Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Ilık Pliocene çağı yerini Pliestocene'in buzul çağına ve yeni zorluklara bıraktıkça, beyinde başka değişiklikler meydana geldi. Afrika kıtasının içlerinde İnsansılar için büyük güçlükler gelişmiş gibi görünüyor. Fakat Afrika'nın çok daha uzaklarında da yaşayan Homo erectus, ilk olarak daha büyük bir beyne sahip olan Homo heidelbergensis'e evrilmiştir. Yarım milyon yıl önce İngiltere'de yaşayan Homo heidelbergensis avlanıyordu, baltalar yapıyordu ve 1200 gramlık beyni, bizim 1500 gram olan beynimize kıyasla hiç de küçük değildi. Bugünkü insan beyni, yüz yüz elli bin yıl önce Afrika'da evrimleşmiştir. Bu, modern insanı kafası vücuduna oranla en büyük hayvan yapar. Kafamız vücudumuzun geri kalanına göre olması gerekenden yedi kat daha büyüktür.
Sayfa 30 - Yakamoz KitapKitabı okudu
Neandertallerin birinci dereceden ataları hakkında daha iyi bir fikir edindikçe davranış ve görünüm bakımından ne kadar tanıdık oldukları şaşırtıcıdır. Avrupa'da bundan yarım milyon yıl önce, zeki, becerikli ve hatta duygusal bir insan formu yaşamıştır. Homo Heidelbergensis.
Reklam
Yarım milyon yıl önce İngiltere’de yaşayan homo heidelbergensis avlanıyordu, baltalar yapıyordu ve 1200 gramlık beyni, bizim 1500 gram olan beynimize kıyasla hiç de küçük değildi. Bugünkü insan beyni, yüz yüz elli bin yıl önce Afrika’da evrimleşmiştir. Bu, modern insanı kafası vücuduna oranla en büyük hayvan yapar. Kafamız vücudumuzun geri kalanına göre olması gerekenden yedi kat daha büyüktür.
Genel olarak, karmaşık iklim değişiklikleri yaşandıkça, hatta bu değişimler diğer hayvan türlerinin yok olmasına sebep oldukça, İnsansılar daha hızlı ilerlemiş gibi gözüküyor. Zorluklar, beceriklinin yararınadır. Ağaçta yaşayan Afrikalı İnsansıların ilk kez iki ayakları üzerinde yaşama denemesi, iki milyon yıl önce soğuk ve kuru bir hava, ormanlarına saldırdıktan sonra olmuştur. Bilim insanları, koşabilmeyi, avlanabilmeyi ve uzun mesafeleri görebilmeyi mümkün kılan engin çayırların oluşumunun Homo erectus, insanin beynimizin üçte ikisi boyutunda beyne sahip bir ilk versiyonu, ile sonuçlandığına inanıyor. Ilık Pliocene çağı yerini Pliestocene'in buzul çağına ve yeni zorluklara bıraktıkça, beyinde başka değişiklikler meydana geldi. Afrika kıtasının içlerinde İnsansılar için büyük güçlükler gelişmiş gibi görünüyor. Fakat Afrika'nın çak daha uzaklarında da yaşayan Homo erectus, ilk olarak daha büyük bir beyne sahip olan Homo heidelbergensis'e evrilmiştir. Yarım milyon yıl önce İngiltere'de yaşayan Homo heidelbergensis avlanıyordu, baltalar yapıyordu ve 1200 gramlık beyni, bizim 1500 gram olan beynimize kıyasla hiç de küçük değildi. Bugünkü insan beyni, yüz yüz elli bin yıl önce Afrika'da evrimleşmiştir. Bu, modern insanı kafası vücuduna oranla en büyük hayvan yapar. Kafamız vücudumuzun geri kalanına göre olması gerekenden yedi kat daha büyüktür.'
Sayfa 30 - Yakamoz YayınlarıKitabı okudu
İlk insanlar ağaçlar yerine zeminde gitgide daha fazla zaman geçirdikçe, bipedalizm, yani dört değil, iki ayak üstünde yürümek, 4 milyon yıl önce normlaştı. İlk insanlar yeni yürüme biçimiyle beraber çeşitli anatomik uyumlar geliştirerek evrimleşti. Örneğin bacaklar vücut ağırlığının tamamını yüklenmek için kollardan daha uzun ve güçlü hale geldi.
Çin'de yaklaşık 280.000 yıl önce, Homo erectus ve Homo sapiens'in ara türünü anatomik olarak temsil eden ve bu nedenle bazen "arkaik Homo sapiens" olarak sınıflandırılan erken insanlar ortaya çıkmıştır (Dali Adamı, Görsel 10) . Avrupa'da, Homo erectus'un Avrupa varyantı Orta Pleistosen Dönem'de (Homo heidelbergensis) gelişmiştir. Bu ilk insanlardan sıklıkla "arkaik Homo sapiens" olarak da bahsedilir. Ancak Homo sapiens ile akrabalık ilişkileri ifade edilemez çünkü bu geçiş ancak fosiller vasıtasıyla Afrika'da kanıtlanabilir. Avrupalı ilk insanlar, Homo erectus ile Avrupalı Neandertaller'in özelliklerinin bir karışımıyla şekillenmişlerdir.
