Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Reklam
Retorik Üstüne alt başlığı taşıyan Gorgias'da, Kallikles, Khairephon, Gorgias, Polos ve Sokrates, halka söylev ve sözü bir yönetim biçimi haline getirme sanatı olarak da tanımlanan retoriği hemen her açıdan, ama özellikle de siyasal ve ahlaksal değeri açısından ele alıp tartışırlar; bu tartışmalarda Sokrates'in retorik konusundaki öğretisinin, sofistlerin retorik hakkındaki görüşleriyle çatıştığı görülür.
Peki, iki insanin aynı konuyla ilgili iki iddiası birbinine tamamen zıt olduğunda Protagoras ne diyecektir? Hiçbir şey! Protagoras'a atfedilen bir diğer cümleye göre “Birbirine zıt olan iki görüş aynı ölçüde doğrudur”. Herhalde bu son ifade Protagoras'in şüpheciliğinin aşırılığını gayet iyi bir şekilde göstermektedir. Yine bir Sofist olan Gorgias'in şüpheciliğinin ne kadar aşırı boyutlara uzandığını ise ona mal edilen birbirini izleyen su üç görüşünden çıkarabiliriz: "Hiçbir şey yoktur, olsaydı bile bilemezdik; bilseydik bile başkasına iletemezdik".
Gorgias adlı diyalogunda Platon, kendi alter-egosu ve ideal insanı Sokrates'e şöyle dedirtir: "Dünyanın hedeflediği onurlar benim için birer hiç; ben yalnızca hakikati bilmek istiyorum." Burada açıkçası cesur ve hatta gözükara bir değer yargısı veriliyor; basit uygulamacılığa bir tokat indiriliyor.
Sayfa 64
Gorgias rakipleriniz alay ettiği zaman sizin ciddi, ciddi oldukları zaman ise alayla karşılık vermeniz gerektiğini söyler. Aslında doğru söylemekteydi.
Sayfa 214Kitabı okudu
Reklam
onu bilgelikten erdemden saptıran, hızındaki yavaşlık değil, kötülük duygusudur.
Ah bu Sokratik düşüncenin sofist düşmanlığı :)
Sokrates ve ardılları, kendilerini Sofistlerden ayırmak için, kendilerine philosophos, yani bil­giseven derken, Sofist lsokrates ve Gorgias'ın öğrencileri de kendilerini suçlayan Platon'u aynı aşağılayıcı anlamıyla Sofistlikle suçlayıverirler! Aslında Sofistler, her nasıl aşağılanmaya ve küçümsenmeye çalışılırsa çalışılsın, bizatihi bu aşağıla­ ma çabasının varlığı bile, onların Yunan düşünüşünde önemli bir yerleri ve etki­leri olduğunu göstermektedir. Yoksa Platon ve Aristoteles, eğer gerçekten zengin genç delikanlıların avcısı olmaktan öteye gitmeyen Sofistler için onca şey yazmış­ larsa, emeğine yazık olanlar Sofistler değil, Platon ve Aristoteles'tir.
1.000 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.