Hz. Hamza'nın Müslüman Olması
Onun iman etmesiyle din-i İslâm pek ziyade kuvvet buldu. Ehl-i İslâm fevkalâde memnun oldu; bu ise Kureyş'e pek ziyade güç geldi.
Sayfa 81
Ubeydullah b. Utbe (r.h), Ömer b. Abdülaziz'e şu beyitleri yazdı: "Nezdinden sûreler inenin adıyla, O'na hamd ile, Ey Ömer! Eğer veda edeceğini biliyorsan Dikkatli ol! Çünkü ancak dikkatli olan kâr eder. Sıkıntılara karşı metin ol ve rıza ile boyun eğ. Sana istemediğin şeyleri getirse de kader! İnsanoğlunun katışıksız sevinci mi var? Bir mutluluk, Varsa eğer... Onu takip eder üstüste kederler!".
Sayfa 219·Kitabı okuyor
Reklam
Sevgi insanın cismani mövcudluğuna nə qədər az yönəlsə,onun mənəvi mahiyyətinə bir o qədər dərindən nüfuz edir,onun “mövcudluğu” , onun “buradakı mövcudluğu” və ümumiyyətlə cismani iştirakı da bir o qədər əhəmiyyətsiz olur.
H.Z. Yiğitler'in bu kitabını okumadan önce, ben de Hayyam'ın Türkçe Yüzü adlı ilk kitabımın adının altına Hayyam'ın (üçyüzü ve içyüzü) yazmış; kitabımı da Matematikçi, Felsefeci ve Şair üç yüzü ile hep bana baktığını hissettiğim Hayyam'ın 3 yüz (300) rubaisinden oluşturmuş ve 3 sayısının Hayyam için önemine de şu satırlarla değinmiştim: Sıfır (0)'dan 3'e kadar sayıların dili ve anlamı, bence şudur: Sıfır sayısı 'Hiç'liği, 1 sayısı 'Tek'liği, 2 sayısı 'Çok'luğu, 3 sayısı da "Çok'luk İçinde Tek'liği" belirtir. Hayyam'ın, Tek'lik-Çok'luk-Zıt'lık ve Dünya-Cennet-Cehennem gibi üçlemelerinden yola çıkarak; 3 sayısının Hayyam'ın dünyasında ve yaşamında çok özel bir yeri olduğuna inanıyorum. Bu nedenle de, 3 sayısının önemini ve özelliğini matematikçi Hayyam'a yakışır bir şekilde verebilmek için çok çaba sarfettim.
Üç Sayısının Özelliği, Anlamı ve Önemi
Bu külliyat için incelediğim kaynaklardan birinde, H. Zekâi Yiğitler'in kitabının 5. sayfasında, şöyle bir saptama var: Hayyam için sevginin üç öğesi bulunmaktadır: Yaşamı düzenli ve mutluluk sağlayıcı bir niteliğe kavuşturmak; tüm insanlarla uyum içinde bulunmak ve özlemleri usun ölçülerine göre gerçekleştirmeye çalışmak. Bu üç öğeden birisinin noksanlığı, kişiyi kaygıya, karamsarlığa, güvensizliğe sürükler. Bunun sonu da bunalımdır... Şiiri bütünlüğe ulaştıran uyum, ölçü ve anlam gibi üç öğe vardır. Bu üç öğenin birliğe ulaştığı şiir başarılıdır, etkilidir. Diğer yandan, bu üç öğenin sergilenmesini sağlayan başlıca varlık dildir; dille ortaya konulan sözcüklerdir. Ömer Hayyam'a edebiyat alanında ününü sağlayan dörtlüklerde bu üç öğenin oluşturduğu birlik ve bütünlük belli başlı etkendir. (H.Z. Yiğitler; Sfy:5) H.Z. Yiğitler'in bu kitabını okumadan önce, ben de Hayyam'ın Türkçe Yüzü adlı ilk kitabımın adının altına Hayyam'ın (üçyüzü ve içyüzü) yazmış; kitabımı da Matematikçi, Felsefeci ve Şair üç yüzü ile hep bana baktığını hissettiğim Hayyam'ın 3 yüz (300) rubaisinden oluşturmuş ve 3 sayısının Hayyam için önemine de şu satırlarla değinmiştim: Sıfır (0)'dan 3'e kadar sayıların dili ve anlamı, bence şudur: Sıfır sayısı 'Hiç'liği, 1 sayısı 'Tek'liği, 2 sayısı 'Çok'luğu, 3 sayısı da "Çok'luk İçinde Tek'liği" belirtir. Hayyam'ın, Tek'lik-Çok'luk-Zıt'lık ve Dünya-Cennet-Cehennem gibi üçlemelerinden yola çıkarak; 3 sayısının Hayyam'ın dünyasında ve yaşamında çok özel bir yeri olduğuna inanıyorum. Bu nedenle de, 3 sayısının önemini ve özelliğini matematikçi Hayyam'a yakışır bir şekilde verebilmek için çok çaba sarfettim.
Reklam
Reklam