Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

1k İstanbul 23. buluşması | Okurlar neden çürür?
"Hiçbir kriterin olmadığı bir dünyada yaşamak isterdim... Hiçbir prensibin ve formun olmadığı bir dünya! Bir dünya ki, belirsizlikler diyarı; çünkü bizim şu ana dek yaşadıklarımız tamamen formlara, kriterlere bağlı o kadar yavan."
Emil Michel Cioran
Emil Michel Cioran
Biz de bu buluşmaya özel olarak Cioran'ın hangi kriterleri reddettiğine bir bakalım dedik. Neleri reddetmemiş ki Cioran? Kuralları reddedip bir sinist olmuş. Fikirlerin zamansallaşmasını reddedip zamanın ruhunu kendi kriterlerinden beklentisiz bir şekilde çoktan çıkarmış. Eylemsizliği eylemin üstünde tutmuş. Fikirlerin inanç halini almasına ise tamamen savaş açmış bir adammış bu Cioran. Yaşamı olumsuzlamadan duramazmış, çünkü içinde bulunduğu zaman da büsbütün kötülüklerin egemen olduğu bir çağmış. Olumlanacak bir şey yokmuş ki olumsuzlamadan durabilsin. Kurtuluşa duyduğu keskin bir inançsızlığı varmış, hatta kimilerine göre kitabında intiharın kaçınılmazlık olduğunu öğütlerken yazarın kendisinin intihar etmemesi bir çelişki iken kimilerine göre de Cioran karamsar olmak için değil, tamamen dönemindeki nihilizmi yansıtmak için yazarmış. Felsefe de böyleymiş ya, etimoloji olarak bilgelik sevdası demekmiş felsefe. Ama Cioran, Çürümenin Kitabı ile neyin bilgeliğine sevda duymuş olabilirdi? Eylemsizliğe mi? Çözüm aramak için uğraşmamaya çünkü çözümlerden umudu kesmeye mi? Sinizme mi? Nihilizme mi? Hobbes'un dediği gibi insanın doğası gereği bencil olmasına mı ya da Hobbes'un bu görüşüne karşı çıkanlara mı? Sartre’ın varoluşçuluğuna mı? Durkheim’in sosyoloji düşüncelerine mi? Ford’un seri üretim sistemiyle birlikte çağın içindeki duygunun ve insaniliğin silinmeye başlamasına mı? Nietzsche'nin üst-insanının tam zıttı olan Cioran'ın alt-insan tasarımına mı? Eylemsizlikle ve umutsuzlukla hiçliğe ulaşmaya mı? Stefan Zweig'ın dediği gibi "Dünyada hiçbir şey insan ruhunu hiçlik kadar baskı altına alamaz." alıntısına mı? Bilinçaltı ve insanın gizli kalmış, belirtmekten çekindiği duygularına mı? Dinlerin ve siyasi görüşlerin küreselleşme politikalarında iktidarlar aracılığıyla uyguladığı diktelere mi? Toplumun size dayatmak istediği normlara mı? Özcü karamsarlığa mı? Schopenhauer'e mi? Dünyada bugüne kadar intihar etmiş yazarlar olan Plath, Zweig, Woolf, London, Hemingway, Hidayet, Mishima, Pavese gibilerinin hepsinin içinde Ciorancı bir öz bulunmasından dolayı mı? Zaten biz de bu toplantıda Cioran'ın cevap aradığı bütün bu soru işaretlerine ünlemler, noktalar ve üç noktalar koyabilmek için düşüncelerimizi belirttik. Bu buluşmaya özel biraz çürümüş olabiliriz ama bir dahaki buluşmalarda yolumuza daha sağlam devam edeceğimizden emin olabilirsiniz! İşte o bir dönemin çürümesini kendi içinde sorgulayanlar:
Oğuz Aktürk
Oğuz Aktürk
Turhan Yıldırım
Turhan Yıldırım
https://1000kitap.com/h_sezen
Bülent
Bülent
https://1000kitap.com/MadameAdeline
Koray
Koray
Zihnisinir
Zihnisinir
Esas Adam
Esas Adam
Mehmet Cemre Özbek
Mehmet Cemre Özbek
Bukalemunus
Bukalemunus
Kartal Han Yılmaz
Kartal Han Yılmaz
https://1000kitap.com/beydervis
Bookworms
Bookworms
Seeker
Seeker
Merve
Merve
https://1000kitap.com/NormanBates
Özlem Köseoğlu
Özlem Köseoğlu
Berfin yılmaz
Berfin yılmaz
Sevtap Özay
Sevtap Özay
Özlem
Özlem
Eksik olan arkadaşlar varsa bildirirlerse ekleme yapabilirim. Toplu fotoğraflar: i.ibb.co/3BrQ9mx/Whats-A... i.ibb.co/dP3Sjs4/Whats-A... i.ibb.co/chBrxhL/Whats-A... Gelecek toplantı için kitap
Ahraz
Ahraz
,
Yılanların Öcü
Yılanların Öcü
ya da
Yaşamın Ucuna Yolculuk
Yaşamın Ucuna Yolculuk
kitapları arasından seçilecek. Seçildiği zaman buradan ileti ile duyurulacaktır. Tarih : 24 Kasım 2019, 14:00-17:00 Mekan: Akademi 1971 Kitabevi Cafe & Kütüphane, Kadıköy/İstanbul
··
162 görüntüleme
Bookworms okurunun profil resmi
Tüm katılımcı arkadaşlara çok teşekkür ederim,kitabı okumak biraz zor oldu fakat etkinlik gerçekten de çok faydalı ve güzel geçti.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.