Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Bil ki, şehvetlerden korunmaktan dolayı çektiği zahmet- lerin şiddetinden irki-lerek dünyada uzun bir zaman ölümü bekleyen bir kimsenin, özel olarak kıyamet gününde bekle- mesi kısalacaktır. Nitekim Resülüllah (s.a.v.) kıyamet günü- nün uzunluğundan sorulduğu zaman buyurdular: "Nefsimi yed-i kudretinde tutan Allah'a yemin olsun! O gün mü'minin üzerinde hafifleşir. Öyle ki, dünyada kılmış olduğu farz namazdan daha hafif gelir ona!"
Artık ne zaman rabbine dönüş yapacaksın ? Öldükten sonra mı ?
Ey miskin! Mahşer ehlinin teri ve üzüntülerinin şiddeti hakkında düşün. Onlar içerisinde bağırıp şöyle diyen vardır: - Ya Rab! Beni şu üzüntüden ve bekleyişten cehenneme göndermekle olsa bile kurtar! Bütün bunlar insanoğlunun başına hesabdan da, ceza- dan da evvel gelir. Sen de onlardan birisisin. Bilmezsin seni, terin, nereye kadar kaplar. Bil ki, Allah yolunda haccetmek, cihada gitmek, oruç tutmak, namaz kılmak, herhangi bir müslümanın ihtiyacını yerine getirmek için koşmak, emr-i bilma'rûfu (iyiyi emret- mek) ve nehy-i anilmünkeri (kötüyü yasaklamayı) yapmak suretiyle Allah yolunda dünyada iken dökülmeyen ter, mut- láka kıyamet arasatında Allah'tan hayâ ve korku vasıtasıyla insandan akacaktır.
Reklam
Semaya bakmanın on faydası var denildi. Üzüntüyü eksiltir, vesveseyi azaltır, evham korkusunu giderir, Allah'ı hatırlatır, kalbinde Allah'a karşı saygıyı yeşertir, olumsuz fikirleri siler, sevda hastalığına fayda verir, müştak olanları teselli eder, birbirini sevenlere ünsiyet verir. O sema ki dua edenlerin kıblesidir.
Uyurken belli bazı ayetleri okumak da müstehaptır. Bu ayetler şunlardır: Ayet el-kürsi, Bakara suresinin sonu, Bakara suresinin 163. ve164. ayetleri. Uyurken bu ayetleri okuyan kimsenin Kur'an'ı ezberlediği ve unutmadığı söylenir. İsra suresinin sonundaki iki ayet. Ayrıca uyurken iki kul euzu sureleri okunup ellere üflenerek yüz diğer organlara sürülür. Peygamberimizin böyle yaptığı rivayet edilir.
Sayfa 797 - 1.ciltKitabı okuyor
“İnsanın kendi kendisi hakkındaki iddiası ve şahidliği geçerli değildir. Geçerli olan, başkalarının şahidlik etmesidir. Onun için bir adam, "Ya Resullulah! Ben iyi olduğumu nasıl bilebilirim?" diye sorunca, ALLAH Rasûlü (sa) şu cevabı vermiştir: "Seni tanıyanlar senin iyi olduğunu söylerlerse, sen iyisin." buyurmuştur.)”
İnsan Süfyan-i Sevri'nin şu sözlerine aldanmamalıdır:
"Biz ilmi Allah'tan başka amaçlar için öğrendik ama ilim Allah'tan başkası için olmaya yanaşmadı. Fıkıh âlimleri Allah rızası için değil, başka gayelerle ilim öğrenirler ama sonunda Allah'a dönerler." Sen fıkıh âlimlerinin âhir ömürlerini gözden geçir, hepsinin dünya peşinde koşarken, dünyaya dört elle sarılmış bir halde öldüklerini, sadece azınlıkta sayılabilecek bir bölümün dünyadan yüz çevirdiklerini, zahitlik yolunu yeğlediklerini görürsün. Haber gözle görmek gibi değildir. Süfyan'ın işaret ettiği ilim hadis ve tefsir ilimleriyle Peygamber ve sahabeleriyle hayatlarını tanıtan siyer ilimleridir. Çünkü bu ilim dalları korkutma ve çekindirme gibi unsurları içerir ve bu da Allah'tan korkma duygularını depreştirir. O anda olmasa bile gelecekte muhakkak böyle bir hissin meydana gelmesine sebebiyet verir. Halbuki kelam ilmi ile sırf muâmele fetvaları ve insanlar arasındaki anlaşmazlıkları çözmeye yönelik fıkıh ilmi ilgililerini dünyadan soğutmaz, tam tersine son nefeslerine kadar dünyaya ilgilerini artırır, isteklerini kabartır. Temenni edilir ki şu kitapta yazdıklarımızı birisi dünyevî amaçlarla okusa bile bu gaye ile okumasına ruhsat verilir. Çünkü bu kişinin okudukları sayesinde âhir ömründe dönüş yapması, âhirete yönelmesi umulur. Zira bu eser Allah ile korkutmak, âhirete özendirmek ve dünyadan çekindiren bilgilerle doludur. Bunlar ise hadis ve Kur'an'ın tefsirini konu alan eserlerde yer alır, yoksa kelam, hilafiyat ve mezhep kitaplarında yer almaz.
Reklam
Demek ki ilim dinin temelidir, halk yığınlarının ve cahillerin kûşe-i uzlete çekilmelerinde hayır yoktur.
Şu an İhya okuduğum için inceleme dikkatimi çekti.İncelemeye hak vermekle birlikte kalbimizin de mutmain olması adına...peki İmam Gazali ve ehli sünnet vb. eserlerine karşı bakış açımız nasıl olmalı? maksatlı sizlerle de paylaşmak istedim. 📌 İmam Gazali'nin İhya-u Ulumuddin adlı eserinde neden zayıf veya mevzu hadis var? Değerli
Kübra

Kübra

@Kubrasadik
·
20 Mayıs 23:10
Rahman ve Rahîm Allah'ın adıyla Yüceliğini anlamada kalp ve hâtırların şaştığı, nurlarının doğuşundan göz ve bakışların dehşete kapıldığı, gönüllerde gizleneni bilen, hükümranlığını bir vezir veya ortakla yürütmekten müstağni olan, kalpleri evirip çeviren, günahları bağışlayan, ayıpları örten, sıkıntıları gideren Allah'a hamdolsun!
Şeytan, kalpleri hevâ ve kötü niteliklerden arınmış takva sahibi kişilerin kapılarını çalar. Fakat bu kapıya vurma şehvetler için değil, onların bir an Allah'ı unutma gafletinden faydalanmak içindir.
Sayfa 110Kitabı okudu
Oysa Allah'ı anmak kişiye emniyet duygusu verir ve şeytanın kendisine bir yol bulamayacağını gösterir. Her şey zıddıyla tedavi edilir. Şeytanın vesveselerinin zıddı, Allah'ı anmak ve O'ndan bağışlanma dilemektir.
1.000 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.