Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

İnsan niye okur? Siz niye okuyorsunuz? Uygun olduğunuzda görüşlerinizi alabilir miyim?
··
131 görüntüleme
Oğuz Aktürk okurunun profil resmi
2013’de Krakow’daki Auschwitz-Birkenau toplama kamplarına gittiğimde ben de buna benzer bir soruyu aynen kendime sormuştum. “Bir insan niye bunu yapar? Niye gaz odası tasarlar? Niye masum öldürür?” O anda bir şeylere geç kaldığımı fark ettim, çünkü karşımda bilinmeyen ve spesifik bir durum vardı. Orada uzun süre kalmış olan Frankl’ın dediği gibi, hizmet edebileceğim davalar bulup kendimi daha çok unutabilmeyi öğrenmek için okuyorum sanırım. Çünkü biliyorum ki, dünyanın esas acıları varken kendi acılarım bir hiçten ibaret olacak. Ve dünyanın üzerindeki su kütlelerini ne zaman dünyanın gözyaşları olarak algılamaya başlarsak, o zaman da niye kitap okuduğumuzu fark etmeye başlıyoruz. Ben ise o gözyaşlarının içinde unutulan ve alışılıp bir süre sonra normalleştirilen şeyleri, kendi hafıza bahçemde bir çiçek olarak büyütebilmek için okuyorum.
Erhan okurunun profil resmi
Kendinizi adayabileceğiniz amaçlar için okuyorsunuz anladığım kadarıyla?
Yasemen okurunun profil resmi
Okumadan bu hayata nasıl katlanılır, bilmiyorum... Ortaokul ve lisede akademik başarısı olan bir öğrenci değildim... Üniversitede açıldım... Lâkin "kendimi bildim bileli" okuyorum... İlkokuldan beri, kitap okuma eylemi hayatımda hep oldu... Çantamda; cüzdanım, telefonum ve mutlaka bir kitabım olur... 😊 Eğer okula giderken, dışarı çıkarken yanıma kitap almadıysam, yoksunluk hissine kapılıyorum... Aynı anda üç-dört kitap okurum, alan içi ve alan dışı...
2 önceki yanıtı göster
Erhan okurunun profil resmi
Alışkanlık mı peki okumanızın sebebi?
3 sonraki yanıtı göster
Necip G. okurunun profil resmi
İnsan niye okur sorusunun yeryüzündeki okuyan insan sayısı kadar farklı cevabı vardır sanırım. ‘Ben neden okuyorum’a gelince; sanırım en büyük nedeni dayatılan tektip ve tekdüze yaşamdır diyebilirim. Çünkü hayatımın çok daha hareketli dönemlerinde, mesela fotoğraf makinem elimde karış karış İstanbul’u gezdiğim veya haber peşinde o şehirden bu şehire seyahat ettiğim dönemlerde okumak bu denli baskın bir ihtiyaç değildi hayatımda. Daha çok bir hobi, bilgiye ulaşma veya kafa dağıtma aracıydı. Çünkü farklı insanların, farklı kültürlerin, farklı coğrafyaların içinde olduğumda kitapların bana katacağı çeşitliliğe organik olarak ulaşabiliyordum. Ne zaman ki biz büyüdük ve dünya biraz daha kirlendi; aile kurmak, geçinmek, hayatta kalmak derdi ön plana geçti, işte o zaman hayat stabilleşmeye, durağanlaşmaya, sabitlenmeye başladı. Ve içinde bulunduğumuz çağın dayattığı, vahşi kapitalizm, tüketim toplumu, bireyselcilik ve değerlerin yok olması da bu sürece çanak tuttu ve hayatımıza sıkıcı, gri bir fon serdi. Çeşitlilik kayboldu, insanlar, mekanlar ve ilişkiler tektipleşti. İşte bu aşamada kitaplar yine kolay ulaşılan, cezbedici bir alternatif haline geldi. Oturduğunuz yerde, nispeten düşük bir maliyetle, fiziken olmasa da ruhen farklı insanların, farklı coğrafyaların, farklı yaşanmışlıkların içine girebilme imkanı sundu. Gidemediğiniz köylere götürdü, giremediğiniz denizlere soktu, tanışamadığınız insanlarla tanıştırdı. İki çift laf edecek birini bulamadığınızda sizinle sohbet etti, akıl verdi, dert dinledi... Kitap okurken kazandıklarımın beni bu hayata karşı koruduğunu düşünüyorum. Kaosun içinde kaybolmaya, savrulup gitmeye, vasatlaşıp değersizleşmeye çok müsait bir ortam var. Çevremde kitaba elini sürmeyen insanlarda çok rahat gözlemleyebiliyorum bunu... Ve ben, o insanlardan biri olmak istemiyorum...
