Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Entropi,bir düzeni olan her şeyin zaman geçtikçe daha düzensiz olacağı anlamına gelir.
Sayfa 47 - AlfaKitabı okudu
"Büyük Birleşik Teoriler'e göre (Grand Unified Theory), sıradan maddenin çoğunluğunu oluşturan protonların, kendiliğinden karşı-elektron (pozitron) gibi daha hafif parçacıklara dönüşebileceğini kuram tarafından öngörür. Böyle bir olayın gerçekleşebilmesinin nedeni, büyük birleşim enerjisi düzeyinde bir kuark ile karşı-elektron (pozitron) arasında bir ayrım olmamasıdır. " Bu tür teorilerde, kuarklar ve leptonlar arasındaki farkların kaynağı, farklı birleşimlerdeki aynı temel parçacıkların oluşumlarına dayanabilir. Örneğin, bazı Grand Unified Theory modellerinde, kuarkların ve leptonların her ikisi de SU(5) gibi birleşik bir simetri grubu altında birleşirler ve bu grup altında simetrik olarak birbirlerine dönüşebilirler.
Sayfa 87 - Milliyet YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
How does the Earth orbit around the Sun?
Çekim alanlarına tanecik gözlükleri arkasından bakarsak iki madde parçacığı arasındaki çekim kuvvetinin, gravition (varsayılan kuvvet taşıyan parçacık) tarafından taşındığını zihnimizde canlandırabiliriz. Bu parçacığın kendine özgü bir kütlesi olmadığı için taşıdığı kuvvet uzun menzillidir. Dünya ile Güneş arasındaki çekim kuvveti, bu iki cismi oluşturan parçacıkların aralarında gravition değiş-tokuşu olarak görülebilir. Değiş-tokuş edilen parçacıklar gerçek olmamalarına karşın ölçülebilir bir etki yaratırlar. Dünya'ın Güneş etrafında dönmesine neden olurlar!
Sayfa 82 - Milliyet YayınlarıKitabı okuyor
Kuvvet taşıyan parçacıkların (bozonlar, gluon, foton, gravition) önemli bir özelliği dışlama ilkesine uymamalarıdır. (Aynı kuantum durumunda ve hızda bulunabilirler. Bunun nedeni, bu parçacıkların tümünün spin gibi kuantum sayıları açısından tamamen farklı olmalarıdır.) Bu, değiş tokuş edilen kuvvet parçacığı sayısının sınırsız olduğu böylece çok büyük kuvvetleri doğurabilecekleri anlamına gelir. Kuvvet taşıyan parçacıkların kütlelerinin büyük olması durumunda ise, onları yayınlayıp uzun mesafeler boyunca değiş-tokuş etmek zor olur. Öte yandan, kuvvet taşıyan parçacıkların kendi kütleleri yoksa (gluonlar ve bazı bozonlar kendi kütlelerine sahiptir) uzun menzilli olabileceklerdir.
Sayfa 81 - Milliyet YayınlarıKitabı okuyor
"Pauli'nin dışlama ilkesine göre; iki ya da daha çok benzer parçacık (elektron, kuark, nötrino) aynı duruma sahip olamazlar. Yani belirsizlik ilkesinin tanımladığı sınırlar içerisinde hem aynı konumda hem de aynı hızda bulunamazlar. Eğer madde parçacıkları birbirlerine çok yakın konumdalarsa, aynı hıza sahip olamayacakları için aynı durumda uzun süre kalamayacaklardır. Eğer Dünya, Pauli'nin dışlama ilkesi olmadan yaratılsaydı, kuvarklar birbirlerinden ayrı ve kesin tanımlı proton ve nötronları oluşturamazdı. Proton ve nötronlar da elektronlarla birlikte atomları oluşturamazdı. Hepsi, oldukça düzgün ve yoğun bir çorba oluşturmak üzere bir araya çökerdi."
Sayfa 80 - Milliyet YayınlarıKitabı okuyor
75 syf.
·
Puan vermedi
Eğer bilime karşı bir ilginiz var ise yada evrene karşı bir ilginiz var ise okumanız gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Karadelikler hakkında bir çok bilgi edineceksiniz ve bu uzun bir kitap da değil yani sıkılacağınızı sanmam.
Kara Delikler
Kara DeliklerStephen W. Hawking · Alfa Yayınları · 20202,926 okunma
Reklam
Could we say Paul Dirac > Einstein? No. They are both wonderful people.
