Gönderi

ercanscgn. yorumladı.
İnsan niye okur? Siz niye okuyorsunuz? Uygun olduğunuzda görüşlerinizi alabilir miyim?
··
131 görüntüleme
Eylül Türk okurunun profil resmi
"Ne çocuklar gibi bir avuntu olsun diye okuyun, ne de muhterisler gibi kendinizi talime zorlarcasına, hayır, hayır; okuyacaksanız: şifa bulmak için okuyun!.." diyor Gustave Flaubert, kesinlikle katılıyorum kendisine... :)
Erhan okurunun profil resmi
Şifa bulacağımıza, daha iyi olacağımıza inandığımız için okuyoruz anladığım kadarıyla?
Nilüfer okurunun profil resmi
Çocukken başladım okumaya Mary ile gizli bahçeyi aradım, Ülkü ile çok çalışıp zorluklarla mücadele edip öğretmen oldum, Tom Amcanın kulübesine misafir oldum, Tom Sawyer ile maceralara atıldım. Babamın bana aldığı Bilinmeyenler ansiklopedileri ile uzaylılar ile ufolarla tanıştım, dünyadaki tüm garip olayları okudum. Bulunduğum dünyadan uzaklaşıp farklı dünyalara gittim, ne derdim sıkıntım varsa o an için unuttum. Önceleri sadece zevk içindi okumak şimdi daha çok öğrenmek için okuyorum. Asla olduğum yerde hiçbir şey yapmadan kalamam, bir şeyler öğrenmem gelişmem lazım. Bulunduğum şartlarda okumak bunu yapmanın en kolay yolu. :)
Erhan okurunun profil resmi
Zevk, öğrenmenin zevki, bağımlılık hatta, aslında hiç bir şey değişmedi belki, hala o küçük çocuk gibi maceramızı arıyoruz belki kitaplarda.
1 sonraki yanıtı göster
Fatma okurunun profil resmi
Tüm dünyadan kopup sadece okuduğum kitapla o an için yaşamak için... Okumak bana huzur veriyor. Ve kendimi her şeyden soyutluyorum..
Erhan okurunun profil resmi
Buradaki temel güdü de kaçış anladığım kadarıyla?
hypatia okurunun profil resmi
sadece tek bir hayatı tek bakış açısıyla yaşamış olmamak için..
duha 人 okurunun profil resmi
İnsan niye okur? Bu sorunun cevabı gerçekten çok uzun bu yüzden bunu pas geçiyorum. Diğer soruya gelecek olursak. Bilgi için diyemeyeceğim valla çünkü ben çoğunlukla zevk/haz için okuyorum :D
Meltem Zariç okurunun profil resmi
Yazmazsam delircektim demiş Sait faik. Benim meselemde öyle.. okumasam delircektim.
Erhan okurunun profil resmi
Başlangıç nasıl oldu peki? Düzenli okurluğa geçiş aşaması.
2 sonraki yanıtı göster
Handan okurunun profil resmi
Kitap okumak başlı başına yeni bir dünyaya girmek gibidir. İnsan okuyunca bazı kitaplara kendini buluyor. Farklı yaşamların, olayların 'da olduğuna tanık oluyor. Kitap okumadan geçen zaman bana israfmış gibi geliyo. Kitap sayesinde, huzurlu, eğlenceli, duygulu... gibi duygular içinde oluyorum. İyiki kitaplar var...
Erhan okurunun profil resmi
Bazen yeni dünyalara, bazen de yeni beyinlere giriyoruz kitaplarla. Huzurlu, mutlu olmak için yani hoşunuza gittiği için okuyorsunuz anladığım kadarıyla?