4 önceki yanıtı göster
Erhan okurunun profil resmi
Böyle şeyler olmasa okuyamayacağız seni:) Her şey kötüye giderken tutunacak bir dal o zaman kitaplar sana göre. Aslında soruyu farklı sormam gerekliydi belki de, bu saatten sonra çevirmem mümkün olmasa da. Sana sorayım o zaman sadece. Kitap okumayı lezzetli kılan neydi sende başlarda? Başlarda derken sürekli okuma alışkanlığı kazandığın dönemi kastediyorum.
3 sonraki yanıtı göster
Bu yorum görüntülenemiyor
Bu yorum görüntülenemiyor
Ebru Ince okurunun profil resmi
Beni en mutlu eden eylem "okumak" .. :) Dizginlenemez merak duygumun yangınlarını söndüren su'dur "okumak" :) Geçmiş ve gelecekle ortak tarihte buluşmaktır "okumak" :) Milyonlarca kahraman, binlerce ülke tanımaktır :) Aşktır "okumak" savaştır ,zekadır :)) Sıradan yaşamdan uzaklaşıp ruhunla yelken açmaktır :)) "Okumak " Neden okuyorsun değil de sen neden okumuyorsun diye sorabilmektir "okumak " :))
Erhan okurunun profil resmi
En nitelikli okurdan 5+1 cevap, en çok hangisi cezbetmişti peki başlangıçta:)
3 sonraki yanıtı göster
ercanscgn. okurunun profil resmi
Hayata bakış açısını genişletmek, yeni pencereler açmak, yeni renklerle görmek, farklı sesleri de işitmek.
Gamze Ö. okurunun profil resmi
Bu soruyu cevaplayabilmem için çocukluğuma inmem lazım:)) Küçükken de kitapları severdim, hatta bir kitabımın vitrinin arkasına düştüğünü ve alamayınca da ağladığımı hatırlıyorum. İnsanlık için küçük ama benim için büyük bir olay bu çünkü dün ne yediğini unutan bir insanım ben:) Aileden birinin kitap okuduğunu görmek insanı etkiliyor. Babam ve ablam çok okurmuş ben hatırlamıyorum gördüğümü ama kitaplığımda kanıtları var:) Kitaplar hem gerçek hayattan kaçmaya hem de yeni dünyaları keşfetmeye yaradığından okuyorum sanırım. Bir de üşengeç, asosyal ve hayalperest bir insan olduğumdan kitaplara sığınmak kolaydı, klişe tabirle 'en iyi dost' oldu bana kitaplar. Kitaplar insanı terketmez, üzmez, insanla kavga etmez.. Tamam bazen karakterlere cidden saydırıyorum ama en azından cevap veremiyorlar bu yüzden gül gibi geçinip gidiyoruz..
Erhan okurunun profil resmi
Zaten olay çocukluğa döndürmekti:) Kaçış önemli bir güdü anladığım kadarıyla genel olarak, peki bir şey daha sorayım size, bu özelliğiyle kitapları da hayattan uzaklaşmamızı sağlayan, bağımlılık yapan, uyuşturan diğer keyif verici maddeler gibi değerlendirebilir miyiz? Mesela bir Madame Bovary ile Eroin benzer şeyler midir?
2 sonraki yanıtı göster
Neşe okurunun profil resmi
Gidilecek her yere gidemediğim, görülecek her şeyi göremediğim, benden farklı insanlar ne düşünür ve nasıl yaşar bilemediğim için okuyorum. Tüm bunları kitaplarda bulmayı umuyorum. En önemlisi de bilmediğimin farkındayım, azıcık da olsa bilebilmek için okuyorum.
Erhan okurunun profil resmi
Farklı dünyalar, farklı yaşamlar beki de en önemli etken , teşekkürler cevabınız için:)
1 sonraki yanıtı göster
95 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.