Sert, Keskin ve Tamamen Gerçek: London’ın Sokak Okulu
2026 3. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2026 00:00
Beni burada birazcık tanıyanlar, Jack London’ın bendeki yerinin ne kadar ayrı olduğunu bilirler.
Vahşetin Çağrısı
Vahşetin Çağrısı
veya
Beyaz Diş
Beyaz Diş
gibi klasiklerini çoğumuz çocukken okumuşuzdur.
Martin Eden
Martin Eden
Deniz Kurdu
Deniz Kurdu
Yıldız Gezgini
Yıldız Gezgini
2024 182. kitabı
Okunma: 06 Aralık 2024 16:13
1890'lı yıllarda büyük bir ekonomik buhranın pençesinde can çekişen Amerika'da, 18 yaşında evinden kaçıp yollara düşen
Jack London
'ın tren yollarında geçen macerasını anlatır
Yol
kitabı. Kaçak bir şekilde trenlere binen London ve onun gibilere "hobo" denmektedir. Jack London'ın kondüktörlere, polislere yakalanmama; yakalansa bile hapishane de yaşadığı maceralarını okuduğumuz yarı otobiyografik bir kitap diyebiliriz Yol için. Jack London okumayı sevenlerin okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Onun aykırı ve dizginlenemez ruhunu bu kez denizlerde değil, tren raylarında yaptıklarıyla görüyoruz. Jack London'ın bu hoboluğu kapitalizm karşısında bir hayatta kalma mücadelesidir. Ve söylemeden geçemeyeceğim Jack London okumak isteyenler
Levent Cinemre
Levent Cinemre
çevirisinden okurlarsa çok memnun kalırlar. Jack London=Levent Cinemre olduğunu düşünüyorum. Kitabın sonundaki dipnotlardan ve açıklamalardan bile ne kadar kapsamlı bir çalışmanın ürünü olduğu görünüyor.
Puan vermedi·184 syf.·
2026 33. kitabı
“Köpeğe kemik vermek yardımseverlik değildir. Yardımseverlik, o köpek kadar aç olduğunda bile kemiği onunla paylaşmaktır.”(s.3)
Jack London
‘ın gençliğin ateşiyle yollara düştüğü ve bu başıboş yıllarını
Bercesteden
2026 30. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2026 14:40
harika bir anlatıcı.
Yol
otobiyografik romanı son derece zor ve acı bir hayatı bile ne kadar canlı, güçlü, hatta neşeli bir macera ruhuyla anlatıyor.
'ın
adlı
Dünya Klasikleri
2025 2. kitabı
Okunma: 06 Ocak 2025 12:19
Jack London
18 yaşında macera yaşamak için Hobo (gezgin/serseri) olarak yaşadığı macerayı anlatıyor. 'Yollara düştüm çünkü onlardan uzak duramıyordum, çünkü cebimde tren bileti parası yoktu, çünkü yaradılışım gereği ömrüm boyunca "hep aynı minvalde" yaşayabilecek biri değildim, çünkü... İşin aslı, yollara düşmek, düşmemekten daha kolaydı.' (syf-102) Trenlere atlayarak dilenerek geçirdiği günlerde gördüğü toplumsal sorunlardan da bahsediyor. 'Hayatta, anlattığımdan daha kötü hangi sayfalar vardır? ABD' deki çocuk işçiliği üzerine yazılan haberleri okuyun ve doğu,batı,kuzey,güney, neresi olduğu hiç farketmez, hepimizin, kar hırsıyla dolu olan bizlerin, hayatın Susquehanna' daki kadın dövme olayını içeren bu tek sayfasından çok daha kötü sayfalarının dizgincisi ve yayıncısı olduğumuzu görün' (syf-46) İlk sayfalarda sıkıldığım sonraki sayfalarda keyifle okuduğum bir kitap oldu. Tavsiye ederim.