Reklam
İngiltere'de Boxgrove'daki bilinen en eski hominini bölgesinde (Görsel 11) 1986' dan beri kazı çalışmaları sürdürülmektedir. Bir Homo heidelbergensis kaval kemiği, iki kesici diş ve taş aletlerin yanı sıra, Avrupa' daki en eski kemik aletler de bize buradan gelmiştir. İngiliz Paleolitik Pakefield bölgesi daha da eskidir (yaklaşık 700.000 yıl) . Bugünkü Britanya Adaları, Buz Devri sırasında Avrupa ile anakara bağlantısına sahipti. İtalya Pirro Nord'dan ve aynı şekilde Endülüs'teki Orce havzasından çıkarılan taş aletlerin de 1,4 milyon yıldan daha eski olduğu bilinmektedir (Görsel 11).
Avrupa'da 50 yıl sonra diğer Homo erectus kalıntıları ortaya çıktı. 1964'ten beri, Arago' daki (Tautavel, Fransa) Pirenere Mağarası'ndan 50' den fazla hominini parçası çıkarıldı (Görsel 11). Arago 21 kafatası (Görsel 10) yaklaşık 400.000 yaşındadır, daha genç olması da imkan dahilindedir. Avrupa'da Homo heidelbergensis'ten Homo neanderthalensis'e geçişin ilk aşamasını belgelemektedir.
İlk Avrupalılar Kafkas Dağları'nda Yaşadılar
Kum işçisi Daniel Hartmann tarafından 21 Ekim 1907' de Heidelberg'in doğusunda, Elsenz Nehri kıyısında yer alan Mauer şehrindeki eski kum ocaklarında (Res. 11) bulunan bir alt çene (Res. 10), Heidelbergli Profesör Otto Schoetensack tarafından 1908'de bilimsel olarak Homo heidelbergensis ismiyle tanımlandı. Asya Homo erectus'tan bağımsız erken bir Avrupalı Homo cinsinin bir sınırlandırmasıyla Homo heidelbergensis olarak adlandırılması desteklense de bugün alt çenesine göre çoğunlukla Homo erectus türüne ait sayılmaktadır.
Homo heidelbergensis
Neandertallerin birinci dereceden ataları hakkında daha iyi bir fikir edindikçe davranış ve görünüm bakımından ne kadar tanıdık oldukları şaşırtıcıdır. Avrupa'da bundan yarım milyon yıl önce, zeki, becerikli ve hatta duygusal bir insan formu yaşamıştır. Homo Heidelbergensis.
Reklam
240 syf.
8/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Uzun zaman önceydi...
Yaklaşık 2 milyon yıl önce başladığı varsayılan Homo cinsinin macerasında tek Avrupa kökenli tür olarak kabul edilen Neandertallerin hem evrim ağacında ki yerleri hem de birden yok oluşları sebebiyle paleoantropologların tartışmalarının odak noktalarından birisi olmuştur. Öncelikle şunu belirtmek isterim evrim konusuna bazılarının alay konusu
Neandertal
NeandertalDimitra Papagianni · Trend Yayınevi · 2017377 okunma
Fransa'nın Chapelle-aux-Saints veya Irak'ın Şanidar yöresinde elde edilen çok sayıda arkeolojik bulgu, bazı Neandertallerin ciddi hastalıkları olmasına rağmen ileri yaşlara dek yaşamış olduğunu kanıtlıyor. Hatta bazı bulgular Neolitik Çağ'da Sapiens'in, baş ağrısını hafifletmek için, muhtemelen taş aletlerle vurulan birkaç darbe ile kafatasını deldiğini kanıtlıyor. Karşılıklı yardımlaşmaya, örneğin ilaç alıp vermeye yönelik bu insani yaradılış, muhtemelen çok eskiye dayanmaktadırBu izlenimi destekleyen bir gösterge de Miguelón'dur. Bu yarım milyon yıllık İspanyol isimli fosil Homo heidelbergensis, İspanya'nın Burgos ilindeki Sima de los Huesos bölgesinde keşfedildi. Kemiklerinde ciddi patolojik bulgular olmasına rağmen, bu birey, kendi klanı tarafından sağlanan bir tedavi olmaksızın, yetişkin bir yaşa kadar hayatta kalmıştır, ki böyle bir şey o dönem için hayal bile edilemezdir.
1990'ların sonundan itibaren, eklemli dilin kontrolünde rol oynayan en az bir genden haberdarız: FOXP2 geni; bazen de abartılı bir şekilde "dil" geni olarak ifade edilir. Şempanzelerde bulunan bu gen modeli bizde farklılaşır. Zaten Neandertaller'in (günümüzden 350.000 ila 40.000 yıl önce) bizimle aynı gen modelini taşıdığını biliyoruz. Buradan Sapiens ve Neandertaller'in ortak atalarının, ortak atamız olan Homo heidelbergensis'in yaşadığı döneme ait, en az 600.000 yıldan beri var olan, bizim FOXP2 gen modelimize sahip olduğu sonucunu çıkarabiliriz
60 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.