Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
...Halbuki, jelatini ithal ettikleri ülkelerde, bu ürünün üretiminde domuzdan köpeğe, kediden at, eşeğe kadar çeşitli hayvanların kemik ve derileri kullanılmaktadır. Eti helal hayvanların deri ve kemikleri kullanılsa bile, kesim şartları sebebi ile yine de Müslümanın kullanması helal olmaz.
Reklam
Müslümanlar! Hazır Gıdalarınıza Lütfen Dikkat Ediniz!
Ülkemizde, yediklerimiz, içtiklerimiz helal mi, haram mı? sorularına cevap arayan kitabımızın ilk baskısının yapıldığı 1986 yılından bugüne tam 28 yıl geçti. Ancak, maalesef bir Müslüman için yediklerimiz içtiklerimiz üzerindeki HELAL Mİ? HARAM MI? tehlikesi ve karmaşası henüz giderilmiş gözükmemektedir.
MARKETLERDEN HELAL GIDA ÜRÜNLERİNİ NASIL SEÇECEĞİZ?
Bugün, ister ülkemizde, ister bir başka İslâm ülkesinde ve isterse herhangi bir gayr-i müslim ülkesinde yaşayan bir Müslüman için marketlerin raflarını dolduran gıda maddeleri önemli bir farklılık arz etmemektedir. Hemen hemen hepsinin etiketlerine bakıldığında "içindekiler" başlığı altında ekseriyetle manalarını bilmediği, kelimeler ve işaretler yer almaktadır...
Bütün Müslümanlar Tarafından Kaçınılması Gereken Maddeler:
1- Alkol (Etanol, Etil Alkol) 2- Katı Yağlar (Koko, palm gibi bitkisel ve katışıksız tereyağlar hariç) 3- Tütsülenmiş domuz eti (Bacon) 4- Enzimler (Mikrobiyel enzimler hariç) 5- Jelatin (eti helal ve helal kesim hayvan jelatini hariç)
Müslüman Kardeşim; Alışveriş Yaparken Şunlara Dikkat Et!
1- Satın alacağınız ürünün içindeki maddeleri belirten etiketinin bulunduğundan emin olun. Etiketi olmayan ürünü satın almayınız. 2- Daima etikette yazan maddeleri tek tek kontrol edin. Sakıncalı madde bulunan gıda maddesini satın almayınız. 3- Helal kesim et ürünü sattığından kesin olarak emin olmadığınız market veya kasaptan et almayınız. 4- Mc Donalds, Burger King, Pizza Hut gibi fast-food lokantalarda çok dikkatli olun. 5- En son açıklanmış helal-haram katkı maddeler listesini sitemizden temin ediniz. 6- Özellikle şu ürünleri satın alırken dikkatli olun: Et ürünleri, peynirler, cipsler, kekler, pastalar, yemekler, margarinler, yoğurtlar, yağda kızartmalar, hazır çorbalar, krem şanti, soslar, çikolatalar, şekerlemeler, dondurmalar. 7- Bilmediklerinizi sağlam bilgi kaynaklarına ulaşarak öğrenmeye çalışınız. 8- Takva üzere yaşamak istiyorsanız, emin olmadığınız gıda maddelerini satın almayınız.
Reklam
PEYNİR ALTI SUYU HELAL MİDİR?
Bazı ürünlerin etiketlerinde "Peynir altı suyu" katkı maddesi olarak belirtiliyor. Bu katkı maddesi helal midir? Diye soran kardeşlerimiz. Peynir altı suyu, sütün kesilmesi ya da peynirleşmesi sonunda arta kalan sulu kısmıdır. Sütün peynir haline gelmesi için mesi için kesilmesinde enzim ve maya kullanılmaktadır. Bu enzim ve mayalar, yenmesi haram kılınmış hayvanlardan elde edilmiş ise bu yolla elde edilmiş peynirlerin yenmesi haram olduğu gibi, artık olarak elde edilen "Peynir altı suyu" da tabii olarak haram olacaktır. Etiketlerinde bir açıklama olmayan gıda maddeleri de maalesef en azından süpheli olmak durumundan kurtulamayacaktır.
Yeniden Gıda Raporu
Yeniden Gıda Raporu
MONOSODYUM GLUTAMAT HELAL Mİ?
