Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Bu dünya ile öte dünya, iki kuma gibidir. Hangisinin gönlünü yapsan diğerini gücendirmiş olursun.
Mutlak bilgilere ulaşmak, bütün insanların üstesinden gelebileceği bir şey değildir. Güce gerçekliklere ulaşmak, bireysel bir olaydır.
Sayfa 60 - İbn TufeylKitabı okudu
Reklam
İslamiyet‘ten sonra Türk ülkelerinde yetişen âlimlerin hesabı yoktur farabi İbn-i Sina buhari Mâturidî merginani cevheri Gazali tûsi Zemahşerri Teftazanî hep Türk türler kütüphaneler Türk yurtlarında yetişen bilginlerin eserleri ile dolu olur
168 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Müslüman alemin ilk romani da sayilan bu eser felsefenin sorgulayıcı tavrıyla İnsanın doğayı inceleyerek yaratica ulaşabileceğini İnsanın içinde öz yani fıtratın bulunduğunu bizlere sunan bir eser.Dönemin Endülüs devletinde özgür düşüncenin boy gosterdigi, islamin hissinin yaşandığı yerde yazılmış; Robinson crouse ve Sineklerin tanrısı kitaplarına ilham kaynağı olmuş bir eser. Her şey de geç kalindigi gibi bu eser de 1985 li yıllarda basılmış...
Hay bin Yakzan
Hay bin Yakzanİbn-i Sina · Yapı Kredi Yayınları · 20214,662 okunma
“Yaşam yoğunluğuyla ölçülür, uzunluğuyla değil." İbn-i Sina
Bu dünya ile öte dünya, iki kuma gibidir. Hangisinin gönlünü yapsan diğerini gücendirmiş olursun.
Sayfa 152Kitabı okudu
Reklam
Biçim ve yetenekten tümüyle yoksun olan nesnelerin canlılık kazanması olanaksızdı. Böylesi nesneler, yokluğa benzer bir durumda kalıyorlardı.
Sayfa 133Kitabı okudu
Acaba özü yok olacak, çözülecek ve bozuluşa uğrayacak bir şey miydi, yoksa kalıcı mıydı? Bozulma ve çözülmenin, cisimlere ilişkin nitelikler olduğunu biliyordu. Çünkü cisimler, suyun buhar, buharın su, bitkinin toprak ve toprağın bitki olması gibi, bir biçimden çıkıp bir başka biçime bürünebiliyorlardı. Bozuluşun anlamı buydu. Ne ki, cisim olmayan, varlığında cisimlere bağımlı olmayan ve bütün cisimsel niteliklerden arı olan şey için bozuluş düşünülemezdi.
Sayfa 128Kitabı okudu
Eski ruhbilimciler, insandaki dış duyulardan başka beş de iç duyu kabul ederlerdi. Bunlar bellek (hafıza), sezgi (vahime), imgelem (muhayyile), anımsama (müzekkire) ve düşünme (müfekkire) idi. Bu beş duyu, bir ortak duyuda (hiss-i müşterek) birleşirdi.
Bu dünya ile öteki dünya, iki kuma gibidir. Hangisinin gönlünü yapsan diğerini gücendirmiş olursun.
Reklam
Varlıkta yalnızca Tanrı’nın özü vardı ve başka bir şey yoktu.
İnsanın hayvansal ruha benzerliği vardır. Bu benzerlik eylemleri zorunludur. Çünkü dünyevi bir bedeni vardır.
Acaba evren yoktan mı var olmuştu, yoksa başlangıçsız mıydı?
Yaratılmışlıktan arınmayan bir varlığın, yaratılmışlardan önceliği düşünülemezdi. Yaratılmışlar üzerine önceliği olmayan herhangi bir varlık da zorunlu olarak yaratılmış olacaktı.
1.500 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.