin Eden bu dönemi yansıtması bakımından otobiyografik izler taşır. İlk kitabı Kurt Dölü (1900) büyük ilgiyle karşılandı. Aynı yıl Elisabeth Maddern ile evlendi ve bu evlilikten iki kızı oldu. Ancak bu beraberlik uzun ömürlü olmadı ve 1904’te sona erdi. Charmian Kittredge ile ikinci evliliğin ardından 1916’da Kaliforniaya’daki çiftliğinde hayatını kaybetti. London yazarlık kariyeri boyunca elliye yakın kitap yazdı ve döneminin en çok okunan yazarlarından biri oldu. Yazdıkları, yaşadıkları etrafında şekillenmiş, sosyalizmin de etkisiyle toplumcu bir dünya görüşüne ulaşmıştır. Başlıca eserleri arasında Beyaz Diş, Martin Eden, Uçurum İnsanları, Vahşetin Çağrısı yer alır.