Edebiyat & Roman
2025 78. kitabı
Okunma: 23 Aralık 2025 22:22
Jack London'ın hoboluk günlerinde yaşadıklarını anlatan bir eserdir. Hobo: trenlerin genellikle yük vagonlarında kaçak yolculuk ederek, gerekirse yürüyerek ülkenin bir yerinden bir yerine giden kişilere denir. En zor okuduğum -yani en az keyif aldığım, okurken yer yer sıkıldığım- kitabı olmasına rağmen, yazarı en iyi tanıdığım eseri diyebilirim bunun için. Hep insanlığa karşı bir öfke içinde gördüm onu. Hayvanlar üzerinden duygularını yansıtınca insanlığın hep en kötü yüzünü yansıtmaya gayret ediyor hissiyatı veriyor. Burda insanın zaafına, zayıflığına daha bir odaklanmış. Jack London her türlü deneyime, hisse, duyguya adeta aç gibi. Bir yerden sonra bunu tecrübe etmemek yeterli gelmiyor. Hobolukta çoğu duygunun bizzat tadına bakınca herhalde kalemi böyle kuvvet kazandı diye düşünmeden edemedim. Dondurucu soğuğun yakıcılığını, açlıktan kıvranmanın sancısını, korkunun tir tir titreten kontrolsüzlüğünü ve o hayata tutunma gayesinin bıktırmayan heyecanını bu yolda tecrübe ediyor. Açlığın insana neler yaptırabileceğini aç olmayan ne bilecek ki zaten... Her duygu yaşanınca, tanınınca tam anlamıyla ifade edilebiliyor. Bunu en yakıcı halinde yaşayan insan genellikle suskunluk perdesini çeker üstüne, kelimeler semtine uğramaz olur. Jack London bunların gönüllü anlatıcısı rolünü alınca herhalde ifade edilebilir olmuş. Kısacık hayata bunca kitap sığdırmak ancak böyle her şeye aç olmakla mümkün olabilirdi zaten. Anlatırken öyle süsleyip pazarlamaz okuyucusuna o duyguyu. En yalın haliyle gereken etkiyi yapıyor zaten satırlar.
2025 26. kitabı
Jack London deyince aklıma hep mücadele, hayal kırıklığı, sınıf çatışması ve o içten anlatımı gelir. Martin Eden hâlâ aklımdan çıkmaz. Bu yüzden Yol kitabına da büyük bir merakla başladım ama açık
YolJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20254,442 okunma
"Yol: Gerçek Bir Hayatın İzleri”
2026 8. kitabı
Okunma: 02 Mayıs 2026 21:04
Yol, Jack London’ın hayatından izler taşıyan, kurmaca ile otobiyografi arasında gidip gelen güçlü bir anlatıdır. Bu eser, klasik bir roman örgüsünden ziyade, yazarın gençlik yıllarında Amerika’yı bir
2026 5. kitabı
Okunma: 11 Mart 2026 06:31
Jack London bu kitapta, dönemin ekonomik krizini ve sert yasalarını anlatmış. London, ülkeyi gezen ve bu gezi sırasında farklı maceralar yaşayan hobolardan biridir. Hobolar trenlerle kaçak gezen, evsiz gezginlerdir. Birbirine her yerde sahip çıkan, kalabalık bir ordunun küçük parçalarıdır. O dönemde avarelik yapmak yasakmış ve polis gördüğü yerde hoboları yakalayıp tutukluyormuş. Parasız oldukları için, ihtiyaçlarını kapı kapı dolaşıp dileniyorlar. Trende ise kaçak yolculuk yaparken, frenciye yakalanmamak için bin takla atıyorlar. Jack London yaşadığı tüm zorlukları olabildiğince güçlü ve neşeli bir şekilde kitaba aktarmış. Ülkeyi gezerken hayatta kalabilmek için, insanlara bir sürü farklı hikayeler anlatmış. Bu hikayeler ise yazarlık hayatında ona fikir olmuş.
