Sert, Keskin ve Tamamen Gerçek: London’ın Sokak Okulu
2026 3. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2026 00:00
Beni burada birazcık tanıyanlar, Jack London’ın bendeki yerinin ne kadar ayrı olduğunu bilirler. Vahşetin Çağrısı veya Beyaz Diş gibi klasiklerini çoğumuz çocukken okumuşuzdur. Martin Eden, Deniz Kurdu, Yıldız Gezgini eserleri ise benim ve birçok okurun en sevdikleri arasında yer alıyor. Gelgelelim bu kitaba; " Yol " bambaşka bir seviye. Kitabı bitirdiğimde "İşte London bu!" dedim. Hadi gelin, bu sert ama bir o kadar da gerçek yolculuğun detaylarına birlikte bakalım. Jack London'ın bazı kitaplarının yarı otobiyografik olduğu, kendi hayatından izler taşıdığı bilinen bir şeydir. Beni bu kitapta en çok vuran şey ise, anlatılanların tamamen otobiyografik olmasıydı. Yani karşımızda hayal ürünü bir karakter değil, bizzat gençliğinin henüz başlarındaki Jack London var. Yazarın daha sonra dünya çapında bir isim olacağını bilerek, onun gençliğinde nasıl bir "hobo" (evsiz/gezgin) olduğunu okumak müthiş bir deneyim. Trenlerin altına, sahanlık denilen kısımlarına, kör vagonlarına saklanarak eyalet eyalet gezmesi, bir lokma ekmek için kapı kapı dolaşması ve hapis hayatıyla tanışması... Bunların hepsini bizzat yaşamış olması, kitaba öyle bir ağırlık ve samimiyet katıyor ki, her sayfa sanki bir itirafname gibi. Jack London’ı neden bu kadar seviyorum biliyor musunuz? Çünkü adamın kaleminde gram süs yok. Lafı dolandırmıyor, "şöyle romantikti, böyle hüzünlüydü" diye edebiyat yapmıyor. Hayatı, yani gerçeği, olduğu gibi, tüm çıplaklığıyla yüzünüze çarpıyor. Kitaptaki dil o kadar akıcı ve keskin ki; bir sayfada polisten kaçarken sizin de nefesiniz kesiliyor, diğer sayfada bir yük vagonunun içinde titrerken üzerinize bir battaniye örtme ihtiyacı hissediyorsunuz. O sert üslup, aslında anlattığı hayatın sertliğiyle mükemmel bir uyum içinde. Kitap, sadece bir gezi anısı değil; aynı zamanda bir zeka ve hayatta kalma mücadelesi. Kitaptaki ismiyle Yelkenci Jack’in bir sonraki yemeğini nasıl bulacağını düşünmesi veya bedavaya tren yolculuğu yapmak için tren görevlileriyle girdiği o köşe kapmaca, bazen en iyi polisiye romanlarından bile daha heyecanlı hale geliyor. London bize sadece yoksulluğu anlatmıyor; o yoksulluğun içindeki onuru, kurulan arkadaşlıkları ve yolların kendine has yazısız kurallarını da öğretiyor. İnsan ruhunun ne kadar dayanıklı olabileceğini görüyorsunuz. Herkese bol kitaplı günler ve keyifli okumalar dilerim.
YolJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20254,467 okunma
3.875 Gösterim
Elinize, yüreğinize sağlık, güzel bir inceleme,okuma listeme alıyorum kitabı🙏
osᴍᴀɴ şᴀʜɪ̇ɴ
Teşekkür ediyorum hocam. Keyifli okumalar dilerim.🙏🏼
Gayet anlaşılır, öz ve eseri merak ettirici bir inceleme olmuş. Kaleminize bereket dilerim. Otobiyografileri çok tercih etmediğim halde kitabı listeme alıyorum. Elinize sağlık osᴍᴀɴ şᴀʜɪ̇ɴ 👌
Çok teşekkür ediyorum Merve hanım. Umarım, okuduğunuzda siz de beğenirsiniz.🙏🏼
Yine okuyucuları doğru yönlendirebilecek nokta atışı bir inceleme olmuş. Martin ve Vahşetin Çağrısından sonra okuyacağım ilk London kitabı bu olacak galiba ama öncesinde Dostoyevski ile yeraltına inip oradan yolumu bulabilirim ☺ Bugün güzel güzel incelemeler okudum keyfim yerine geldi Yüreginize sağlık Osman Hocam. Sonrasında Beyaz Diş okuyup köpek fobimi de yenerim belki ☺
LULU inşallah🤲🏽
Bahsettiğiniz gibi, otobiyografik olması romanları etkileyici kılsa da, Jack London'ın içten ve samimi üslubu, süsleme gereksinimi duymadan açıkça yazması çok kıymetli. Okurken bizlere de yaşatıyor. Çok güzel bir inceleme olmuş hocam. Kaleminize sağlık 👏🏻📚✨
osᴍᴀɴ şᴀʜɪ̇ɴ
Teşekkür ediyorum hocam, çok sağolun.🙏🏼
Jack London’la ilgili böyle coşkulu ve güzel yorumlar okumak her zaman heyecanlandırıyor beni. Hangi kitabını okusam, neleri daha keşfedebilirim acaba diye merak uyandırıyor ve bu durum çok hoşuma gidiyor açıkçası. Gerçekten güzel bir inceleme olmuş bu yazdığınız okuyunca bir an "Yaşasın" diye sevindim. Sanırım Jack London hayranıyım :) Jack London’ı yeni tanıyanlar veya hayatıyla ilgilenenler için bir YouTube videosu paylaşmak istedim. Bu video, Martin Eden’in çevirmenliğini yapan Levent Cinemre’nin yorumlarını ve Jack London’ın hayatına dair bilgileri içeriyor. Ben çok beğendim, belki merak edenler için de keyifli olur. youtube.com/playlist?list=P...
osᴍᴀɴ şᴀʜɪ̇ɴ
Çok teşekkür ediyorum hocam🙏🏼 Videoyu mutlaka izleyeceğim😊🙏🏼
Öyle bir inceleme yazmışsınız ki kitabı merak ettim, hemen okunacaklar listeme ekliyorum.
Çok teşekkür ederim Ayşenur Hanım. Umarım beğenerek okursunuz😊🙏🏼