Varoluşsal Psikoterapi ve Nekrofobi Üzerine
2023 1. kitabı
Stanford Üniversitesi Fahri Psikayatri Profesörü ünvanına sahip olan Yalom, yaşamını Palo Alto ve San Francisco'da sürdürmektedir. Yazarın daha önce Spinoza Problemi isimli kitabını okumuş idim ve bayağı güzel bir eser idi. Pegasus Yayınlarından çıkan eser 397 sayfa ve çevirisini Elif Okan Gezmiş yapmıştır. Kitap Kırk bölümden oluşmakta ve yazar yaşı çok fazla ilerlemesine rağmen kitabı daha önceki yazdığı eserlerin tanıtımı, ailesi ve kendi hakkında otobiyografik olarak resmetmiş bize. 2023 senesinin ilk kitabı mahiyetinde geçen eserde mutlak değerlendirilmesi gereken bölümler şu şekilde; Yedinci Bölümde Kumarbaz Delikanlı bölümünde yazarın poker tarzı oyunlara olan merakı bizlere anlatılıyor. On İkinci Bölümde kendisi gibi yazar ve öğretim görevlisi eşi Marilyn ile evlenmeleri, Yirmi Üçüncü Bölümde Varoluşcu Terapi üzerine güzel betimlemeler var. Yazarın anlatım dili oldukça pürüzsüz. Kitabı psikolojik açıdan değerlendirecek olursak; yazarın ileri yaşının verdiği Nekrofobi ( Ölüm Korkusu ) ismini verdigimiz bir fobi mevcut. Keza tüm yazısının ana mahiyeti bu ölüm korkusu düşüncesi üzerine şekillenmiş. Halen de hasta kabul etmesi ekonomik kaygı maksatlı olmasa da işine ne kadar aşık olduğunu gösteriyor. Yalom'un dini bir inancı bulunmuyor. Fakat onu hem psikolojide hem de edebiyatta etkileyen ikonik figürler var. Bunlardan bazıları kitabını da yazdığı Spinoza Problemi kitabı harikadır, okumuştum. Sigmund Freud, Carl Gustav Jung, Friedrich Nietzsche ve daha isimlerini hatırlamadığım nice yazarı ve psikoloji ile ilgili figürleri sayabilirim. Varoluşsal psikoterapi adına dünya üzerinde belki de kalan nadir temsilcilerden birisidir Yalom. Kitaptaki alıntılarda en çok dikkatimi çeken diğer noktalar; psikiyatrideki filozof ve edebiyatçı bilgeliğiyle ilgilenen hekimlerin azlığı, insanın karakterinin ölçütünün arkadaşlarının karakterine ölçüt olması, ganser sendromu, çok sevdiği satranç oyununu babasının karakteri ile özdeşleştirmesi, Sigmund Freud 'un ailedeki müstehcenliğin nedenini öfkeye bağlaması, yaralarımız ve övgüye duyduğumuz ihtiyacın bazen en iyilerimizi bir kör edebileceği, eski randevu defterlerini karıştırdığı zaman hastalarının hayatlarına ilişkin hatıralarındaki çürüme, Fyodor Dostoyevski , Lev Tolstoy, Samuel Beckett, Milan Kundera, Hermann Hesse, Alvaro Mutis ve Knut Hamsun 'un yazılarının varoluş parametrelerine temas etmesi, kanserli hastalar ile alakalı yaptığı davranışlar ve projeler, psikanalistlerin benliğini boş bir perde gibi tutması mı yoksa kendi duygu ve deneyimlerini hasta ile paylaşması mı gibi konular çok güzeldi. 10 üzerinden 10. Varoluşculuk, psikoterapi, nekrofobi, psikoloji, felsefe, eğitim ve tüm davranış birimlerine uzanan bir hayat, yazarlık ve bilim tecrübesi.
Varoluşsal Psikoterapi
Bir Psikiyatristin AnılarıIrvin D. Yalom · Pegasus Yayınevi · 20174,863 okunma