2025 47. kitabı
Okunma: 28 Kasım 2025 16:25
Jack London'ın en az okunan, ama yazarı seven ve hayatına dair daha fazla bilgi edinmek isteyen herkesin okuması gerektiğini düşündüğüm "Yol" kitabının yorumuyla geldim. ​Denizcilik, dövüş ve altın avcılığı yönlerini bildiğimiz London'ın, bu kitapta belki de hiç aklınıza gelmeyecek bir yönüyle, hoboluk ile geçirdiği yıllarını okuyoruz. ​Yani, London'ın yemek dilendiği ve frencilere (demiryolu polisine) yakalanmadığı sürece yük trenlerine atlayıp yaptığı yolculukları okuyoruz. Döneminde hoboluk yapanların sayısının azımsanamayacak kadar çok olduğunu ve trende frencilere yakalanmamak için büyük bir çaba verilmesi gerektiğini, bu deneyimlerin bizzat içinden gelen London'ın kaleminden okuyoruz. ​Okurken bazı kısımlarda sıkılsam da çevirmen notlarıyla okuyunca London'a hayran olmamak elde değil. Kısa ömrüne farklı coğrafyalarda farklı şekillerde kattığı tecrübeler gerçekten takdire şayan. Okuduğum diğer eserlerine göre bu kitabın dili daha sade ve akıcıydı; ama henüz yazarla tanışmadıysanız bu kitabı tercih etmeniz iyi bir karar olmayabilir.

Jack LondonYazar · 120 kitap
12 Ocak 1876’da San Francisco’da doğdu. Gerçek adı John Griffith Chaney’dir. Evlilik dışı bir çocuk olarak dünyaya gelen Jack London, soyadını, henüz sekiz aylıkken annesinin evlendiği John London adlı savaş gazisinden aldı. Maddi sıkıntılar nedeniyle küçük yaşta okulu bırakıp gazete satıcılığı, tayfalık, balıkçılık, istiridye korsanlığı, gazetecilik, sahil koruma devriyeliği gibi çeşitli işlerde çalıştı ve Amerikan işçi sınıfını tanıdı. 1894’te serserilik suçlamasıyla otuz gün hapis yattı. Hapisten çıktıktan sonra hayatını değiştirmek arzusuyla liseye kayıt yaptırdı. Lise öğrenimini bir senede tamamlayarak 1896 yılında Kaliforniya Üniversitesi’ne girdi. Bir dönem okuyabildiği üniversiteden maddi zorluklar sebebiyle ayrıldı. 1897’de Klondike bölgesinde altın arayanlara katıldı ama bir yıl sonra yine yoksul ve işsiz olarak geri döndü. Yoğun bir çalışma programı hazırlayarak şansını yazarlıkta denemeye karar verdi. Soneler, baladlar, nükteli fıkralar, anekdotlar, korku ve serüven öyküleri yazmaya başladı. 1909’da yazdığı Martin Eden bu dönemi yansıtması bakımından otobiyografik izler taşır. İlk kitabı Kurt Dölü (1900) büyük ilgiyle karşılandı. Aynı yıl Elisabeth Maddern ile evlendi ve bu evlilikten iki kızı oldu. Ancak bu beraberlik uzun ömürlü olmadı ve 1904’te sona erdi. Charmian Kittredge ile ikinci evliliğin ardından 1916’da Kaliforniaya’daki çiftliğinde hayatını kaybetti. London yazarlık kariyeri boyunca elliye yakın kitap yazdı ve döneminin en çok okunan yazarlarından biri oldu. Yazdıkları, yaşadıkları etrafında şekillenmiş, sosyalizmin de etkisiyle toplumcu bir dünya görüşüne ulaşmıştır. Başlıca eserleri arasında Beyaz Diş, Martin Eden, Uçurum İnsanları, Vahşetin Çağrısı yer alır.