5. Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı
Rivayet odur ki efsaneye göre bilgi ağacının dalları arasında bir kuş yaşarmış. Derdi tasası olan ona akıl danışırmış. Sözüm ona bir gün bu kuş ortadan kaybolmuş, dostları ondan uzun süre haber alamamış..
Uzun zaman önce okumuştum, serinin bu kitabını.. Yazarın yakın bir zamanda bir başka kitabını okuyunca serinin beşinci kitabı hakkında not düşmediğimi hatırladım.
Açıkçası kitabın içeriğini hatırlamak için serinin ilk dört kitabının özetini tekrar okudum.
Seri Harry ve arkadaşlarının büyücülük okulunda yaşadığı maceralarla ilerliyor.
Kitabın olay örgüsünden kısaca bahsedersem, kuzeni Dudley'e ruh emiciler saldırıyor. Harry patronus büyüsü yapıp kuzenini kurtarıyor. Ama sonra sihir bakanlığı kural ihlalinde bulunduğu gerekçesiyle Harry'nin okuldan atıldığını bildiriyor. Neyse ki korkulan olmuyor. Harry mahkemede haklanıp okuluna tekrar geri dönüyor.
Serinin diğer kitaplarında olduğu gibi Voldemort paniği kuşkusuz devam ediyor. Kötü büyücü Voldemort'tan korunmak amacıyla
Dumbledore ve arkadaşları Harry'nin vaktiz babası Sirius Black'in evinde Zümrüdüanka Yoldaşlığı adlı bir grup kuruyor.
Ayrıca kitapta Harry'nin, Voldemort'la arasında telepatik bir bağ olduğunu keşfediyoruz ve Harry bu sayede Voldemort'un birçok faaliyetini görebiliyor.
Romanın en son kısmında ise Harry ve arkadaşları, kötü büyücü Voldemort'u destekleyen Ölüm Yiyenlerle karşı karşıya geliyor, ardından Zümrüdüanka Yoldaşlığı üyelerinin de katılımıyla kapışma hız kesmiyor.
###
Serinin hangi kitabıydı tam aklımda kalmadı ama yanlış hatırlamıyorsam, Dumbledore'un Fawkes adında ölüp küllerinden yeniden doğan bir zümrüdüanka kuşu vardı. Kitabın adında da Zümrüdüanka olduğundan 975 sayfalık kitapta gözlerim bu kuşu aramıştı. Ama göremedim. Meğersem Zümrüdüanka kurulan gruba verilen isimmiş.
Demem o ki kitapta Zümrüdüanka kuşu yok. Anlaşılan bizim efsane kuş, ilk başta belirttiğim gibi burada da kayıp.
Kimbilir hangi efsanevi dağın ardına gizlendi ki kendisinden haber alınamıyor.
Bulunması ümit ederekten, Keyifli okumalar diliyorum. Sağlıcakla kalınız..
Harry Potter ve Felsefe Taşı#40969615Harry Potter ve Sırlar Odası#41056957Harry Potter ve Azkaban Tutsağı#41523112Harry Potter ve Ateş Kadehi#45111865Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı#270179639
๑ ◕‿◕ ๑ Gizemli okur
Aslında Umbridge'in Dumbledore'un Ordusu'nu basıp Harry'i Dumbledore'un odasına getirdiği kısımda Fawkes da odadaydı, Dumbledore herkesi etkisiz hâle getirdikten sonra kaçarken anka kuşunu da yanına alıyordu. Anka kuşu Fawkes Harry Potter ve Melez Prens'te son defa karşımıza çıkıyor, onu da okuyabilirsiniz 💗