Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hamide Betül

Ebû Sâbit, Ebû Said ve Ebû Velid künyeleriyle tanınan ve Bedir mücâhidlerinden olan Sehl b. Huneyf (r)'den rivayet edildiğine göre Nebî (s) şöyle buyurdu: "Bütün samimiyetiyle şehid olmayı isteyen kişiyi Allah, yatağında ölse bile, şehidler derecesine yükseltir."
Sayfa 56 - Müslim, Imâre 157. Ibni Máce, Cihad 15Kitabı okuyor
Reklam
Enes b. Malik (r) şöyle dedi: "Şu an siz kıl kadar bile önemsemediğiniz birtakım işler yapıyorsunuz ki, biz onları, Resûlullah (s) zamanında helâk edici büyük günahlardan sayardık."
Sayfa 60 - Buhari, Rikak 32Kitabı okuyor
Ebû Yâ'lâ Şeddâd b. Evs (r)'den rivayet edildiğine göre Nebi (s) şöyle buyurdu: "Akıllı kişi, kendine hâkim olup kendini hesaba çeken ve ölüm sonrası için çalışandır. Zavallı kişi de, arzu ve heveslerinin peşine düşüp Allah'tan olmayacak şeyler isteyendir."
Sayfa 62 - Tirmizi, Kıyamet 25. Ibni Mace, Zühd 31Kitabı okuyor

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Ümmü Seleme (r)'den rivayet edildiğine göre Nebî (s) evinden çıkarken şöyle dua ederdi: "Bismillahi tevekkeltü alallah, Allâhümme inni eûzü bike en edille ev udalle ev ezille ev uzalle ev edlime ev udlame ev echele ev yüchele aleyye: Allah'ın adıyla çıkıyorum, Allah'a dayanıp güveniyorum. Allah'ım, sapmaktan veya saptırılmaktan, ayağımın kaymasından veya kaydırılmasından, haksızlık yapmaktan veya haksızlığa uğramaktan, câhilce davranmaktan veya bana câhilce davranılmasından sana sığınırım."
Sayfa 70 - Ebû Dâvûd, Edeb 103; Tirmizi, Daavat 34; Ibni Máce, Duâ 18Kitabı okuyor
Yaşamak, yitirmenin acısını çekmektir.
Reklam
Anlam, ölümdür. Ancak ölümü unutmayan; onu bir anlam temeli olarak, kendi dayanağı olarak, sürekli 'canlı' tutan bir yaşamdır, anlamlı yaşam.
Yaşama itici gücünü veren, ölümdür. Ölüm olmasaydı, yaşam içeriksiz -anlamsız - olurdu. yaşamın her önemsiz, küçük, ufacık olayı, bir yaşam olayı olarak, ölüm olgusuna dayanır.
Ölümü bilen, onun bilincinde olan bir yaşam, yaşam sürecinin her anında ölümü yaşama katarak, yaşamı bilinçli kılar - ölümü yaşamdan koparmadan, ama ölümün yaşamı kaplamasına da izin vermeden, ölümü, her an, yaşam kılar.
"Ama ölümden ürkerek kendini çoraklaşma karşısında saf hâliyle koruyan yaşam değil, ölüme katlanarak kendini onun için de elde eden yaşamdır, tinin yaşamı. Tin, kendini mutlak kopmuşlukta bulmakla kazanır ancak, kendi hakikatini." Hegel
... Bu nedenle yüz savaşta yüz zafer kazanmak en mükemmeli değildir. En iyisi savaşmadan baş eğdirmektir.
Reklam
Kargaşa düzenden doğar, korku cesaretten doğar, zayıflık güçten doğar. Düzen [ya da] düzensizlik sayıdadır [örgütlenmededir]. Cesaret [ya da] korkaklık tavırdadır. Güçlülük [ya da] güçsüzlük görünümdedir. Bu nedenle düşmanı yönlendirmeyi iyi bilenler yanıltıcı bir görüntü verir [ve] düşman buna kesinlikle kanar. Onu küçük avantajlar vererek harekete geçirir [ve] askerleriyle [saldırıya geçmeyi] beklerler.
Savaşı hakkıyla sevk ve idare etmesini bilen kişiler, ahlaki kurallara ve disipline bağlı kalır, böylece zafer ve yenilginin kaderini tayin eder. Askerlikte kuralın birincisi ölçü, ikincisi nicelik, üçüncüsü hesaplama, dördüncüsü tartı, beşincisi zaferdir. Toprak ölçüyü, ölçü niceliği, nicelik hesabı, hesap zaferi tayin eder.
Yemle ve kandır, kargaşa çıkart ve ele geçir, dirençliyse ona göre hazırlan, güçlüyse ondan sakın, sinirliyse onu kızdır, tevazu göster ki gerçek sanıp mağrurlaşsın, dinleniyorsa rahatsız et, aralarında birlik varsa ayır, ona hazırlanma fırsatı vermeden saldır, beklemediği anda ortaya çık. Bunlar savaş erbabının başarı sırlarıdır, önceden kestirilemez.
22. Unutma o günü ki onları hep birden toplayacağız; sonra da Allah'a ortak koşanlara "Nerede boş yere davasını güttüğünüz ortaklarınız?" diyeceğiz. 23. Sonra onların mazeretleri "Rabbimiz Allah'a andolsun ki biz ortak koşanlar olmadık demekten başka bir şey olmadı. 24. Gör ki, kendi aleyhlerinde nasıl yalan söylediler ve (tanrı diye) uydurdukları şeyler kendilerini nasıl bırakıp gitti!
en'âm suresi 22-24Kitabı okuyor
2.660 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.