Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Tam Metin
(Çok uzun bir sessizlik) Ama senin dostların var. (Uzun bir sessizlik) Çok dostun var. Onların sana bu kadar koltuk çıkmaları için ne veriyorsun onlara?
Osmanlı ve İsraf Gerçeği
-Tevazu- Osmanlı İmparatorluğunun sarayları ve şaşaası üzerine çok söz söylenir. Geçmişi karalamak isteyenlerin saray müsrifliği ve harem masallarını dillendirmeleri abartılmış yaklaşımlardır. Okul kitaplarında "Maliyenin iflası ve saraylar" gibi anlatımlar ne kadar geçerlidir. Yurttaşlarımız, son on yılda Avrupa'nın ve Rusya'nın başkentlerini gezmeye başladıktan ve buradaki saray ve kasırları gördükten sonra mukayeseyi daha iyi yapmaktadır; 19. yüzyılın Osmanlı devlet tüketimi diğer büyük devletlerle mukayese edilemeyecek ölçüde mütevazıdır. Topkapı Sarayı, Fransızların, Rusların devasa saraylarına nazaran çok çok küçük kalır. Ancak sarayımız hoş bahçeleri, enfes mimarisi ve etkileyici konumu ile güzeldir ve sarayımızda kimilerinin sandığı gibi abartılı lüks bir hayat ve israf söz konusu değildir.
Reklam
4.48 Psikoz Tam metin
(Çok uzun bir sessizlik) Ama senin dostların var. (Uzun bir sessizlik) Çok dostun var. Onların sana bu kadar koltuk çıkmaları için ne veriyorsun onlara?
Binbaşı, kalın kaşlarından birini kaldırdı. "Bir İngiliz beyefendisinin aptalların içini gıcıklasın diye baştan savma biçimde yazdığı şu saçma kitaplardan mı bahsediyorsun? Öyle palavraları niye okuyasın ki?" "Merak tabii ki. Muhafazakâr genç bir kadın belli konular hakkında gerçeği başka nasıl öğrenebilir ki?" Binbaşı içten bir kahkaha attı. "Gerçeği harem hikâyelerinden öğrenebileceğini mi sanıyorsun? Onların yarısı yalan yarısı ise abartıdır."
Sayfa 111Kitabı okudu
168 syf.
8/10 puan verdi
Bilhassa anlatım üslubuyla hayran kaldım Sayın Livaneli'nin bu kitabına. Bizlere, Habeşi zenci bir kölenin hatıratları görünümünde ve onun ağzıyla hikaye ettiği Osmanlı sarayının özellikle Harem kısmının bilinmeyen yüzünü yansıtıyor. Anlatım dili çok çok güzel olmakla beraber, bazı anekdotlar da hikayenin içindeki tarihsel öğretileri de çok verimli. Kitabı okurken kafanızda devamlı çözümlemeye çalıştığınız şey "zaman" oluyor. Acaba bu hangi hükümdar, hangi devir, hangi zaman, hangi valide sultan ? Zaman zaman bazı ip uçlarından yararlamak isteseniz de aslında her devirdeki gerçeği anlatıyor. Beğeni ile okudum. Teşekkürler Livaneli...
Engereğin Gözü
Engereğin GözüZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 201916,2bin okunma
Geri14
74 öğeden 61 ile 74 arasındakiler gösteriliyor.