2 sonraki yanıtı göster
Adem okurunun profil resmi
İnsan neden okur sorusunun net bir cevabı olamaz sanırım çok değişik amaçlarla kullanılan bir eylemdir. Ben okuma alışkanlığını 8 yaşında sınıf öğretmenim sayesinde kazanan biri olarak ve lise üniversite eğitimimi de Türk dili ve edebiyatı öğrenimi içinde geçirmiş biri olarak bu konu hakkında birkaç cümle kurmak istiyorum. Ülkemizde bilinçli okur yazarlığın seviyesinin çok düşük olduğunu düşünüyorum. Belirli alanlarda gömülüp giden insanları bu sitede çok görüyorum evet tarih okumak önemlidir, dini içerikli kitaplar önemlidir, felsefe, sosyolojik kitaplar önemlidir lakin insanın estetik zevk alması da önemlidir. Yerli Tiyatro yazarlarımızın hali harap çoğu küskün bir şekilde hayata veda ettiler yaşayanlar da bu yozlaşmış topluluklardan da umudu kesmiş vaziyette. Popülerlik peşindeyiz sürü halinde okumlar yapıyoruz. Kendi kendimize kitap keşfedemez hale geldik bunun sebebi bilinçsiz okur olmamız Edebiyat kuramlarını bilmiyor ya da alt yapımızın olmamasından kaynaklanıyor. Dünya edebiyatının gelişim dönemlerini atlayarak post modern bir edebiyattan okumaya başlayan bir insanın o eserden edebi zevk almasını beklemek düşük bir ihtimaldir. E Oğuz Atay en popüler yazar ama Oğuz Atay'ın Tutunamayanlar'ı da en çok yarım bırakılan eser bunun sebebini kimse merak etmiyor. Yeni dünyalar keşfetmek, aydınlanmak, cahilliğimizi gidermek gibi klişe laflara pek katılmıyorum yönlendirilmiş okurlar ki onlar en tehlikeli kitlesel silahlardır. Eğitim müfredatı dışına çıkabilen kaç çocuk var eleştirel düşünme becerisi kazandırılan kaç çocuk var. Önüne her koyulanın doğru olmama ihtimalini düşünüp itiraz etmeyi öğrenen kaç çocuğumuz var. Okumak, evrensel bir dünya görüşüne katkı sağlayacaksa faydalıdır. Okuyan kişi belirli bir ideoloji esiri, belirli bir görüş kurbanıysa onun okuduğu kitaplar ona olumlu katkı sağlamış sayılmamaktadır. Evet bir dünya görüşümüz olmalı lakin bu görüş bizi başka görüşlere sahip insanlardan nefret etmeye yönlendirmemelı aksine her kesimden okumaya her türden okumaya çaba gösterip karşımızdaki insanın dünya görüşünün bize neden uymadığını gerekçelendirilmemiz gerekir bunu da bilinçli bir okur olarak başarabiliriz, okuma eylemini basit bir iki cümle ile geçiştirmek bana doğru gelmediğinden yazım uzun oldu kusura bakmayın.
1 önceki yanıtı göster
Erhan okurunun profil resmi
Yeterince açıklayıcı olmuş ama:) Olması gereken konusunda haklısınız kesinlikle. Ama bunun uygulanabilirliği ayrı bir konu. İnsanları okumaya teşvik etmek ayrı bir şey, onların bu dünyayla tek başına başa çıkmalarını sağlamak ise apayrı bir olay. Yol göstermenin olması mı gerekli illa? Sanmıyorum, ama bahsettiğiniz o bilince ulaşma dönemi mecburi yol ayrımlarıyla geçiyor bolca. Bir yerde fark ediyorsunuz belki hatanızı, ama geç oluyor bu çoğunlukla. Bir saatten sonra da zevk için yaşamaya/okumaya başlıyorsunuz. Şanslısınız erkenden yolunuzu çizebildiğiniz için.
hayallerkütüphanesi okurunun profil resmi
Okumaya başlama amacım, kızım doğdu ve ona örnek olmak istedim. Ama sonra işler değişti. Her kitap ayrı bir dünya oldu. Bittiğinde ayrı bir his ayrı bir ruh hali bıraktı. Kitaplar hayatımın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Artık kitap okumanın, kendim için yaptığım en güzel şeylerden biri olduğuna inanıyorum.
Erhan okurunun profil resmi
Güzel bir güdü, ben de aynı sebepten sigarayı bırakmıştım :)
saime okurunun profil resmi
Herkesin okuma sebepleri muhakkak ki birbirinden çok farklıdır. Ben kısaca şöyle kendimi ifade edeyim; Okumayı tercih ettiğim kitaplar ya tarihsel temellere dayanıyor ya da gerçek hayat hikayeler üzerine biraz kurgu eklenerek yazılmıştır. Bunları okumaktaki amacım, yaşamım boyunca deneyimleme şansı yakalayamayacağım fiziksel ve mental tecrübeleri empati yolu ile tecrübe edip kendimi kişisel ve duygusal olarak geliştirmektir.
Erhan okurunun profil resmi
Gelişim için, mantıklı bir sebep. Peki nasıl başladınız sürekli okumalara, bir plan mı yaptınız ilk aşamada?
5 sonraki yanıtı göster
93 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.