Merhaba arkadaşlar. Hepimize iyi geceler. Bugün sizlerle beraber Dostoyevski’nin delikanlısını geride bıraktık. En baştan tavsiye olarak, elimde 2 farklı baskı olduğunu; 597 sayfalık İletişim Yayınları baskısı yerine son dönemde okuduğum ve baskıları dikkatimi çektiği için listelerime eklediğim 767 sayfalık Yordam Edebiyat baskısını tavsiye ederek başlamak istiyorum. Bir kült olarak tarihte yerini almış Karamazov Kardeşler’den evvel kaleme alınan roman olarak da bilinir. Biraz daha roman havasından çok mektup havası taşıması ise uzun sayfalardan yorulan arkadaşlar için iyi bir alternatif. Mola yerleri ise epey fazla ve okurken bu sebeple yormuyor.
Hikayeye odaklandığımızda ise bizlerin karşısına ismi belirtilmeyen ve sadece Dolgorukiy olarak adını öğrendiğimiz Arkadiy Makarovich Dolgorukiy karakteri çıkıyor. Kendisini içten içe oldukça çatışmalı, kendisini öğrenmeye açık bir araştırmacı karakter. Özellikle babası Andreid Petrovich Versilov ile alakalı araştırmaları kitabın konusunu oluşturuyor. Bizim karşımıza çıkan en temel olgu ise -sanırım- idealler ve gerçekler arasındaki uçuruma odaklanması ve çatışmayı gözler önüne sermesi diyebiliriz.
Diğer yandan eseri incelemeye devam ettiğimizde bizlerin karşısına enteresan bir durum çıkıyor. Yazarın, kitaplarında Rus toplumunu epey sert biçimde eleştirdiğini hepimiz biliriz ancak bu defa Dolgo’nun bizler gayrimeşru çocuk olması ve yaşamını araştırmaya odaklanmasını değil daha ilginç bir konuyu da öğreniyoruz. Öncelikle Petersburg’a gelir. Burada Prens Sokolskiy ile tanışır. Onun kız kardeşi Liza ile de tanışacaktır. Bu tanışıklığın ardından yaşanan gelişmelerle beraber aşk, dostluk ve sadakat üzerine adım adım sınanan bir karakter okuruz. Yine burada Rus toplumunun ahlaki çöküşü ve toplumsal sorunları kendine yer edinir ve eleştirilir.
Çok daha iyi olanı ise günümüzde çok da önemsenmeyen, öyle bir üstü örtülü adından söz ettiren ama derinliklerine inilmeyen, hatta ve hatta insanların yengesinin veya eniştesinin dikkatini çekmeye çalıştığını mide bulandırıcı senaryoların gerek kitap gerek dizilerde daha fazla ilgi çektiği bu yakın dönemden yıllar öncesinde, asıl odaklanılması gereken meseleye: insanlar arası ilişkilere, günümüzün de en büyük sorunu olarak öne çıkan kuşak çatışmalarına ve pek çok sorgulamaya konuk oluyoruz. Özellikle kuşak çatışması günümüzde bu kadar öne çıkmışken ama görmezden gelinirken yüzyıllar evvelinde bir yazarın ortaya çıkıp böyle bir konu işlemesi çok değerli benim için.
Tabi bizler birkaç sayfada koca bir eseri aktaramayız ama biraz daha içerik verebiliriz. Bu eleştirilerin kaynağı da insanın içindeki bitmek bilmeyen ‘Hırs’ duygusudur aslında. Neden? Çünkü ana karakterimizin amacı en çabuk ve kolay yoldan zengin olmaktır. Tahmin ettiğimiz üzere dünyada hiç böyle insan olmadığı için bu durumu anlamak da zor olsa gerek. Anlamayanlar için, ironi. Artık bunu da açıklıyoruz. Neyse. Bir diğer ilginç kısım ise bir yerden bir şekilde yönetimi mutlaka topa tutan Dostoyevski’nin bu eserinde siyasete değinmemesi ve yalnızca bozuk bir toplum eleştirisi yapması da dikkate değerdir.
Büyük yazar Dostoyevski’ye ait daha önceki incelemelerimiz ve okuma listemiz ise şu şekilde:
#13515085#81769718#133546312#133678186#133688790#133696828#133706339#133810021#133824802#133832302#133855156#133887623#133963496#257214091#257393124#257440564
Okuma listemiz ise şu şekilde:
Amcanın Düşü (Amcanın Rüyası)
Başkasının Karısı
Stepançikovo Köyü
Suç ve Ceza
Yaz İzlenimleri Üzerine Kış Notları
Yeraltından Notlar
Hepimize iyi okumalar dilerim..
DelikanlıFyodor Dostoyevski · Yordam Edebiyat · 20204,353 okunma