Monosodyum glutamat a yın baharatı adı da verilir. Gıdalara et lezzeti vermek, diğer tabii gıda tatlarını arttırmak ve tütünün tadını ıslah etmek için kullanılır. Bitkilerden elde edilmektedir. Çalışmalar göstermiştir ki glutamat, vücutta, sinir sisteminin normal fonksiyonlarında önemli bir rol oynamaktadır. Bazı kobaylarda beyin hasarına sebep olduğuna inanılmaktadır. Ayrıca, en önemli Çin yemeklerinde, umumiyetle MSG nin kullanıldığı Çin lokantalarında yemek yiyen pek çok insanın yemekten sonra baş ağrısı ve göğüs sancılarına maruz kaldığı rapor edilmiştir. Bir başka çalışmada da MSG ile muamele olduğu zaman dişilerde hamilelik, erkeklerde de döllenme gücünün azaldığı gösterilmiştir. Buna rağmen, FDA (Food and Drug Administration) MSG'yi bebek gıdalarının dışında pek çok GRAS gıda ürünlerinde (Genel olarak emniyetli tanınma) olarak tanımlamıştır.
Yeniden Gıda Raporu
Yeniden Gıda Raporu
Notlar
Krem Tartar Ve Tartarik Asit Helal Midir l?
Yeniden Gıda Raporu
Yeniden Gıda Raporu
TABİİ TAT VERİCİLER (NATURAL FLAVOURS) HELAL MİDİR?
Tat vericilerin tamamı helal değildir. Bazı tat vericiler domuz veya sığırdan yapılmaktadır. Bazı tat vericiler de alkolde eritilerek piyasaya verilmektedir. Ürün etiketlerinde maalesef ne tabii ne de sentetik tat vericiler için endişelerimizi giderecek bir açıklama yer almamaktadır. Bu sebeple, ürün en azından bizim için şüpheli hale gelmektedir. Araştırıp, sorgulamadan kullanmamak daha iyi olur.
Yeniden Gıda Raporu
Yeniden Gıda Raporu
Reklam
Kalsiyum Karbonat Helal Midir?
Diğer adı kalsit olan bu katkı maddesi toz ve kristal şeklinde ilaç, gıda ve kozmetik sanayinde kullanılmaktadır. Kireçtaşı, mermer ve kalker olarak yer kabuğunda bulunduğu gibi kemik, diş, kabuk ve bitki yapısında da bulunmaktadır. Bu katkı maddesinin kullanıldığı ürünün etiketinde kökeni hakkında açıklama yapılmamışsa şüpheli duruma girer. Hayvani kökenli olduğu belirtilmişse, kemik tozu üreten firmalar helal haram ayırımı yapmadan topladıkları kemikleri işledikleri için o zaman haram hükmü verilebilir. Şüpheli durumda satıcıyı ve ulaşılabilirse üreticiyi sorgulamadan kullanmaya karar vermemek gerekir.
Sistain (L-Cysteıne) Helal Midir?
E920 ile numaralanan Sistain, önemsiz bir amino asittir. Amino asitler genellikle proteinlerde bulunur. Sistain, fırın ürünlerinde durdurucu ajan olarak kullanılır. Bunlar; 1- Un hamurunun karışma zamanını kısaltmak için 2- Yayıldıktan sonra pizza tabakasının büzülmesini (kendini çekmesini) durdurmak için 3- Çeşitli pastacılık işlem gereçleri arasında hamurun hareketine yardımcı olmak için kullanılır. Sistain, ay çöreği, rulolar, bazı kekler, pide ekmekler, kraker ve tost gibi çeşitli fırın ürünlerinde kullanılmaktadır.
Gliserin Helal Midir? Kremlerin Çoğunda Var
Gliserin veya gliserol olarak adı geçen katkı maddesi hayvani, bitkisel katı ve sıvı yağların hidrolizi sonucunda elde edilen berrak, renksiz, tatlımsı ve kıvamlı bir sıvıdır. Şekercilikte, deterjan, sabun, sentetik sakız, kozmetik ürün, çorba ve ilaç imalatında katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Hayvani kökenli gliserine helal demek hemen hemen imkânsızdır. Zira üretimde domuz, sığır ve her türlü hayvanın deri ve kemikleri kullanılmakta, bu sebeple üretim safhalarını garanti etmek mümkün olamamaktadır. Bitkisel yağlardan veya sentetik yolla üretilen gliserin helaldir. Etikette, gliserinin üretim kökeni açıklanmamışsa bu ürünü kullanmamak yerinde olur.
GENELLİKLE MARGARİN, TEREYAĞ VE GIDA MADDELERİNİN AMBALAJ ETİKETLERİNDE YAPAY TAT VE RENK VERİCİ KATKI MADDELERİ BELİRTİLMEKTEDİR. BU KATKI MADDELERİ HELAL MİDİR?
Yeniden Gıda Raporu
Yeniden Gıda Raporu
Bazı Marketlerde "Alkolsüz Bira" Satılmaktadır. Bu Ürün Helal Midir?
"Alkolsüz Bira" ismi ile satılan içeceklerde %0.5 alkol bulunmaktadır. T.S.E. Standartları da bu miktara izin vermektedir. "Çoğu sarhoşluk veren maddenin azı da haramdır" şer-i ölçüsü karşısında Müslümanın bu biradan uzak olması gerekir.
704 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.