Paul Dirac'ın kuramı, quantum mekaniği ve genel görelilik teorisinin her ikisiyle de uyumlu olan kendi türünden ilk kuramdı.
Sayfa 80 - Milliyet YayınlarıKitabı okuyor
Einstein'ın Genel Görelilik Kuramı evrenin büyük ölçekteki yapısına hükmediyor gibidir. Kuantum mekaniğinin belirsizlik ilkelerini hesaba katmaz. Gözlemlerle herhangi bir çelişkiye düşmemesinin nedeni, normal olarak algıladığımız kütle çekim alanlarının çok zayıf olmasından kaynaklıdır. Ancak tekillik teoremleri, en az iki durumda "kara deliklerde" ve "büyük patlamada" çekim alanlarının çok şiddetli olacağına işaret ediyor. Böylesi şiddetli alanlarda Genel Görelilik kendi yıkılışının haberini veriyor, bu durumlarda tanecik mekaniğinin etkileri daha önemli olmalıdır.
Milliyet YayınlarıKitabı okuyor
Hawking's Criticism to his Singularity Theorem on Big Bang Theory
1970'te Penrose ile birlikte, genel göreliliğin doğruluğu ve evrenin gözlemlediğimiz kadar madde içermesi koşuluyla bir büyük patlama tekilliğinin olmuş olması gerekliliğini kanıtlayan bir makale yayınladık. (Singularity Theorem) Ben bu arada düşüncemi değiştirmiş olduğumdan şimdi diğer fizikçileri evrenin başlangıcında bir tekillik olmadığına inandırmaya çalışıyorum. Kuantum mekaniği hesaba katıldığında evrendeki tekillik (singularity) yok olmaktadır.
Sayfa 63 - Milliyet YayınlarıKitabı okuyor
Burada vurgulamak istediğim şudur: kara delikler tamamen kara değildir. Daha önce zannedildiği gibi bunlar ebedi hapishaneler değildir. Kara deliklerden bir şeyler kaçabilir, hem bu evrene hem de belli bir olasılıkla başka bir evrene. O zaman eğer bir kara deliğin içindeyseniz umutsuzluğa kapılmayın, dışarı çıkış olanaklıdır!
Sayfa 69 - Alfa BilimKitabı okudu
Reklam
Tamamen belirlenimci bir evren görüşüne sahip bir kurama göre, eğer ansiklopedideki mürekkebi ve kağıtları oluşturan moleküllerin içlerindeki her bir atomun konumunu ve özelliklerini bilirseniz, yakılmış ansiklopediyi tekrar eski haline geri getirebilirsiniz.
Sayfa 67 - Alfa BilimKitabı okudu
Bir bilimsel yasa eğer sadece doğaüstü bir varlık izin verdiği sürece geçerliyse o zaman gerçek bir bilimsel yasa olmaz.
Sayfa 63 - Alfa BilimKitabı okudu
Bazı kuramlara göre deneyimlediğimiz evren, on ya da on bir boyutlu uzayın sadece уüzeyindeki dört boyuttur. Yıldızlararası filmi bunun nasıl olabileceği hakkında bir fikir verir. Bu ek boyutları göremeyiz çünkü ışık bunlar arasında yayılmaz, sadece evrenimizin dört boyutu arasında yol alır. Öte yandan kütleçekim kuvveti ek boyutları etkiler ve oralarda, evrenimizdekinden çok daha fazla büyüktür. Bu nedenle de küçük bir kara deliğin ek boyut-larda oluşması çok daha kolaydır.
Sayfa 61 - Alfa BilimKitabı okudu
Belli bir kütle, açısal momentum ve elektrik yüküne sahip kara delik oluşturacak farklı düzenlenimlerin sayısı, çok büyük miktarlarda olsa da sonsuz değildir. Jacob Bekenstein, bu sonlu sayıda düzenlenimden kara deliğin entropisini hesaplamanın olanaklı olduğunu gösterdi. Ortaya çıkan, çöküş sonucu kara delik oluşurken kaybolacak bilgi miktarının ölçüsüydü.
Sayfa 50 - Alfa BilimKitabı okudu
Heisenberg
Ünlü Alman fizikçi Werner Heisenberg tarafından 1920'lerde ortaya atılan belirsizlik ilkesi, temel parçacıkların konumunu tam bir kesinlikle belirleyemeyeceğimizi söyler. Newton'ın düzenli evreninden çok farklı olarak, kuantum boyutlarda doğada bir bulanıklık vardır.
Sayfa 50 - Alfa BilimKitabı okudu
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.