Gönderi

İsa’ya göre kurtuluşun imanda olması, sadece ve sade­ce imanda olmasıdır. İmanın var olup olmadığı veya kurtu­luş için yeterli olup olmadığı ancak Tanrı’nın bileceği, karar vereceği bir şeydir. İslâm, Hıristiyanlık gibi sadece gelecek bir dünyada kurtuluşu, mutluluğu veya cenneti vaat etmiyor. Bizzat bu dünyada bir cennet vaat ediyor. Onun gerçekleştirilebileceğine inanıyor ve fiilen de gerçekleştir­mek istiyor. Hıristiyanlık ruhu, ruhla ilgili şeyleri kutsuyor. İslâm için ise beden, bedenle ilgili şeyler de kutsal. Evlenmek, boşanmak, yemek yemek, yıkanmak vb. her şey kutsal; onun için her şeyin bir ritüeli var, her şey bir ibadet ritüelinin gerçekleştirilmesindeki titizlikle gerçekleş­tirilmek durumunda.
Sayfa 330 - Eksi KitaplarKitabı okudu
·
2 artı 1'leme
·
1.234 görüntüleme
Yahya Saygan okurunun profil resmi
istanbuli
istanbuli
Allah razı olsun🙏 Değerli yorum ve düşünceleriniz bizlere katkı veriyor,👌 alan işgal etmiyor. Hak ile meşgul ediyor.👌 Batıla fırsat vermiyor ( "Hak ile meşgul olmazsan, batıl seni işgal eder." İmam Şafi ) Yorumunuzdaki düşüncelerinize oldukça benzer, Kitaptan... "Ünlü bir Müslüman yazar Mekke’ye hac ziyaretinde bulunmaktadır. Merak etti­ ği, hac vecibesini yerine getirirken yapılan şeylerin, ritüelin gerisinde bulunan anlamdır. Buna karşılık etrafındaki insanların kendisine sor­ dukları soruların hiçbiri bu anlamların, nedenlerin ne olduğunu öğren­ me konusunda değildir. Herkes ona hac farizesi yerine getirilirken yeri­ ne getirilmesi gereken fiillerin harfi harfine neler olduğunu sormakta, onları öğrenmeye çalışmaktadır. Peki o zaman yukarıda sözünü ettiği­ niz Kur’an’ın insanları düşünmeye, tefekküre, yaratılıştaki hikmeti gör­ meye çağıran ayetleri nerede?" Alıntı olarak paylaşacağım birazdan.
istanbuli okurunun profil resmi
Son paragrafta ki sosyal konulara böylesine kutsallık atfetmek ne kadar doğru bilemedim. Zira buradan çıkarak İslam'ın insana verdiği değer ve kutsallık göz ardı ediliyor ve İslam sanki ritüeller manzumesi haline dönüşüyor. Oysa İslam'ın en büyük sosyal emri ve devrimi salât (yardımlaşma) değil midir? "Komşusu aç iken tok yatan" ve"infak" etmeyen toplum, yazarın kutsallık atfettiği konuları bir ibadet huşusu ile ve hatta ibadetin kendisini bile yapıyor olsa yeterli midir?
Yahya Saygan okurunun profil resmi
istanbuli
istanbuli
Çok haklısınız 🙏 Yorumunuza harfiyen katılıyorum. Ahmet Arslan Hristiyanlık ve İslâm arasındaki bu farkı ortaya koymakla beraber, İslam'ın son yüzyıllarda ve hali hazırdaki pratik uygulamalarına eleştiri getirmekte. İsrail devleti 10-12 milyon, dünyaya dağılmış tüm Yahudiler toplansa 20 milyon Yahudi ile, 58 İslâm Ülkesi ve iki milyar Müslüman baş edememekte, O masum yavruların ölümü sadece izlenmekte. Bu canlı örnek, İslamın günümüzde pratikte, uygulama noktasında Müslümanlara eleştiri için kafidir sanırım.
1 sonraki yanıtı göster
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.